Po udanym dla mnie sezonie 2010 i trzy letniej przygodzie ze skyem które wspominam bardzo ciepło,postanowiłem powrócić do mojego pomysłu który chciałem zrealizować 4lata temu siedząc za kółkiem RX7 chciałem zbudować mocnego wankla.Niestety nie doszło wtedy do transakcji na rzecz S14 a potem GTRa.Nakręcony nieco Madmike-iem postanowiłem wejść w nieco nowszą karoserię RExa czyli nie RX7 a RX8 decyzja była szybka ,auto przyjechało do PL telefon oględziny i odbiór.Jest to seryjna mazda RX-8 rok 2004 192hp wersja [kierownica] JP lub jak kto woli UK.Po pierwszych próbach drogowych mogę stwierdzić ,że auto prowadzi się genialnie ,doskonale czuję się je już od pierwszych minut jazdy ,co więcej auto mimo seryjnego zawieszenia i skrętu łapie naprawdę duże kąty wychylenia i przekłada się niesamowicie. Początkowo był dylemat co do silnika czy robić renessisa czy nissanowską jednostkę jednak trafił się motor z mazdy Terego i po kilku dniach od rozmowy z właścicielem dawcy silnik był już u mnie w warsztacie.[jednostka 13B-REW].Jeszcze za wcześnie aby pisać o sec liście co do silnika ale mimo dobrego stanu decyzja już zapadła będę go rozbierał głównie w celu zrobienia portingu oraz wymiany seal-i na mocniejsze wytrzymujące większe doładowanie.Więcej szczegółowych info na pewno w trakcie.Obecnie prace skupią się na ogarnięciu wnętrza a mianowicie pozbyciu się seryjnych zabawek typu airbag-i których jest milion ,fotele plastiki i inne pierdoły które są zbędne a głównym priorytetem będzie redukcja masy.Co do body- stylu mam kilka pomysłów ale są to obecnie rzeczy mniej ważne oczywiście jeśli ma ktoś jakieś pomysły to proszę na PW.
Co do projektu będzie on dosyć szczegółowo opisywany więc na bieżąco będę się dzielił postępami prac pozdrawiam.
Po zakupie
Nowe stare felgi zostały z GTRa
Silnik
wstępna rozbiórka
Założę nowy wątek apropo części które zostaną zdemontowane w procesie wybebeszania wnętrza na pewno komuś coś się przyda. Z góry dzięki PIT za pomoc w kilku telefonicznych kwestiach.
Ostatnio zmieniony przez KALI 2013-06-11, 07:31, w całości zmieniany 2 razy
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-11-21, 23:52
nono czekam na nowe fotki )) i relacje
Dobry pomysł powiedz mi ile dałes za auto i ile za ten silnik?:)
Wszystko o co zapytałeś będę robił we własnym zakresie co do strojenia też tak jak było w przypadku poprzedniego auta czyli GTRa był strojony od podstaw przeze mnie.Co do kompa to wybór jest prosty mam spore doświadczenie w Haltechu więc ta jednostka sterująca będzie zainstalowana.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: Śląsk
Będzie kolejna mazda i to z wanklem w drifcie będę kibicował projektowi opisuj wszystko.
Sam się zastanawiam nad swoim silnikiem co by w nim zrobić może coś się podejrzy.
Znając poprzedni projekt jedno jest wiadome będzie grubo i profi.
Różni się nie trzeba być znawcą tematu żeby na to wpaść ale co do detali to pytanie nieco przedwczesne.Powiem ci więcej każde strojenie się różni na przykładzie zapłonu sr20det a zapłonu GTR RB26DETT to dwa inne światy.
Co do map to jak stroisz na komputerze typu SA mapy powstają od ''zera'' więc jest to dosyć pracochłonny proces.
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2010-11-22, 14:23
KALI napisał/a:
Różni się nie trzeba być znawcą tematu żeby na to wpaść ale co do detali to pytanie nieco przedwczesne.Powiem ci więcej każde strojenie się różni na przykładzie zapłonu sr20det a zapłonu GTR RB26DETT to dwa inne światy.
Co do map to jak stroisz na komputerze typu SA mapy powstają od ''zera'' więc jest to dosyć pracochłonny proces.
jak to widze: to chyba pier**** aem`a i ich uniwersalna wiazke
a myslenie nad zaplonem to chyba zostawie sobie na swieta
w 1000/2000 mamy:
- Dual map switching for fuel/ign/boost
szybko sie przelancza czy tak jak w starym smt
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5