Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2015-01-18, 22:49
Stożkowy filtr powietrza w RX-8
Autor Wiadomo
DonDawido 

Auto: WJ 4,7 V8
Doczy: 26 Lis 2009
Skd: Kalisz/Wrocław
Wysany: 2013-06-23, 23:26   

To jest razem z rurkami czy sam stożek?

Adam R.

Auto: westfield i reynard
Pomg: 3 razy
Doczy: 29 Pa 2009
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2013-06-24, 06:48   

sam stożek, z rurami masz tutaj http://www.tomson.com.pl/...lotowy-183.html

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2013-12-04, 16:59   

witam,
założyłem stożek AEM , jest on poza komorą silnika-przed pasem przednim. Na szybkiego podpiąłem go rurą w ORI wejście co jest rura z przepływką (po prostu roboczo zostawiona jest ta górna połówka tej obudowy na ori filter i w nią wpuszczona rura od stożka).

Powiedzcie mi proszę co zrobić z tym wężykiem powietrza, które wcześniej sterowało otwieraniem/zamykaniem klapki dolotu. Zaślepić go jakoś czy tak zostawić żeby sobie tam lekko syczał...?
Tak samo ta zielona kostka zostawić zostawić wpięta w ten moduł czy odpiąć.
Układ jest szczelnie zamontowany, ale
1.Wolne obroty trochę skaczą 750-900rmp i towarzyszy temu lekkie szarpnięcie.
2.Jak mocno przygazuje do 8-9000rpm, przytrzymam i puszcze to jest jeden WIELKI SIWY DYM (wcześniej tego nie było)
3.Jak jadę na wysokich obrotach np.na 4biegu i puszcze z obrotów to lekko strzela w rure.
dodam że testowanie było z podpiętą zielona kostką i otwartym wężykiem powietrza

Skoro podczas ostrej jazdy strzela po spuszczeniu z obrotów, lub dużo szybciej i częściej na postoju, domyślam się że przepływomierz mając więcej powietrza sygnalizuje podanie bogatszej mieszanki PB, ale czy nie za dużo
Tylko te skaczące wolne obroty...?
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2013-12-04, 18:31, w caoci zmieniany 2 razy  

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2013-12-04, 17:36   

TMsk, wężyk zaślepić, kostkę podłączyć.... przecież z nie zaślepionym ciągnie lewe powietrze....

TMsk 

Wysany: 2013-12-04, 18:28   

kostka cały czas jest podpięta, a po zaślepieniu wężyka jest tak samo jak było.
Silnik nie chodzi równo na wolnych obrotach skacze pomiędzy 750-900rpm / minimalnie nim szarpie.

seba185 

Auto: RX-8, Audi S8, GS300
Doczy: 23 Lis 2010
Skd: Warszawa
Wysany: 2013-12-04, 19:33   

a sprobuj zrobic reset kompa ( 20 x hamulec)

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lip 2010
Skd: Opo
Wysany: 2013-12-04, 19:40   

Może coś źle poskładałeś, przepływka odpowiednio podłaczona? Oring gumowy Masz pod nią? Miałem podobnie jak zakładałem cewki i przy zakładaniu dolotu spowrotem niepodłączylem wężykow od podciśneń, po kilku chwilach sobie przypomniałem o tym i je założyłem i wszystko wróciło do normy. Może reset przepustnicy pomoże.

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

TMsk 

Wysany: 2013-12-05, 00:19   

odpiąłem akumulator na 20minut, później włączyłem i zostawiłem na ponad 20min na wolnych obrotach (adaptacja), później się przejechałem. Jedzie ok ale na wolnych obrotach dalej silnik chodzi nierówno i obroty skaczą :-?
Układ jest szczelny, przepławka wypłukana, a składając sprawdzałem wszystko.
No ale jutro rozbiorę i wszystko jeszcze raz posprawdzam : :?:

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2013-12-05, 17:30   

TMsk, aweź wsadź fotkę jak podłączyłeś 3 wężyki podciśnienia przed przepustnicą.... pod kolektorem dolotowym plastikowym ( zaraz za przepustnicą na dole) jest zaworek zwrotny biało-zielony..... podpięty jest na wężykach w kształcie L ...... strzałka na nim ma być w stroę przepustnicy... w stronę przodu auta....

TMsk 

Wysany: 2013-12-05, 19:36   

całość rozkręciłem i znalazłem przyczynę :arrow: w dolocie i na przepływce było trochę oleju, więc albo podczas demontażu dolotu gdy leżał w różnych pozycjach olej wylał się z "OIL CATCHER" , albo silnik sobie plunął olejem...
Wyczyściłem cały środek :arrow: przepłwykę i obydwa zbiorniczki i wszystko gra.
Odpięty akumulator i później adaptacja na wolnych obrotach ok30min.

Co do dolotu to tak jak mówiłem :arrow: na razie jest ORI : od przepustnicy kolanko z 3wężykami i oil-catcher, później rura z przepływką i przed nią jak patrząc od środka obudowy ori filtra jest taki lejek z sitki. Tam wpuściłem rurę od filtra z przed przedniego pasa. Więc na razie zastąpiony jest odcinek tej rury i klapki przed pasem przednim, oraz dolna część obudowy fabrycznego filtra i filtr.
Stożek jest u góry dla pewności aby nie był narażony na wodę ani inne zanieczyszczenia czy śmieci.

Działa więc next step :arrow: to rura nierdzewka po całości i kolanko amortyzujące przy przepustnicy.
Tylko powiedzcie mi proszę czy wszystkie 3 wężyki odpowietrzające muszę podprowadzić do dolotu tak jak ori (jeśli tak to co wtedy jeśli plunie olejem a nie będzie zbiorniczka oil catcher..?)

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomg: 7 razy
Doczy: 07 Mar 2011
Wysany: 2013-12-17, 20:25   

a ja trochę z innej beczki , chciałem sobie wyczyścić niedługo K&N'a tylko nie wiem czym
http://rpmotorsport.pl/ol...rza-p-4111.html

czy to

http://rpmotorsport.pl/ze...za-p-30192.html

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Pomg: 4 razy
Doczy: 02 Lip 2012
Skd: Stąd
Wysany: 2013-12-17, 20:29   

zdecydowanie ta 2 opcja, zobacz:
http://www.knfilters.com/cleaning_polish.htm

Też muszę sobie coś takiego sprawić.

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomg: 5 razy
Doczy: 09 Pa 2011
Skd: Toruń
Wysany: 2013-12-17, 20:47   

MATi, ja mam ten zestaw nr2. Na dłuższy czas Ci starczy

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomg: 7 razy
Doczy: 07 Mar 2011
Wysany: 2013-12-17, 20:52   

no i gitara :)

TMsk 

Wysany: 2013-12-17, 21:29   

Z mojego punktu widzenia/używania w wcześniejszym aucie te olejki sie nie sprawdziły...
Po wyczyszczeniu i nasączeniu po paru tyś.km rozebrałem kontrolnie -okazało sie że przepławka była tym olejkiem minimalnie upaprana. Później umyłem i nasączyłem dając mniej niż zalecają, ale obawiam się że wtedy nie filtrował tak dobrze i trochę kurzu leciało do komory.
Suma sumara kupiłem suchy filtr AEM i problem z głowy :)
Dlatego teraz od ReXa od razu kupiłem filtr suchy

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: