chcialbym sie dowiedziec czy ktos zna wytlumacznie dla fenomenu, ktory niekiedy mi sie przytrafia. otoz po ostrym hamowaniu wlacza mi sie kontrolka oleju i sie swieci. swieci sie az nie wylacze silnika i znow go nie wlacze, wtedy znika. o co chodzi?
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2012-02-04, 23:48
smok_adi ja mam inny przypadek - jak mi siÄ dobrze olej zagrzeje (autostrada ciÄ gle ponad 4k rpm) to zapala mi siÄ kontrolka oleju i dĹugo nie gaĹnie (w lecie czÄĹciej, zimÄ rzadziej) - na poczÄ tku zjechaĹem na pobocze, wyjmuje bagnet a tam prawie full teraz siÄ tym nie przejmuje - ale ja mam auto z poczÄ tku produkcji i czujnik w misce nie dostaje oleju gdy pracujÄ chĹodnice
Auto: RX-8 Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2011 Skąd: W-wa
Wysłany: 2012-02-05, 12:48
dzieki, dzieki. zbliza mi sie przeglad wiec podjade do Kojota i mi wszystko ladnie obejrzy. wymiana oleju tez bedzie wiec przy okazji spojrzy na czujnik, bo jak mowicie- to pewnie on.
Auto: RX-8 231 6MT (sprzedany) Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lis 2008 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-08, 11:45
Lampka oleju w RX-8 juĹź tak ma, Ĺźe jak siÄ raz zapali to potem nie gaĹnie aĹź do wyĹÄ czenia silnika.
Natomiast sam fakt teĹź siÄ zapala to znany problem w RX-8. Czujnik w misce olejowej jest temu winny. Mazda nawet wydaĹa biuletyn serwisowy w tej sprawie.
The low oil level warning light may come on while driving with engine speed 4500 to 4800 RPM and the oil level
is within specifications (1/4 above L on the dipstick).
Zalecana jest wymiana miski olejowej. Problem dotyczy wszystkich RX-8 z VINami zaczynajÄ cym siÄ JM1FE17 w przedziale od 40000000 do 40111043.
Jak komuĹ siÄ nie chce klikaÄ w PDFa, albo w razie gdyby przestaĹ dziaĹaÄ link tutaj procedura naprawy:
Cytat:
REPAIR PROCEDURE
1. Remove the oil pan.
a. Disconnect the oil level sensor electrical connector from the side of the oil pan.
b. Remove the oil pan bolts (22-10mm)
c. Separate the oil pan from the engine
2. Install the new oil pan and level sensors assembly.
a. Clean all silicone sealant, oil and dirt from the engine.
b. Clean all silicone sealant from the oil pan bolts.
c. Apply a 2.5 to 6.5mm (0.10 to 0.26in) bead of silicone sealant to the oil pan as shown.
d. Install the oil pan bolts and torque to 8.8 to 11.8Nm (77.9 to 104.4 inlb).
3. Connect the oil level sensor electrical connector to the side of the oil pan.
4. Fill the engine with oil.
5. Verify Repair.
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2012-02-09, 18:23
anubis88 jak cisne teĹź nie ma problemu ale nie zawsze moĹźna lecieÄ >180kmh poza tym dluĹźsza jazda z takimi prÄdkoĹciami jest mÄczÄ ca (w Polsce) . A jazda 140 - 160kmh o ile dobrze pamietam to wlaĹnie ten felerny przedziaĹ obrotĂłw
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2012-02-09, 18:44
Raptor, jeĹli chodzi o pĹyn chĹodniczy to przeczyszczenie czujnika znajdujÄ cego siÄ w zbiorniczku wyrĂłwnawczym pomogĹo aby ĹwieciĹa siÄ ona rzadko Nie wiem jak jest z czujnikiem oleju