Wysany: 2012-03-15, 16:36 Łożysko oporowe - jak to z nim jest naprawde?
Witam.
Poczytalem troché forum na ten temat i nie bylo konkretnego wátku o lozysku, a zdaje sie, ze to moze byc powszechne.
Sluchajcie, jak to jest z tym lozyskiem (czy tez lozyskami, bo nie wiem ile ich jest)?
Przy wcisnietym sprzegle cisza, po jego puszczeniu bardzo minimalnie, ale zmienia sié gang silnika. Czy to juz sytuacja w ktorej trzeba cos robic? "Normalny" czlowiek pewnie by niczego nie zauwazyl i nieuslyszal. Ja normalny nie jestem
Auto ma jeszcze 2 lata gwarancji i 39 tysi km przebiegu.
Jak pojade do warsztatu to nie powiedza mi przypadkiem, ze ten tym tak ma i to normalne?
A moze to istotnie normalne? Przejmowac sie tym? Co Wy na ten temat myslicie?
Gdzieś kiedyś ktoś pisał, że to łożysko tak ma i raczej to normalne, że wydaje wyraźnie słyszalny dźwięk.. Ale w tej kwestii niech ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie się konkretnie
Kajak, a jeżeli jest na odwrót: przy wciśniętym hałas, a przy puszczonym cisza?
_________________ 1. Samochód ma być szybki. "100KM mi wystarcza" - to dla tych, których zadowala "prawie doszłam..".
2. Samochód ma spalać dużo paliwa. Jakby mi palił 4/100 to bym go oddał do reklamacji.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomg: 16 razy Doczy: 01 Wrz 2010 Skd: Śląsk
Wysany: 2012-03-24, 10:13
KajaK, gadałem z 2 osobami które łożyska wymieniały i do tego sprzęgło i po przejechaniu ilku kilometrów znowu było to samo szum lecz nie było słychać pisku myszy
g-rad: Chcąc wymienić kompletne sprzęgło (sprzęgło, docisk, łożysko) - ten wałek również jest w zestawie, czy jest to inna część, nie wchodząca w skład zestawu sprzęgłowego? Nie jestem mechanikiem, a nie chcę by mnie w warsztacie zrobili w balona, jeśli się kiedyś zdecyduję na wymianę.
_________________ 1. Samochód ma być szybki. "100KM mi wystarcza" - to dla tych, których zadowala "prawie doszłam..".
2. Samochód ma spalać dużo paliwa. Jakby mi palił 4/100 to bym go oddał do reklamacji.
U mnie ostatnio coś zaczeło pukać podczas jazdy, myślałem, że silnik czy pada czy coś, ale nie.
Jak stoję i mam bieg na luz to słyszę takie lekkie pukanie, gdzieś w okolicy silnika. Jak wkręcam obroty np. na 3 tys. obrotów to słysze to wyraźnie głośniej i już przeszkaza. Natomiast jak wcisnę sprzęgło to ten dzwięk stukania od razu znika i nie słyszę pukania kompletnie tylko dzwięk silnika. Jak puszczę sprzęgło to znów słysze te stukanie. Dodam, że sprzęgło się nie ślizga i bierze normalnie. Dziwię się, że tak się dzieje przy przebiegu około 57 tys. , słabe te łożyska .
Czyli co muszę zmienić łożysko oporowe? Czy kompletne łożyska w skrzyni?