Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-11-10, 09:22
Rx8 nie działa ogrzewanie
Autor Wiadomość
TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Wysłany: 2014-01-22, 19:41   

a co w przypadku gdy w miejscu kierowcy NIE DZIAŁA CIEPŁE OGRZEWANIE Prawa strona grzeje a lewa nie, ale wszędzie dmucha tak samo (wersja(EU). Przecież RX nie ma strefowego ogrzewania i jak sie domyślam nie ma osobnych nagrzewnic...? (mm chyba).
Początkowo myślałem że to przez te że wszystko idzie od prawej strony i lewa jest najdalej. Dlatego doświadczalnie zatkałem nawiew na nogi po prawej stronie >Efekt> mocniejszy nadmuch z lewej strony a temp bez zmian.
Objawy przy ciepłym silniku:
-lewy nawiew (od lusterka na 29stopniach dmucha kompletnie zimnym) (gdzie prawy bardzo ciepły)
-na nogi lekko letnim
-nawet na środkowej konsoli troszkę słabiej z lewej a z prawej mocniej.
Najbardziej zagadkowe jest to że np. środkowa konsola jak i nadmuch na nogi (lewo/prawo idzie przez ten sam dyspozytor i regulowane jest ta sama klapką). Więc dlaczego taka różnica lewo prawo...?)
Sprawdzałem pod spodem i cały mechanizm działa poprawnie, podczas montażu tableta również sprawdzałem środkową konsole i nic tam nie blokuje. Niestety aby wyjąc całość to
Można się do tego dobrać jakoś od dołu czy trzeba cały środkowy panel rozbierać, jakies sugestie...
ps.Do tego sprawdzałem u Gieff-a i u niego działa dobrze.

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-01-23, 07:26   

http://www.rxklub.pl/rxfo...542f1e124340710
polookaj tutaj.

TMsk 

Wysłany: 2014-01-23, 09:24   

RobertoX-8 przecież nie dałbym bezmyślnie pytania nie czytając wcześniej całego postu ;-)
dodam że przeczytałem również kilkanaście stron z odsyłacza na forum rx8club.com
ALE U MNIE GRZEJE POPRAWNIE W ZALEŻNOŚCI POZYCJI POKRĘTŁA TEMP. Po prostu prawie wcale nie grzeje strefa kierowcy po lewej, reszta jest OK

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-01-23, 17:14   

A zaglądałeś do filtra kabinowego czy Ci się nie zsunał i zasłania jakiś kanał dilotowy? Jak to jest zbudowane?

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-01-23, 17:47   

RobertoX-8, może być bo jest 2-częściowy

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2014-01-23, 20:01   

...

przema72 

Auto: rx8
Wysłany: 2014-01-24, 13:08   

bez filtra strasznie szybko tapicerka sie kurzy , zasadniczo takie filtry wymienia sie raz lub nawet dwa razy w roku

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2014-01-24, 13:19   

...

Gronek 

Wysłany: 2014-01-24, 13:58   

pomijając już fakt flory i fauny, która zamieszka w nawiewach. Ja tylko na zimę wyciągam.

TMsk 

Wysłany: 2014-01-27, 18:24   

filtry kabinowe były wymieniane pare miesięcy temu, dziś je wyciągnąłem i tam wszystko jest ok. Na razie ich nie wkładam, a po dzisiejszej wymianie termostatu ogrzewanie działa tak samo jak wcześniej tj. dmucha wszędzie tak samo ale lewa strona kierowcy nie grzeje na nogi ani na szybę, jedynie środkowa konsola
Nie wiem o co biega...

Gronek 

Wysłany: 2014-01-27, 18:33   

najczarniejsza wizja to zapchana nagrzewnica
..

TMsk 

Wysłany: 2014-05-24, 11:03   

temat bo zrobiło sie ciepło wieć sa dogodniejsze warunki do naprawy ogrzewania aniżeli w ziemie
Gronek czyli stosując jakiś odkamieniacz do chłodnic (prestone,stp,gryzer) jest szansa żeby ją przepchać ? Tylko czy tam nie ma uszczelek, bo z tego co wiem to te odkamienacze żrą nie tylko kamień ;-) a później mogą wystąpić nieszczelności układu chłodzenia, zaciete elektrozawory, cieknaca nagrzewnica...
1.odpiąć wężyki in/out
2.przedmuchać kompresorem
3.wlać odkamieniacz i zostawić na 15-30min.

Albo użyć czegoś bezpieczniejszego jak mieszanka: fosfroran jedno-sodowy i fosforan dwu-sodowy. Podobno jest na tyle bezpieczny że można by spuścić wode z całego układu wlać i pojeździć 4-5dni spuścić i wlać nowy dotąd aż spuszczana mieszanka będzie w miare czysta bez śmieci.

Czy wcześniej załatwić sobie gdzieś endoskop wsadzić w kanały i zobaczyć czy gdzieś głębiej nie ma zablokowanej/uszkodzonej jakiejś klapki itp.

Bo na sama myśl wyciągania całej deski rozdzielczej napawa mnie przerażeniem

Koczko 

Wysłany: 2014-05-24, 21:44   

Miałem podobny problem tyle ze w corolli klienta (2011 rok)
nie wiem czy tak nie ma tez w mazdach:
miedzy nagrzewnica(pl chłodniczy) a parownikiem klimy sa przeslony (2 nie zaleznie czy jest klimatyzacja 2 czy 1 strefowa)
regolowane silniczkami lub cięgnami pokretel
jeĹźeli masz zerwana przeslone jedna to sprawdz czy klima chlodzi tak samo z obu stron-jeĹźeli tak to przeslona jest twoim problemem
jeĹźeli nie musisz szukac dalej.

przema72 

Wysłany: 2014-05-25, 08:44   

mało prawdopodobne aby nagrzewnica zakamieniała , raczej w płynie chłodniczym kamienia niema , a wątpie aby ktokolwiek jezdził na kranówce ;]

zdejmij dwa weze wchodzace do nagrzewnicy i zobacz czy jest przepły np dmuchnij do jednej ;] , ale byc moze własnie masz cos nie tak z przysłonami

TMsk 

Wysłany: 2014-05-25, 10:41   

przema72 te klapki/przesłony to można by właśnie sprawdzić endoskopem (dzwoniłem do paru warsztatów ale nie posiadają).
Na daną chwile w domu moge sobie sam sprawdzic tak jak piszesz, odpiąc i przemuchać. A jak będę miał już odłączoną nagrzewnicę to ją po prostu przepłukam. Znalazłem prestone i k2 które to niby są nietoksyczne, nie zawierają kwasów i są bezpieczne dla aluminium/gumy.
Przepłukam woda kilka razy, później zatkam wyjście nagrzewnicy, wleje podgrzany do 90 prestone/k2 i zostawię na 15-30min. Później przepłukam jeszcze kilka razy wodą.
Mam tylko 2 pytania
1-czy mogę przepłukać nagrzewnicę w 2 kierunkach, czy lepiej TYLKO w KIERUNKU JAK wchodzi woda w obieg.
2-czy moge puścić wodę pod ciśnieniem np z węża, czy lepiej po prostu normalnie wlać?

Odpowiedz do tematu