Wysłany: 2011-11-27, 23:42 Jakiego skanera OBD uĹźywacie, jaki polecacie?
Witam,
Zastanawiam siÄ nad zakupem skanera OBD.
Chodzi o interface do laptopa i oprogramowanie a nie osobne urzÄ dzenie, nie chce inwestowaÄ w to za duĹźo. I o diagnozowanie mazdy rx8
Czy uĹźywacie tego typu zestawĂłw? JeĹli tak, to jakie dziaĹajÄ dla Ăłsemek, jakie polecacie czy odradzacie? MoĹźe jakieĹ spostrzeĹźenia?
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Raptor: uĹźywasz tego przez telefon czy jakiĹ tablet? Bo zastanawiam siÄ jak podĹÄ czyĹes ELM do urzÄ dzenia z androidem (bluetooth, mikro usb, czy jeszcze jakoĹ inaczej)? I rozumiem, Ĺźe jesteĹ zadowolony?
Anubis: jakiego programu uĹźywasz?
P.s. Nawet nie pomyĹlaĹem, Ĺźe jest jakiĹ program pod androida...
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2011-11-28, 10:00
Uzywam w telefonie i tablecie podpiecie przez bluetooth.
Jestem zadowolony. Program za 15 zl i daje rade plus ma kilka fajnych pluginow np. Video recorder nagrywa obraz z kamery naklada na to mape googla i dowolny odczyt z obd
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-11-28, 13:12
ogĂłlnie musisz wydaÄ okoĹo 100zĹ i ĹciÄ gnij z neta programik (oczywiĹcie pirat) i masz po sprawie ogĂłlne parametry da siÄ odczytaÄ ect
DziÄkuje wszystkim za wypowiedĹş.
Czyli nie ma problemu z "standardowym" skanerem OBD jakim jest ELM, bo myĹlaĹem, Ĺźe trzeba bÄdzie zainwestowaÄ w jakieĹ wymyĹlne urzÄ dzenie.
W kaĹźdym razie ja zakupiĹem ELM327 z BT na aukcji. PomyĹlaĹem sobie, Ĺźe jak bÄdzie z BT, to sobie moĹźe coĹ na telefonie wyĹwietlÄ, albo dĹubnÄ, a i tak mam w kompie BT, to siÄ poĹÄ czÄ.
Jak przyjdzie, to podzielÄ siÄ obserwacjami.
OdgrzejÄ.
DoszĹo, pobawiĹem sie trochÄ. OgĂłlnie urzÄ dzenie dziaĹa, poĹÄ czenie jest proste i obsĹuga teĹź.
MoĹźna odczytaÄ bĹÄdy i duĹźo danych, potrzebny tylko dobry program.
MaĹo uĹźywaĹem ELM, ale do takiego uĹźytkownika jak ja (nie mechanika) to bardzo fajne, polecam.
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2011-12-16, 22:49
Biszkopt napisał/a:
OdgrzejÄ.
DoszĹo, pobawiĹem sie trochÄ. OgĂłlnie urzÄ dzenie dziaĹa, poĹÄ czenie jest proste i obsĹuga teĹź.
MoĹźna odczytaÄ bĹÄdy i duĹźo danych, potrzebny tylko dobry program.
MaĹo uĹźywaĹem ELM, ale do takiego uĹźytkownika jak ja (nie mechanika) to bardzo fajne, polecam.
No wĹaĹnie, jaki?
Na laptopie uĹźyĹem ScanTool, ale nie powala ani funkcjami ani wygladem... Szukam dalej. CzytaĹem o Palmer i sobie gdzieĹ poszukam, pĂłki co nie miaĹem jeszcze kiedy i jak stestowaÄ:/
A na Android w telefonie uĹźyĹem Terque, uwaĹźam, Ĺźe bardzo fajny program, mimo Ĺźe mam wersjÄ okrojonÄ .
Do tej pory uĹźywaĹem ELM327 z tradycyjnym kablem wraz z laptopem. UznaĹem jednak, Ĺźe jest to maĹo wygodne rozwiÄ zanie. KupiĹem drugi egz. ELM327 z BT oraz program Torque na tableta i telefon. Dzisiaj przetestowaĹem i uwaĹźam, Ĺźe jest to optymalne rozwiÄ zanie dla zwykĹego uĹźytkownika. Torque we wspĂłĹpracy z rx-em dostarcza naprawdÄ wiele informacji, nawet wiÄcej niĹź z Golfem. Natomiast z RAV-4 w ogĂłle siÄ nie poĹÄ czyĹ. A wszystko za ok.100 zĹ.