Auto: RX-8 Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 22 Sie 2011 Sk±d: W-wa
Wys³any: 2014-04-21, 20:02
no to te kontrolki sa sposobem na poinformowania Cie przez komputer, ze przednia os nie kreci sie w takim samym tempie co tylna. zaden problem. tyle, ze bedzie Ci zawsze wywalac te 3 kontrolki o ile bedziesz jezdzil na tych oponach.
Auto: RX-8/ CBR Pomóg³: 3 razy Do³±czy³: 14 Gru 2012 Sk±d: W P N
Wys³any: 2014-04-21, 21:12
Skasowanie błędów nic nie da. ABS to system samo adaptacyjny. Po wymianie wadliwego elementu układu np. czujnika po przejechaniu małego dystansu gdy sterownik stwierdzi że wszystko gra sam zgasi kontrolki i aktywuje układ.
Nie mniej jednak błędy raczej wynikają z różnych średnic ogumienia i o ile na prostej różnica w prędkości obrotowej koła mieści się w jakiejś tolerancji to dorzucając do tego zakręt gdzie te różnice w tych prędkościach są jeszcze większe układ stwierdza błąd.
Nie masz czasem tak że najpierw trakcja próbuje coś wyrównać a dopiero później układ się wyłącza???
Nie wybieram się w okolice Warszawy i nie szykuje się żaden spot bo zabrał bym ze sobą sprzęt to byśmy wszystko podłączyli.
GMAgrzesiek – dziÄ™ki za propozycjÄ™ podłączenia siÄ™ do komp – wÅ‚aÅ›ciwie bez wzglÄ™du na wynik moich perturbacji jak byÅ› wziÄ…Å‚ sprzÄ™t na najbliższy spot to byÅ‚o by fajnie – zajrzeć do mojego komputera : ) - przypomnÄ™ siÄ™ jeszcze w odpowiednim czasie.
Specem nie jestem dopiero wchodzÄ™ w te tematy. Też uważam ze kasowanie błędów nic nie da bo system robi sprawdzenie za każdym razem – jak skasujesz błąd to przy kolejnym sprawdzeniu komp wywali znowu ten sam błąd i wracamy do punktu wyjÅ›cia. Takie ma rozumienie – na logikÄ™ laika. Nie jestem też zwolennikiem usuwania błędów a przyczyn ich powstania. Mimo to jakoÅ› temat musiaÅ‚ być ogarniÄ™ty bo rex jeździÅ‚ w takiej konfiguracji.
Dodatkowo niski profil obniża auto (wiem że lepiej tak wygląda no i fajnie się prezentuje opona ) ale szukam kompromisów wygodnie jeździć (krawężniki, dziury) i dobrze wyglądać : )
Felgi mam OEM takie jak kolega Gronek. Gumy rzeczywiÅ›cie prezentujÄ… siÄ™ zacnie – aż trudno uwierzyć że siÄ™ tam zmieÅ›ciÅ‚y. Po zdjÄ™ciu kół - sÄ… ogromne. ZdjÄ™cie załączÄ™. Auto odpycha siÄ™ naprawdÄ™ dobrze różnica jest duża - w zimie mam szerokość 235
Generalnie raczej pójdę w zmianę gum. Pytanie czy zmiana przodu na 225/45/R18 zamiast 225/40/R18 i pozostawienie tych ogromnych gum z tyłu załatwi sprawę. A może z przodu jakieś inne profil 45 ale szersze - tylko na parkingu będzie ciężko kręcić. Generalnie jakie będą najbardziej odpowiednie?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi
Auto: RX-8 Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 22 Sie 2011 Sk±d: W-wa
Wys³any: 2014-04-21, 22:28
Przeciez nie jest tak, ze jak Ci sie kontrolka hamulca swieci to masz zaciagniety. podobnie z absem i dsc. Ja mam zimowki takie same, nic sie nie swieci. zakladam letnie rozne rozmiary przod/tyl, swiezo wywazone i sie swieci. wiec to nie kwestia kapcia czy kasowania bledow. jak Ci sie dobrze jezdzi na tym co masz to nie wiem w czym problem?
Przeciez nie jest tak, ze jak Ci sie kontrolka hamulca swieci to masz zaciagniety. podobnie z absem i dsc. Ja mam zimowki takie same, nic sie nie swieci. zakladam letnie rozne rozmiary przod/tyl, swiezo wywazone i sie swieci. wiec to nie kwestia kapcia czy kasowania bledow. jak Ci sie dobrze jezdzi na tym co masz to nie wiem w czym problem?
czy to znaczy że kontrolki się świeca ale mimo to systemy działają?
Wys³any: 2014-04-21, 23:12
Jak się świeci ABS ta na pewno nie działa, trakcja raczej też. Test na to jest prosty- ostre hamowanie lub przelecieć się bokiem
Rzeczywiście zadziwiająca sprawa że było dobrze. A może coś z jakimś czujnikiem skrętu skoro przy pierwszym zakręcie się sypie. Trzeba pod kompa- ciekawe co pokaże.
W głupim passacie B6 po każdym odłączeniu aku trzeba kalibrować czujniki skrętu kierownicy bo nie działa ani trakcja, ani wspomaganie; w vectrze C też nieraz klient przyjeżdża i twierdzi że się zapaliła trakcja z dnia na dzień, robi się kalibrację i wszystko hula jak potrzeba. Może i tu się coś z tym walnęło.
Ciekawa historia, komp powinien coś pokazać i wtedy będą wnioski.
Akumulatora nie odłączaÅ‚em – jutro podciÄ…gnÄ™ rÄ™kawy i zmieniÄ™ na zimowki i siÄ™ przejadÄ™ - mam nadzieje że kontrolki siÄ™ nie zapalÄ… – no taki foch od rexa i to na Å›wiÄ™ta : )
Wys³any: 2014-04-22, 00:21
Wiem, wiem że nie odpinałeś aku. Tak tylko napisałem że każdy system inaczej reaguje na jakieś "bodźce".
Fakt, różnica jest znaczna i na pewno tak jak pisali koledzy będzie OK po zmianie kół.
Wymieniłem koła na 4 jednakowe - objawy ustąpiły -kontrolki nie zapalają się przy normalnym wejściu w zakręt. Systemy działają.
Błędy systemu musiały być kasowane.
Dzięki za podpowiedzi
Jakie max różnice w wielkości kół jest wstanie zaakceptować system w reksach? Kombinuje żeby jednak tył mieć szerszy od przodu. Chodzi o to żeby zjeść jabłko i mieć jabłko.
Może ktoś ma koła różnej wielkości i system to łyka bez kombinacji z błędami i kontrolkami ? 0,5% - 2% różnicy?
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach