Wysłany: 2012-11-16, 10:46 Jakie klocki hamulcowe?
Witam, jakiej firmy klocki polecacie? Poprzedni wĹaĹciciel chyba na nich oszczÄdzaĹ i przy wolnym hamowaniu strasznie piszcza, a chciaĹbym to zmieniÄ:)
Pozdrawiam
TRW sÄ bardzo dobre i wytrzymaĹe, montuje je do VW zawsze i na klockach robie ok 40 tyĹ przy normalnej jeĹşdzie sĹuĹźbowym samochodem.
Ostatnio wymieniaĹem klocki bo siÄ skoĹczyĹy, byĹy oryginaĹy zaĹoĹźyĹem Kashiyama coĹ made in japan tylko jakieĹ dziwnie tanie ~130zĹ hamujÄ dokĹadnie tak jak oem, nie braĹem nic lepszego bo w grudniu bede miaĹ tarcze zamawiane z nowymi klockami i przewodami.
Wg mnie obecny ukĹad hamulcowy jest totalnie z pupci nie wydajny, wydaje mi siÄ Ĺźe nie ma co siÄ nad wyraz spuszczaÄ nad klockiem czy tarczÄ bo zaciski na jednym tĹoczku to kibel straszny.
OdĹwieĹźÄ trochÄ temat klockĂłw. Otóş po wszystkich wÄ tpliwoĹciach trafiĹem w koĹcu do ASO, gdzie wymienili mi klocuszki na oryginalne. Wszystko byĹo ok, nic nie piszczaĹo, problem ustaĹ. Jednak juĹź po miesiÄ cu od wymiany klocki piszczÄ jeszcze bardziej niĹź przed. Jest dramat straszny, czuje siÄ jakbym ĹmieciarkÄ jeĹşdziĹ ;p
Zanim pojadÄ do ASO z reklamacjÄ , chciaĹbym siÄ dowiedzieÄ co moĹźe byÄ przyczynÄ takiego stanu rzeczy...
Macie jakieĹ pomysĹy?:)
Auto: RX-8/ CBR Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2012 Skąd: W P N
Wysłany: 2013-01-11, 13:49
Kolego, nie chcÄ siÄ tu wymÄ drzaÄ ale gdzieĹ kiedyĹ obiĹo mi siÄ o uszy Ĺźe klocek piszczy wtedy kiedy na "plecach" nie ma tej blaszki lub jakiejĹ innej podkĹadki "amortyzujÄ cej". Nie wiem czy dobrze to wyraĹźÄ ale piszczenie klocka polega na tym Ĺźe wpada on w jakieĹ mikro drgania i czÄstotliwoĹÄ tych drgaĹ skĹada siÄ wĹaĹnie na to piszczenie, a ta blaszka czy inna podkĹadka na klocku ma to zniwelowaÄ. Nie wiem na ile to jest prawdÄ ale jak u dziewczyny w 323F wymieniaĹem klocki to byĹy takie podkĹadki nawet ze strzaĹkÄ do montaĹźu w odpowiedniÄ stronÄ pod klocek.
MoĹźe coĹ w tym byÄ bo niektĂłre klocki jak kupujÄ to na "plecach" majÄ wĹaĹnie te blachy.
Powtarzam- nie wiem czy to prawda czy to mit wiÄc proszÄ kolegĂłw Ĺźeby nie traktowali za ostro tej wypowiedzi
[ Dodano: 2013-01-11, 13:51 ]
A TRW rzeczywiĹcie dobre klocki, bardzo duĹźo na pierwszy montaĹź idzie.
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2013-01-11, 15:40
Prawda, prawda wbrew pozorom klocki nie piszczÄ po stronie tarczy tylko wĹaĹnie ruszajÄ c siÄ po stronie zacisku. JeĹli na klockach lub w zestawie nie byĹo Ĺźadnych podkĹadek to posmaruj je w tym miejscu smarem do hamulcĂłw i powinno byÄ ok.
inna opcja i z doswiadczenia wiem ze czesciej wystepujaca jest to ze klocek masz nie dotarty do tarczy na ktorej jest "rant", stary klocek byl do niej dotarty i nie piszczal, teraz jak masz nowe juz tak nie jest, tylko dziwi mnie to ze dopiero po miesiacu to ci sie stalo
kicek
Auto: RX-8 R3
Wysłany: 2013-09-28, 11:33
Panowie klocki od starej wersji bÄdÄ pasowaÄ do R3?
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-28, 11:46
Z tego co wiem rocznik 2003-2009 majÄ ten sam zacisk i klocek ale podobno tacza inna tyle mogÄ pomĂłc..tak znalazĹem po katalogach producentĂłw gdzie ten sam numer klocka idzie do kaĹźdego rocznika