problem tkwi w tym że:)
pierw wł. się kontrola trakcji a następnie wyskakuje błąd ABS I HAMULEC RĘCZNY
I PRZEPRASZAM ŻE URAZIŁEM WAS KOLEDZY W JAKIMŚ STOPNIU
Ja zmieniałem już klocki z pzodu i z tyłu i ani razu auto mi nie dało znać, że taką czynność trzeba wykonać (elektrycznymi sygnałami ofkoz) więc raczej RX-8 nie ma żadnych czujników, które Ci powiedzą, że czas zmienić klocki - więc to raczej nie od tego.
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomg: 15 razy Doczy: 23 Mar 2009 Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2011-04-07, 10:04
Zapytam bardzo elementarnie: płyn w zbiorniczku jest ? akumulator naładowany ? jeżeli tak to pojawienie się jednocześnie kontrolki ABS i hamulca mówi że na 80 % jest to problem z elektroniką, nie z mechaniką, prój do ASO a rozwiejesz szybko swoje wątpliwości.
Auto: **MAZDA RX8** Pomg: 1 raz Doczy: 24 Lut 2011 Skd: PL > UK
Wysany: 2011-04-07, 23:44
mialem podobne objawy (chodzi o kontrolki). wyszlo ze jeden z zaciskow hamulcowych nie pracowal jak powinien (nie zaciskal na 100%) . rozebralem, poczyscilem, posmarowalem gdzie trzeba i jest OK ale proponowalbym ci jechac do ASO i niech oni sprawdza auto.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomg: 16 razy Doczy: 01 Wrz 2010 Skd: Śląsk
Wysany: 2011-04-08, 08:52
KajaK, to nie czytaj ***** postow moich i masz po sprawie!
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomg: 15 razy Doczy: 23 Mar 2009 Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2011-04-13, 00:47
zaradziłeś coś ? coś mi się jeszcze przypomniało, widziałem kiedyś na własne oczy jak kontrolka ABS zapaliła się na skutek przepalenia żarówki od światła stopu...
tak byłem w aso i podłaczyli mnie pod kompa.
Okazało sie że bląd c1222 czyli szybszy obrót koła tylniej osi do przedniej osi.
Ponieważ miałem przód 225/45 a tył 225/35.a do upewnienia sie założylem zimówki o równym bieżniku i wysokosci i nie świecą.Profil 35 kręci sie o 4km/h szybciej niż te 45
Odświeżę trochę temat.
Być może powtórzę się z pytaniem, ale szukałem i nie znalazłem żadnej wskazówki, która by zadziałała.
Zmieniłem koła z zimowych R17 profil 45 na letnie z przodu R18/40 i tył R18/45. Po przejechaniu kilkuset metrów zapalają się kontrolki ABS, TCS/DSC, Brake. Sprawdziłem wtyczki czujników wszystko jest ok. zresztą nic nie było ruszane, zastosowałem również motyw kierownica prawo max lewo max, środek wyłączenie zapłonu. Nic to nie daje. Zresztą po zgaszeniu zapłonu i ponownym odpaleniu pierwszy check komputera jest prawidłowy, kontrolki gasną ale znowu zapalają się po przejechaniu kilkuset metrów. Moja diagnoza to błąd wynika z różnej wielkości kół osi. Pokusiłem się również o sczytanie błędów oprogramowaniem dla amatorów Torgue tak na wszelki wypadek chodź ktoś pisał ze i tak za pomocą tego oprogramowania nie można dostać się do ABS ale musiałem mieć 100% pewności. Generalnie dobra i zła wiadomość nie mam żadnych błędów. Pozostało jeszcze wrócić do jednakowych zimowek i sprawdzić kontrolki – ale trochę mi się nie chce.
Dodam, ze samochód jeździł w poprzednim sezonie na tych dokładnie letnich kołach i kontrolka nie zapaliła się.
Czy macie pomysł jak można przekonać ABS żeby zaakceptował różnej wielkości koła na osi przedniej i tylnej?
Pewnie ASO i podłączenie do profesjonalnego oprogramowania w celu skasowania błędu lub zmiany parametrów odczytów z kół co pewnie zbawienne będzie dla adekwatnych wskazań prędkościomierza.
Kontrolki zapalają się po pokonywaniu jakiś 3-4 zakrętów, 2 razy zakręcie 1 podczas jazdy na wprost, generalnie minej więcej po przejechaniu takiego samego dystansu od miejsca odpalenia i ruszenia. W celu spr. pojechałem różną trasą bardziej prosta i z zakrętami niestety w każdym przypadku musiałem skręcić. W każdym przypadku kilka razy naciskam hamulec raczej lekko – ani razu nie zapaliły się przy hamowaniu. – sprawdzę ten „cycek”organoleptycznie – i poszukam tego oprogramowania.