Mam pytanie czy felge 19 cali ktoĹ z Was ma w swoim RX?
KupiĹem ostatnio 19 i teraz pora na opony. DomyĹlam siÄ, Ĺźe profil opony do tej wielkoĹci felgi to raczej nie wiÄcej niĹź 40
Zgadza siÄ? Czy nie??
wiesz to wszystko kwiestia gustu ja latalem na profilach 30/35/40 i powiem Ci ze najlepiej wyglada 35 przod i 30 tyl jednak to sie wiaze z brakiem komfortu i caly czas wytrzeszcz w oczach podczas skanowania drogi zeby nie wpasc w dziure ;P nawet kiedy wjedziesz na studzienke jest wrazenie jak bys wpadl w dziure pol metra ;-/ poszukam fotek i zaraz Ci pokaze moje 19"
dobra znalazlem
ponizej kilka fotek
_________________ bylo
BMW 540 V8 A
BMW 523
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8
jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R
Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2013-01-14, 01:59
225/40 na 19" da taka samÄ ĹrednicÄ jak 225/45 na 18". Po krakowie niestety jazda z niĹźszym profilem jest niemoĹźliwa (w 206 mam 215/40 na 17" i przynajmniej 2x w roku naprawiam felge)
tak czy inaczej felga jest juĹź u mnie czeka na lakierowanie na czarno. Opony zamĂłwiÄ w lutym i biorÄ profil 40. BÄdÄ na aucie to dam znaÄ jak to wyszĹo.
OdĹwieĹźÄ: jak siÄ jeĹşdzi na tych 19"? Nie mam na myĹli komfortu, bo tu siÄ domyĹlam co i jak. Bardziej pytam o stabilnoĹÄ auta i o to czy ten jeden cal ma jakiĹ znaczÄ cy wpĹyw na osiÄ gi i prowadzenie siÄ w zakrÄtach?
Sam rozmiar felgi nie ma wpĹywu na prowadzenie i osiÄ gi? Mocno siÄ zastanawiam nad zmianÄ na 19". O komfort jazdy siÄ nie martwiÄ bo to nie jest dla mnie priorytet. Czy jeĹźdĹźÄ na 17" zimĂłwkach czy na 18" letnich - tak samo uwaĹźam na dziury, wiÄc to teĹź mnie nie niepokoi. ZirytowaĹbym siÄ dopiero gdybym poczuĹ niekorzystnÄ róşnicÄ w prowadzeniu siÄ auta.
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-16, 11:18
Rozmiar felg ma znaczenie jeĹli chodzi o masÄ wirujÄ cÄ na kole im cieĹźsza felga tym gorsze przyspieszenie , szerokoĹÄ opony im wiÄksza tym wiÄksze spalanie ale wiÄksza przyczepnoĹÄ lepsze hamowanie oraz mniejsze osiÄ gi no i rodzaj opon tez ma znaczenie, natomiast i cieĹsza opona(profil) a wiÄksza felga to komfort na dziurach maleje
jesli 225/45R18 jest ori
to 225/35R19 ma mniejszÄ ĹrednicÄ o 19mm Ĺźeby rozmiar byĹ taki sam dla ori to wymiar powinien byÄ taki 245/35R19