Auto: RX-8/ CBR Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2012 Skąd: W P N
Wysłany: 2013-11-29, 13:28
Nie no panowie, wiadomo Ĺźe nie wskoczy sam, przewaĹźnie jest Ĺźe trzeba czymĹ pomĂłc ale jak bym wciskaĹ tĹoczki jakimiĹ super hiper Ĺciskami to co drugi klient by wracaĹ z grzejÄ cymi siÄ koĹami.
Jak regenerujÄ tylny zacisk taki z hamulcem rÄcznym to po dobrym zĹoĹźeniu wkrÄcam go rÄkÄ . RobiĹem w zeszĹym tygodniu.
PrawidĹowo nasmarowany i dziaĹajÄ cy zacisk wciĹniesz kciukami ,oczywiĹcie trzeba wziÄ Ä pod uwagÄ to Ĺźe zacisk pracujÄ w ekstremalnych warunkach (potrafi trochÄ przyrdzewieÄ czy siÄ zapiec) i z reguĹy przy wymianie klockĂłw uĹźywa siÄ przyrzÄ du do wciskania ,czy teĹź wkrÄcania tĹoczka ,i tu o ile nie idzie to w miarÄ lekko to i tak zacisk do rozebrania ,oczyszczenia . Ze Ĺciskami jest ten problem Ĺźe nie idzie uchwyciÄ rĂłwnolegle idealnie i dlatego niekiedy jest problem i z wciĹniÄciem ,i z prawidĹowym wyczuciem czy tĹoczek chodzi w miarÄ lekko ,Tak jak tu zostaĹo napisane jeĹli tĹoczek cofa siÄ po odpuszczeniu pedaĹu hamulca to powinno wszystko graÄ
Mechanik trochÄ mnie zrobiĹ w jajo. JuĹź trzy miesiÄ ce temu mĂłwiĹem mu Ĺźeby oprĂłcz reparaturki zaĹoĹźyĹ nowy tĹoczek. PrzekonaĹ mnie jednak, Ĺźe tĹoczek jest w stanie idealnym. I proszÄ - cud. Po trzech miesiÄ cach idealny tĹoczek wyglÄ da tak
Po jego wymianie hamulec dziaĹa wĹaĹciwie. PrzejechaĹem dzisiaj z 40km i jest dobrze.
Tak wiÄc moja inwestycja w nowe przewody hamulcowe okazaĹa siÄ zbÄdna. Jednak i tak jestem zadowolony, gdyĹź wydaje mi siÄ, Ĺźe hamulce jakby trochÄ lepiej funkcjonujÄ . Polecam te przewody w oplocie stalowym.
DziÄkujÄ wszystkim za zainteresowanie i cenne rady. MiĹo wiedzieÄ, Ĺźe moĹźna na kolegĂłw liczyÄ. DziÄkujÄ rĂłwnieĹź Gronkowi za pomoc telefonicznÄ i miĹÄ rozmowÄ.
PrzyjemnoĹÄ jednak po mojej stronie Mati przewody w oplocie oferuje wielu sprzedawcĂłw. Jednak po serii telefonĂłw dowiedziaĹem siÄ, Ĺźe dostawa towaru moĹźe nastÄ piÄ po nowym roku, za mniej wiÄcej 6 tygodni. KupiĹem wiÄc HEL-a, ktĂłrego komplet otrzymaĹem w ciÄ gu 24 godzin. Przewody nie sÄ drogie. Komplet z przesyĹkÄ kosztuje 380,00 zĹ, a gwarancja podobno doĹźywotnia???? Sprzedawca pochodzi z GdaĹska.
Tutaj masz linki:
HEL - allegro HEL - strona sprzedawcy