witam,
założyłem stożek AEM , jest on poza komorą silnika-przed pasem przednim. Na szybkiego podpiąłem go rurą w ORI wejście co jest rura z przepływką (po prostu roboczo zostawiona jest ta górna połówka tej obudowy na ori filter i w nią wpuszczona rura od stożka).
Powiedzcie mi proszę co zrobić z tym wężykiem powietrza, które wcześniej sterowało otwieraniem/zamykaniem klapki dolotu. Zaślepić go jakoś czy tak zostawić żeby sobie tam lekko syczał...?
Tak samo ta zielona kostka zostawić zostawić wpięta w ten moduł czy odpiąć.
Układ jest szczelnie zamontowany, ale
1.Wolne obroty trochę skaczą 750-900rmp i towarzyszy temu lekkie szarpnięcie.
2.Jak mocno przygazuje do 8-9000rpm, przytrzymam i puszcze to jest jeden WIELKI SIWY DYM (wcześniej tego nie było)
3.Jak jadę na wysokich obrotach np.na 4biegu i puszcze z obrotów to lekko strzela w rure.
dodam że testowanie było z podpiętą zielona kostką i otwartym wężykiem powietrza
Skoro podczas ostrej jazdy strzela po spuszczeniu z obrotów, lub dużo szybciej i częściej na postoju, domyślam się że przepływomierz mając więcej powietrza sygnalizuje podanie bogatszej mieszanki PB, ale czy nie za dużo
Tylko te skaczące wolne obroty...?
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2013-12-04, 18:31, w caoci zmieniany 2 razy
kostka cały czas jest podpięta, a po zaślepieniu wężyka jest tak samo jak było.
Silnik nie chodzi równo na wolnych obrotach skacze pomiędzy 750-900rpm / minimalnie nim szarpie.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Może coś źle poskładałeś, przepływka odpowiednio podłaczona? Oring gumowy Masz pod nią? Miałem podobnie jak zakładałem cewki i przy zakładaniu dolotu spowrotem niepodłączylem wężykow od podciśneń, po kilku chwilach sobie przypomniałem o tym i je założyłem i wszystko wróciło do normy. Może reset przepustnicy pomoże.
odpiąłem akumulator na 20minut, później włączyłem i zostawiłem na ponad 20min na wolnych obrotach (adaptacja), później się przejechałem. Jedzie ok ale na wolnych obrotach dalej silnik chodzi nierówno i obroty skaczą
Układ jest szczelny, przepławka wypłukana, a składając sprawdzałem wszystko.
No ale jutro rozbiorę i wszystko jeszcze raz posprawdzam :
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2013-12-05, 17:30
TMsk, aweź wsadź fotkę jak podłączyłeś 3 wężyki podciśnienia przed przepustnicą.... pod kolektorem dolotowym plastikowym ( zaraz za przepustnicą na dole) jest zaworek zwrotny biało-zielony..... podpięty jest na wężykach w kształcie L ...... strzałka na nim ma być w stroę przepustnicy... w stronę przodu auta....
całość rozkręciłem i znalazłem przyczynę w dolocie i na przepływce było trochę oleju, więc albo podczas demontażu dolotu gdy leżał w różnych pozycjach olej wylał się z "OIL CATCHER" , albo silnik sobie plunął olejem...
Wyczyściłem cały środek przepłwykę i obydwa zbiorniczki i wszystko gra.
Odpięty akumulator i później adaptacja na wolnych obrotach ok30min.
Co do dolotu to tak jak mówiłem na razie jest ORI : od przepustnicy kolanko z 3wężykami i oil-catcher, później rura z przepływką i przed nią jak patrząc od środka obudowy ori filtra jest taki lejek z sitki. Tam wpuściłem rurę od filtra z przed przedniego pasa. Więc na razie zastąpiony jest odcinek tej rury i klapki przed pasem przednim, oraz dolna część obudowy fabrycznego filtra i filtr.
Stożek jest u góry dla pewności aby nie był narażony na wodę ani inne zanieczyszczenia czy śmieci.
Działa więc next step to rura nierdzewka po całości i kolanko amortyzujące przy przepustnicy.
Tylko powiedzcie mi proszę czy wszystkie 3 wężyki odpowietrzające muszę podprowadzić do dolotu tak jak ori (jeśli tak to co wtedy jeśli plunie olejem a nie będzie zbiorniczka oil catcher..?)
Z mojego punktu widzenia/używania w wcześniejszym aucie te olejki sie nie sprawdziły...
Po wyczyszczeniu i nasączeniu po paru tyś.km rozebrałem kontrolnie -okazało sie że przepławka była tym olejkiem minimalnie upaprana. Później umyłem i nasączyłem dając mniej niż zalecają, ale obawiam się że wtedy nie filtrował tak dobrze i trochę kurzu leciało do komory.
Suma sumara kupiłem suchy filtr AEM i problem z głowy
Dlatego teraz od ReXa od razu kupiłem filtr suchy