powiem Wam tak, kupno 4 tłoczkowych brembo + tarcze + linki to aktualnie zamnąć się można w 2500 - 3000zł (oczywiście nie są nowe) problem jeden to adaptery, gdzie je kupić albo inaczej kto je nam zrobi.
jak squad masz kogoś od adapterów to ja też się pisze na 4 tłoczki bo już od grudnia mi po głowie chodzą.
Dość regularnie hamuje z prędkości 200+ więc dobry hebel się przyda.
Dobry zacisk można kupić w przedziale od 400-700zł, linki hamulcowe około 340-380.
Jedynie do układanki brakuje dobrych tarcz. Adapter to ja sobie sam zrobie.
Tak jak matber napisał można się zamknąć z fajnym heblem w 2500tyś spokojnie.
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2013-06-02, 21:58
Sqad, moje nowe klocki TRW już się dotarły + wspomniany płn RBF 660 przy tarczach w serii już dużo daje. Ostatnio miałem okazję trochę popróbować na autobanie i powiem Wam, że jest bardzo dobrze. Do normalnej jazdy to w zupełnowści wystarcza. Hamowianie ze 160-170 po kilka razy z rzędu zdaje egzamin. Jak jeszcze dodam przewody w stalowym oplocie to będzie już naprawdę dobrze.
Muszę najpierw u siebie zrobić, nie wiem jak to wyjdzie. Koszt na pewno nie jakiś mega duży, ale nie chce brać na bary "druciarstwa" które może nie wytrzymać.
właśnie najbardziej boje się tych przeklętych adapterów....chociaż patrząc na ebay i różne brake kits tam też są z adapterami...pewno badziew to nie jest..
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-06-02, 23:18
marber1 - u siebie w s13 miałem takie adaptery - do tego były w zestwie odpowiednie śruby - wszystko P&P - pod skręceniu przez 2 lata nic się nie spieprzyło a było multum ostrych hamowań.
Jak Sqad jest w stanie zrobić adaptery z dobrej stali - będzie pewność co do materiału to przeżyją nie jedną RX8.
Sqad to może zamiast rzeźbić mazdowskie 328mm od razu zapodać tarcze 350-355mm i do tego zacisk na adapterze - powinno być leszcze lepiej niż 328mm
i wszystko powinno się zmieścić pod ori 18"
a tutaj też pod 18"
tarcze hamulcowe maja 350mm i są zapożyczone z Porsche Cayene tak samo jak zaciski i klocki.
Tez myslalem nad wieksza tarcza, i grubsza bo ta to trochę cienka jest. Tylko do tego przydalo by sie kilka rodzajów tarcz żeby dobrać odpowiednie osadzenie, bo jak patrzyłem na sieci to niektorzy na milimetry upychali, żeby o jarzmo nie ocierało. Co do adapterów to Np. Stoptech czy tarox robia je z aluminium, które na dobra sprawe nie jest tak wytrzymale jak zwykla stal węglowa.
zabieram sie za to we wrześniu, co z tego wyjdzie zobaczymy.
Auto: RX8 High Niuter ! Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 07 Mar 2011 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2013-06-04, 17:08
Cytat:
właśnie najbardziej boje się tych przeklętych adapterów
jak będzie w CNC to nie ma się czego bać , kolega ma i na torze upalał i nic się nie stało drugi rok jeździ ....pisałem już o tym kiedyś w innym temacie Zaciski Brembo z Alfy 166 tarcze z Nissana Murano
CNC to jest tylko sposób wycinania (Computer Numerical Control). Tu nie chodzi o sposób wycinania tylko o gatunek stali, oraz w jaki sposób ma być hartowany. Jak jest dobrey gatunkowo metal to jak dla mnie może ktoś to i dłutem stworzyć.
Dla przykładu wyciąć można na frezarce CNC w aluminium miękkim jak plastik, bedziesz miał CNC będziesz, tylko co z tego jak to sie rozerwie jak plastelina.
adapter pod zacisk hamulcowy hartowany.. to raczej zły pomysł, no może mocno słowo, po prostu nie potrzebny zabieg. Stal konstrukcyjna nawet "przeciętnej" jakości, będzie bezpieczna na adapter hamulcowy pod prostym warunkiem -> przekroje będą odpowiednie, kształt prawidłowy, nie będzie występował gdzieś karb etc. a śruby będą przenosiły odpowiednio -> nie będą ścinane. Hartować to nie ma potrzeby.
Budując samemu taki adapter najlepiej wzorować się na czymś istniejącym, zakładając że dany producent przeprowadził sobie jakąś analizę rozkładu naprężeń tego co sprzedaje.. można by jeszcze modelować, liczyć, analizować, narzędzi do tego jest sporo, ale to troszeczkę armata na drewniany płot, podstawowe zasady pkm i będzie bezpiecznie, przynajmniej na pewno nie będzie niebezpieczeństwa strony adapteru, może nie bagatelizując ale zasadniczo, ważniejsze w tym wszystkim jest mocowanie adaptera niż sam adapter, to ono pierwsze puści jeżeli będzie coś nie tak.
poszukam czegoś co mam gdzieś w pamięci..
edit:
ok mam, kiedyś sobie sporą galerię gdzieś od niego z sieci skopiowałem, polecam to o to, chłopak przede wszystkim widać że lubi, umie, no i chyba tym się zajmuje: modelowaniem, także przy okazji dużo modeluje, hamulce ładnie opracował.
warto zauważyć że od NC do rx8 jest bardzo bardzo blisko:)
z lewej to 323mm z rx8
ja osobiście jeżeli już to będę się właśnie na tym wzorował, nie ma potrzeby wymyślać wymyślonego.
Mozna hartowac tylko trzeba wiedzieć jak, ile czasu wygrzewać ile studzić ect. ale tak jak piszesz stal dobrego gatunku wystarczy, wazniejsze są śruby.
Niestety nie bardzo rozumiem druga czesc wypowiedzi . Jedynie obrazki sÄ… jasne.
Co to jest NC?
Co to za czlowiek co sie zna?
Z czego ten zacisk? Bo to chyba 6 tłoczków, a z czego tarcza?
Tak btw moze by tak przeniesc posty do tematu o zaciskach bo trochę zjechaliśmy z tematu, ale tylko trochę.
przepraszam, jestem Freak-iem Mazdy Mx-5, dlatego dla mnie oznaczenie NC mówi wszystko, wam nic, bo i nie musi:) mazda mx-5 NC to po prostu generacja budy:) trzecia mydelniczka.
Chłopak który budował ten samochód to właściciel firmy z australi pałającej się nietypowymi customami, pracował długo (nie sfinalizwał chyba do wersji klienckiej) własny p&p kit do renesis oparty na kompresorze CHYBA m62.
Zacisk i tarcza to jakiś OEM, patrząc po rozmiarze to evo bb kit leży blisko tego zacisku, no i gdyby nie inny klocek to można by nawet pomylić, także ja bym do tego wychodził od takiego zacisku, a nawet tarczy.. ale musiałbym faktycznie sprawdzić żeby potwierdzić, mam dostęp do takich zacisków także jak będę miał chwilę to sprawdzę dokładnie jak to się ma, jak ma się taka tarcza do piasty z rexa, na tym właśnie polega "myk" że on dobrał p&p, tylko zacisk musiał znaleść się w odpowiednim miejscu i wszystko chulało.. także jak by uściślić ten zestaw w postaci liczb można szybko dojść do zacnego kompletu, o jego słuszności w 100% można wiele polemizować na boku.
Czy ktoś mi jest w stanie zmierzyć rozstaw tych dwóch otworów?? Jest szansa że znajdę zaciski do których nie będzie trzeba adapterów dorabiać ale muszę znać ten wymiar.
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2013-10-28, 20:36
Jaka jest standardowa średnica tarcz przednich w naszych Rx8? 303 czy 323? Tak wiem-jestem leniwy-nie chce mi się iść do garażu
A chce zamówić tylko nie wiem które.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach