Wys³any: 2012-08-21, 22:53 Jakie hamulce, sprężyny i dystanse?
Jakie proponujecie hamulce do ReXa? Czy sprężyny obniżające Eibacha będą ok? Ile auto pójdzie na nich w dół bo z tego co czytałem to jakieś 2.5/3cm;> Ktoś ma u siebie? Jakieś spostrzeżenia? Gadałem ze znajomymi i odradzają mi kupna dystansów bo mówią, że jak wlecą sprężyny to koła trochę wyjdą z nadkoli, ile w tym prawdy? Jaką rozpórkę zakupic? Pozdrawiam.
Auto: 2005 RX8
Do³±czy³: 06 Lis 2011 Sk±d: Nowy Sacz
Wys³any: 2012-08-23, 17:05
Hmm... hamulce kupiłem na tył, w tym miesiącu mam zamiar założyć na przód też EBC.
Jeżeli wychodzi 800zł za komplet tarcze+klocki, to możesz mi też zamówic, albo podać adres www
Co do sprężyn, to bardzo ciężko jest mi się odnieść, ponieważ na tyle miałem jakieś gówno gdzie na tylnim kole mogłem położyć butelke piwa i tak błotnika by nie tknęła, przód zdecydowanie na+, natomiast wydaje mi się, że zależy też to od amortyzatorów.
Ja za swoj kpl eibach dałem 600zł, także w tych pieniądzach to rozsądny wybór i kupiłbym ten set jeszcze raz, no chyba że stać Cie na porządny gwint
Hmm... hamulce kupiłem na tył, w tym miesiącu mam zamiar założyć na przód też EBC.
Jeżeli wychodzi 800zł za komplet tarcze+klocki, to możesz mi też zamówic, albo podać adres www
Co do sprężyn, to bardzo ciężko jest mi się odnieść, ponieważ na tyle miałem jakieś gówno gdzie na tylnim kole mogłem położyć butelke piwa i tak błotnika by nie tknęła, przód zdecydowanie na+, natomiast wydaje mi się, że zależy też to od amortyzatorów.
Ja za swoj kpl eibach dałem 600zł, także w tych pieniądzach to rozsądny wybór i kupiłbym ten set jeszcze raz, no chyba że stać Cie na porządny gwint
Pomyliłem ceny zestawu EBC Z Mintexem nad którym się zastanawiałem Mój błąd. Daj adres strony do tego setu eibach Ja znalazłem najtaniej za 750zł. Nie chcę gwintu, chcę lekko obniżyc auto dla oczu i trochę dla lepszego prowadzenia.
Będzie dobrze - w anglii macie drogi równe jak stół :D
Nie zawsze, ale tego się trzymajmy Poczytałem w necie jeszcze o Eibach vs Apex i doszedłem do wniosku, że Apexy mi bardziej podejdą bo wolę jak auto jest sztywne, nie buja i lepi się drogi A Eibachy tak jak kolega napisał są trochę za miękkie i lekko nosi dupę, a ja nie przewiduję czegoś takiego. Mam nadzieję, że siądzie te 4cm ))
Pamiętaj że im wyższa twardość to wcale =/= wyższa przyczepność. Ma to związek ze środkiem ciężkości i jego przenoszeniem na dane koło. Nie chce mi się rozpisywać na ten temat, ale najlepszym przykładem jest pchanie do civików wielkich twardych stabilizatorów, a potem jest o quwa obruciło mnie w zakręcie, i takie głupie gadanie że ma się męskie swaybary.
Pamiętaj że im wyższa twardość to wcale =/= wyższa przyczepność. Ma to związek ze środkiem ciężkości i jego przenoszeniem na dane koło. Nie chce mi się rozpisywać na ten temat, ale najlepszym przykładem jest pchanie do civików wielkich twardych stabilizatorów, a potem jest o quwa obruciło mnie w zakręcie, i takie głupie gadanie że ma się męskie swaybary.
lepsze twarde niż uciekająca dupa. Sam ocenie niedługo.
[ Dodano: 2012-08-30, 19:39 ]
Jeszcze jedno pytanie: Ciężka sprawa z wymianą sprężyn? Jeżeli oddam je mechanikowi to na co zwrócic uwagę/ na co zwrócic uwagę gdy sam będę je zmieniał? Proszę o jakieś instrukcję. Zdaję sobie sprawę, że po takim zabiegu zbieżnośc obowiązkowa, ale może coś jeszcze?
Co rozumiesz przez uciekajÄ…cÄ… dupe??
To że pływa to nie znaczy że ucieka.
Najprościej jak się da opiszę,... zmiękczamy tą oś która ma mniej gripu względem tej drugiej uwzględniając rozkład masy.
Ja nie mówię że będzie gorzej, pewnie będzie lepiej tylko pisałem odnośnie tego że twardziej =/= przyczepniej. Samochód na pewno będzie pewniej się prowadził, jedynie utrata przyczepności będzie bardziej nieprzewidywalna
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach