Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-12-09, 22:37
Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepłym
Autor Wiadomo¶ć
anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Doł±czył: 01 Wrz 2010
Sk±d: ĹšlÄ…sk
Wysłany: 2010-12-22, 00:13   Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepĹ‚ym

Opisze w tym temacie nastepujacy problem i rozwiazanie ktore zastosowałem - okazalo sie one skuteczne.

Wyjechalem moim rexem jak codziennie z garazu i zgasilem.
porobilem to co mialem porobic i chcialem wjechac autem - rozrusznik krecil i krecil..... dosc dlugo nagle zapalila chodzila jak dizel ( praca na jeden rotor) strasznie kopcila na biało niczym poranna mgła ;)
strach w oczach co jest spier.... sie czy co ale po wejsciu temperatury w norme silnik wrocil do normalnej pracy wiec wjechalem autem i tyle.

nastepnego dnia auto juz ledwo odpalilo i znowu praca na jeden rotor kopci na bialo i mrugajaca kontrolka check engine ktora po chwili zapalila sie na stale

zadzwonilem w kilka miejsc opisalem problem usłyszałem ze padł którys" water seal "
i mam sprawdzac stan płynu chłodniczego czy go ei ubywa.

gdy auto wrocilo do normalnej pracy wjechalem na kanal wykrecilem świece przeczyscilem
wkrecilme zobaczylem ile jest plynu i przejechalem sie 15 km

nastepnego dnia podczas rozruchu auto zapalilo normalne mrugala kontrolka check engine ktora po chwili zgasła efekt mgły przepadł

[ auto odpalane i wyjezdzane tylko na chwile i gaszone]

moja rada by uniknąc zalania świec przy odpalaniu na chwile:
- gdy chcesz zgasic silnik przegazuj go do 4 tys obrotow a gdy beda schodzilo sgaś go wypali to pozostalości paliwa

a jesli juz bedize za pozno to
a) jesli zapali na jeden rotor
-pozostaw go by pracowal i wcisnij pedał sprzegla
- gdy zacznie pracowac normalnie jedz do mechanika lub wjedz na kanal i przeczysc swiece lub przepal mazde
b) jesli nie zapali to:
http://www.rxklub.pl/rxfo...t=zalany+silnik

Kilka osób na forum miało juz ten problem post jest zrobiony z moich doświadczej i dotyczy mojego przypadku! nie gwarantuje ze przyniesie on ten sam efekt u ciebie!

:)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i
Ostatnio zmieniony przez boletz 2014-11-10, 12:05, w cało¶ci zmieniany 1 raz  

Cookie 

Auto: RX-8
Doł±czył: 20 Gru 2008
Sk±d: WrocĹ‚aw
Wysłany: 2010-12-22, 18:05   

Cytat:
Opisze w tym temacie nastepujacy problem i rozwiazanie ktore zastosowałem - okazalo sie one skuteczne.

Wyjechalem moim rexem jak codziennie z garazu i zgasilem.
porobilem to co mialem porobic i chcialem wjechac autem - rozrusznik krecil i krecil..... dosc dlugo nagle zapalila chodzila jak dizel ( praca na jeden rotor) strasznie kopcila na biało niczym poranna mgła
strach w oczach co jest spier.... sie czy co ale po wejsciu temperatury w norme silnik wrocil do normalnej pracy wiec wjechalem autem i tyle.

nastepnego dnia auto juz ledwo odpalilo i znowu praca na jeden rotor kopci na bialo i mrugajaca kontrolka check engine ktora po chwili zapalila sie na stale

zadzwonilem w kilka miejsc opisalem problem usłyszałem ze padł którys" water seal "
i mam sprawdzac stan płynu chłodniczego czy go ei ubywa.

gdy auto wrocilo do normalnej pracy wjechalem na kanal wykrecilem świece przeczyscilem
wkrecilme zobaczylem ile jest plynu i przejechalem sie 15 km

nastepnego dnia podczas rozruchu auto zapalilo normalne mrugala kontrolka check engine ktora po chwili zgasła efekt mgły przepadł

[ auto odpalane i wyjezdzane tylko na chwile i gaszone]

moja rada by uniknąc zalania świec przy odpalaniu na chwile:
- gdy chcesz zgasic silnik przegazuj go do 4 tys obrotow a gdy beda schodzilo sgaś go wypali to pozostalości paliwa

a jesli juz bedize za pozno to
a) jesli zapali na jeden rotor
-pozostaw go by pracowal i wcisnij pedał sprzegla
- gdy zacznie pracowac normalnie jedz do mechanika lub wjedz na kanal i przeczysc swiece lub przepal mazde
b) jesli nie zapali to:
http://www.rxklub.pl/rxfo...t=zalany+silnik

Kilka osób na forum miało juz ten problem post jest zrobiony z moich doświadczej i dotyczy mojego przypadku! nie gwarantuje ze przyniesie on ten sam efekt u ciebie!

Mówiłem że prędzej czy później przytrafi Ci się zalanie rexa choć nikomu tego nie życzę. Fakt taki że zalałeś go w połowie. Również doświadczyłem tego zjawiska, u mnie wyglądało to w następujący sposób:
kiedy była praca na jednym rotorze, poczekałem aż silnik troche się nagrzeje delikatnie dodałem gazu pare razy i drugi rotor złapał zapłon.
Akurat jestem w trakcie wymieniania świec jutro powinny już być nowe (muszę się zabrać do wykręcenia :P )bo po 40.000 tys km już nie odpala tak płynnie jak kiedys :P .

anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Doł±czył: 01 Wrz 2010
Sk±d: ĹšlÄ…sk
Wysłany: 2010-12-22, 21:56   

napisalem to co mi sie stalo dla potomnych ktos przeczyta i moze cos sie dowie ewentualnie zapyta ;)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu