Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Jakie hamulce, sprężyny i dystanse?
Autor Wiadomo¶æ
blademan89 

Auto: RX-8
Do³±czy³: 24 Lis 2011
Sk±d: Stoke
Wys³any: 2012-08-21, 22:53   Jakie hamulce, sprężyny i dystanse?

Jakie proponujecie hamulce do ReXa? Czy sprężyny obniżające Eibacha będą ok? Ile auto pójdzie na nich w dół bo z tego co czytałem to jakieś 2.5/3cm;> Ktoś ma u siebie? Jakieś spostrzeżenia? Gadałem ze znajomymi i odradzają mi kupna dystansów bo mówią, że jak wlecą sprężyny to koła trochę wyjdą z nadkoli, ile w tym prawdy? Jaką rozpórkę zakupic? Pozdrawiam.

zab9k 

Auto: 2005 RX8
Do³±czy³: 06 Lis 2011
Sk±d: Nowy Sacz
Wys³any: 2012-08-22, 00:17   

Hamulce, z opini forumowiczów podobno seria daje radę.

Ja niestety byłem zmuszony do wymiany i padło na EBC Turbo Groove+EBC Red klocki i jestem zadowolony ;}

Mam właśnie Eibach Pro Kit i powiem szczerze, że liczyłem na troszkę więcej(niżej).

blademan89 

Wys³any: 2012-08-22, 21:31   

zab9k napisa³/a:
Hamulce, z opini forumowiczów podobno seria daje radę.

Ja niestety byłem zmuszony do wymiany i padło na EBC Turbo Groove+EBC Red klocki i jestem zadowolony ;}

Mam właśnie Eibach Pro Kit i powiem szczerze, że liczyłem na troszkę więcej(niżej).

No ja chcę coś więcej niż serię i oglądałem właśnie te EBC :) Ile dałeś za cały komplet? Mi w uk wychodzi coś około 800zł.

Zamówiłbyś drugi raz te sprężyny? Ile auto poszło w dół? Jakaś poprawa w prowadzeniu?

zab9k 

Wys³any: 2012-08-23, 17:05   

Hmm... hamulce kupiłem na tył, w tym miesiącu mam zamiar założyć na przód też EBC.

Jeżeli wychodzi 800zł za komplet tarcze+klocki, to możesz mi też zamówic, albo podać adres www ;)

Co do sprężyn, to bardzo ciężko jest mi się odnieść, ponieważ na tyle miałem jakieś gówno gdzie na tylnim kole mogłem położyć butelke piwa i tak błotnika by nie tknęła, przód zdecydowanie na+, natomiast wydaje mi się, że zależy też to od amortyzatorów.

Ja za swoj kpl eibach dałem 600zł, także w tych pieniądzach to rozsądny wybór i kupiłbym ten set jeszcze raz, no chyba że stać Cie na porządny gwint

blademan89 

Wys³any: 2012-08-23, 18:54   

zab9k napisa³/a:
Hmm... hamulce kupiłem na tył, w tym miesiącu mam zamiar założyć na przód też EBC.

Jeżeli wychodzi 800zł za komplet tarcze+klocki, to możesz mi też zamówic, albo podać adres www ;)

Co do sprężyn, to bardzo ciężko jest mi się odnieść, ponieważ na tyle miałem jakieś gówno gdzie na tylnim kole mogłem położyć butelke piwa i tak błotnika by nie tknęła, przód zdecydowanie na+, natomiast wydaje mi się, że zależy też to od amortyzatorów.

Ja za swoj kpl eibach dałem 600zł, także w tych pieniądzach to rozsądny wybór i kupiłbym ten set jeszcze raz, no chyba że stać Cie na porządny gwint

Pomyliłem ceny zestawu EBC Z Mintexem nad którym się zastanawiałem :) Mój błąd. Daj adres strony do tego setu eibach ;) Ja znalazłem najtaniej za 750zł. Nie chcę gwintu, chcę lekko obniżyc auto dla oczu i trochę dla lepszego prowadzenia.

zab9k 

Wys³any: 2012-08-24, 08:43   

Ja niestety kupiłem na allegro z jakiejś wyprzedaży po likwidacji hurtowni, także będzie ciężko znaleźć po raz kolejny w tych pieniądzach :)

Plomienio

Auto: RX-8/ZX6R
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 14 Mar 2012
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2012-08-28, 19:20   

Podłączam się z pytaniem o EBC GreenStuff'y - do słabej dadzą rade? czy lepiej w w co innego albo w RedStuffy inwestować?

blademan89 

Wys³any: 2012-08-29, 21:13   

kupiłem Apex'y i zobaczymy w weekend efekty.

Raptor 

Auto: RX8
Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 20 Maj 2009
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2012-08-29, 21:55   

Będzie dobrze - w anglii macie drogi równe jak stół :D

jeśli pomogłem kliknij

blademan89 

Wys³any: 2012-08-29, 22:22   

Raptor napisa³/a:
Będzie dobrze - w anglii macie drogi równe jak stół :D

Nie zawsze, ale tego się trzymajmy :) Poczytałem w necie jeszcze o Eibach vs Apex i doszedłem do wniosku, że Apexy mi bardziej podejdą bo wolę jak auto jest sztywne, nie buja i lepi się drogi :) A Eibachy tak jak kolega napisał są trochę za miękkie i lekko nosi dupę, a ja nie przewiduję czegoś takiego. Mam nadzieję, że siądzie te 4cm :) ))

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2012-08-30, 14:15   

Pamiętaj że im wyższa twardość to wcale =/= wyższa przyczepność. Ma to związek ze środkiem ciężkości i jego przenoszeniem na dane koło. Nie chce mi się rozpisywać na ten temat, ale najlepszym przykładem jest pchanie do civików wielkich twardych stabilizatorów, a potem jest o quwa obruciło mnie w zakręcie, i takie głupie gadanie że ma się męskie swaybary.

blademan89 

Wys³any: 2012-08-30, 18:07   

Sqad napisa³/a:
Pamiętaj że im wyższa twardość to wcale =/= wyższa przyczepność. Ma to związek ze środkiem ciężkości i jego przenoszeniem na dane koło. Nie chce mi się rozpisywać na ten temat, ale najlepszym przykładem jest pchanie do civików wielkich twardych stabilizatorów, a potem jest o quwa obruciło mnie w zakręcie, i takie głupie gadanie że ma się męskie swaybary.

lepsze twarde niż uciekająca dupa. Sam ocenie niedługo.

[ Dodano: 2012-08-30, 19:39 ]
Jeszcze jedno pytanie: Ciężka sprawa z wymianą sprężyn? Jeżeli oddam je mechanikowi to na co zwrócic uwagę/ na co zwrócic uwagę gdy sam będę je zmieniał? Proszę o jakieś instrukcję. Zdaję sobie sprawę, że po takim zabiegu zbieżnośc obowiązkowa, ale może coś jeszcze?

Sqad 

Wys³any: 2012-08-30, 21:12   

Co rozumiesz przez uciekajÄ…cÄ… dupe??
To że pływa to nie znaczy że ucieka.
Najprościej jak się da opiszę,... zmiękczamy tą oś która ma mniej gripu względem tej drugiej uwzględniając rozkład masy.

blademan89 

Wys³any: 2012-08-30, 21:14   

Ja opiszę to inaczej: Jeden lubi twardo, drugi nie :) Miałem wybór przecież.

Sqad 

Wys³any: 2012-08-30, 21:17   

Ja nie mówię że będzie gorzej, pewnie będzie lepiej tylko pisałem odnośnie tego że twardziej =/= przyczepniej. Samochód na pewno będzie pewniej się prowadził, jedynie utrata przyczepności będzie bardziej nieprzewidywalna

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: