KajaK, a ja myĹlÄ ze producent tego stoĹźka projektujÄ c go wziÄ Ĺ poprawkÄ na to Ĺźe bÄdzie ciÄ gnÄ Ä powietrze z sinika i zastosowaĹ przegrodÄ plus tÄ karbonowÄ obudowÄ w koĹo stoĹźka, Ĺźeby powietrze byĹo zasysane z wlotu ktĂłry jest na przeciw stoĹźka, to wkoĹcu nie stoĹźek z tesco za 20zĹ... a dolot ktĂłry pokazaĹeĹ poniĹźej to przypadkiem nie simota??
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2012-09-04, 15:08
W seryjnej puszce sa jeszcze dwie przegrody plastikowe po stronie wlotu ktore ograniczaja powierzchnie filtra - wywalilem je u siebie jakies 35kkm i wszystko dziala a filtr pracuje wieksza powierzchniÄ
Dobra to zrĂłb sobie proste doĹwiadczenie kup kawÄ w maku i weĹş jÄ wylej lub wypij jak wolisz ;P Kubek wypeĹnij lodem dziÄki czemu otworek do picia bÄdzie nam symulowaĹ wlot zimnego powietrza. WeĹş sobie dĹugÄ stalowÄ rurkÄ o przekroju fi okoĹo 5mm i dĹugoĹci z 80cm. Nagrzej piekarnik do 100C otwĂłrz wsadĹş do niego kubek przymknij drzwiczki tak ĹźebyĹ po zbliĹźeniu rurki do dziubka kubka sprĂłbowaĹ zassaÄ z niego zimne powietrze ;]
WydajÄ Ci siÄ to realne ??
Tylko trochÄ realne bo powietrze ma zupeĹnie innÄ strukturÄ, aczkolwiek na pewno chĹodniej nie bÄdzie niĹź w serii, tak mi siÄ wydaje.
Najlepiej to sprawdziÄ termometrem przed wĹoĹźeniem kn'a i po, kwestia zasadnoĹci i wydajnoĹci samego stoĹźka to inna sprawa.
Najsensowniejszym rozwiÄ zaniem wydaje siÄ duĹźy stoĹźek zamkniÄty w duĹźej izolowanej puszce zasysajÄ cy powietrze z zewnÄ trz
PatrzyĹ ktoĹ na odczyty z obd po wymianie dolotu na stoĹźek.
Ostatnio zaczÄ Ĺem siÄ bawiÄ jakimĹ prostym donglem pod obd wpinanym i jest tam ciekawy czujnik, ktĂłry podaje temperaturÄ powietrza w dolocie.
przy 27 stopniach na dworzu i staniu w korku powietrze ma ponad 80 stopni na postoju i okoĹo 60 stopni w trakcie jazdy z prÄdkoĹciÄ ~100km/h. Jestem ciekaw na ile te odczyty sÄ faktyczne i jak to sie ma do stoĹźka pod maskÄ /wypuszczonego w zderzak czy jakiegoĹ air boxa z rurÄ ssÄ cÄ ze zderzaka.
generalnie czujnik temperatury jest w przepĹywomierzu , z tamtad tez sa odczyty , jesli stoisz w korku obudowa przepĹywki sie nagrzewa i stad tak duza temperatura
a zainteresowaĹ siÄ ktoĹ ta gruszkÄ pod zderzakiem na wlocie powietrza do puszki (zawĂłr zmiennej dĹugoĹci dolotu)? Jaka jest jej procedura dziaĹania? Kiedy ecu ĹźÄ da skrĂłcenia dolotu, kiedy wydĹuĹźa? mogĹoby by to daÄ jakiĹ obraz na zabawy z dolotem..
MARTIN
Auto: RX 8
Wysłany: 2013-06-20, 19:05
Witam ja rowniez planoje przerobke ukl.dolotowego w mojej madzi,i sam niewiem jaka opcje wybrac , myslalem o fitrze stozkowym, z opcji dedykowanych wybralem dwie moim zdaniem najlepsze jedna z nich to wyzej wymieniony KN
Moje pytanie to ktory bedzie lepszy bo oba roznia sie budowa i koncepcja tzn.w teori dlugi uklad dolotu powietrza jak w tym przypadku AEM to wieksza elastycznosc i minimalnie moc,
a krotki i szerszy uklad jak w tym przypadku KN to wiekszy moment obrotowy ale niewiem jak ta teoria ma sie do wankla.Moye ktos z was posiadal wyzej wymienione doloty i moglby sie podzielic spostrzezeniami.
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomógł: 15 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Skąd: Strzyşów / MiĹocin
Wysłany: 2013-06-21, 15:39
MARTIN napisał/a:
Witam ja rowniez planoje przerobke ukl.dolotowego w mojej madzi,i sam niewiem jaka opcje wybrac , myslalem o fitrze stozkowym, z opcji dedykowanych wybralem dwie moim zdaniem najlepsze jedna z nich to wyzej wymieniony KN
Moje pytanie to ktory bedzie lepszy bo oba roznia sie budowa i koncepcja tzn.w teori dlugi uklad dolotu powietrza jak w tym przypadku AEM to wieksza elastycznosc i minimalnie moc,
a krotki i szerszy uklad jak w tym przypadku KN to wiekszy moment obrotowy ale niewiem jak ta teoria ma sie do wankla.Moye ktos z was posiadal wyzej wymienione doloty i moglby sie podzielic spostrzezeniami.
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-22, 14:49
Zamiast stoĹźkĂłw to ja bym w wydech poszedĹ
_________________ High Niuter
MARTIN
Auto: RX 8
Wysłany: 2013-06-22, 19:51
Wielkie dzieki ,,boletz,, za pomoc i za podzieleniem sie swoim doswiadczeniem w tym temacie.
Ja osobiscie tez jestem i bylem za rozwiazaniem typu MAZDASPEED albo AEM,lecz taki uklad
chyba zboduje sobie sam jak znajde troche czasu ze wzgledu na cene i satysfakcje.
Bo w sumie to nic kosztownego laczniki silikonowo gumowe, rurki,kolanko jeszcze nie wiem z jakiego tworzywa , i stozek niewiem jaki i z jakiej firmy.
Mati wydech tez jest w planach bo to zawsze byla to pierwsza rzecz jaka zawsze zmienialem w moich dotzchczasowych autkach plan jest taki kolektor ok 150 funa i trzeba sie pozbyc katalizatora i zamienic go jakims D CATem ok 100 funa w UK.
koncowego wydechu pozbywac sie niechce bo w sumie juz z glosnymi wydechami juz sie w swojej karieze sie najezdzilem hehehe....
Narazie wydech musi poczekac bo urlop tez jest w planach
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2013-06-22, 23:15
dolot najlepiej z amelinium takiego jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=t8lnCA8PHJM
jest najlĹźejsze wiÄc zbytnio nie bÄdzie wpadaÄ w wibracje a mocowanie siÄ nie urwie
P.S. jak by co to nĂłwkÄ sztukÄ nie ĹmiganÄ stoĹźek aem`a 2,75 cala mam na sprzedaĹź
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZÄGĹA
KUPIÄ SILNIK N/A Z S5