Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2013-03-30, 23:47 Zmiana wydechu
PrzejrzaĹem ten dziaĹ forum i nie doszukaĹem siÄ w nim tematu o wydechu do RX-8. ChciaĹbym trochÄ podjÄ Ä ten temat na naszym forum z poĹźytkiem dla nas wszystkich. Nie znam siÄ na tym za dobrze ale mam nadziejÄ, Ĺźe sÄ na forum osoby posiadajÄ ce wydechy niestandardowe, ktĂłre coĹ w tym temacie dorzucÄ od siebie.
PrzeglÄ daĹem w necie poszczegĂłlne elementy ukĹadu wydechowego w necie i powiem szczerze, Ĺźe jest niesamowicie maĹa rozmaitoĹÄ dla RX-8 - poprawcie mnie jeĹli siÄ mylÄ i wskaĹźcie linki.
ChciaĹbym zmieniÄ wydech w moim Rexie - od czego naleĹźy zaczÄ Ä aby finalnie dawaĹoby to jakieĹ bezpoĹrednie przeĹoĹźenie na zwiÄkszenie mocy (jeĹli w ogĂłle coĹ to daje) a nie tylko ryczenie
W tej chwili nie mam kata i jakbym zaczÄ Ĺ od czegoĹ takiego to co powiecie:
[ Dodano: 2013-03-30, 23:55 ]
jeszcze tylko dodam to co mnie wnerwia przy szukaniu czegoĹ nt. wydechu do RX8 to to, Ĺźe pojawiajÄ siÄ linki do wydechu ale dla skuterĂłw
Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2013-04-02, 17:38
dziÄki- no wĹaĹnie byĹem ciekaw czy ktoĹ ma bo w sumie jest za przystÄpnÄ cenÄ i mi, jak sÄ dzÄ Tobie teĹź podoba sie odgĹos:) - tylko czy Ty masz caĹoĹciowo zrobiony wydech od kolektora czy tylko tĹumik koĹcowy? Jak z gĹoĹnoĹciÄ ? Czy Ty go nie kupowaĹeĹ od kogoĹ z forum mazdaspeed kilka lat wczeĹniej?:)
Brzmi fajnie ale na krĂłtki dystans, ja np. planuje wyjazd do chorwacji w tym roku to bym siÄ chyba pociÄ Ĺ 17h w takim haĹasie.
Czy wymiana coĹ daĹa to powinieneĹ jechaÄ na hamownie przed i po. Obstawiam Ĺźe nie jest to wiÄcej jak 5KM a bardziej bym stawiaĹ na efekt placebo. NiektĂłrym to powimianie oleju mocy przybywa :D
wymiana samego catback nie daĹa niczego poza dzwiÄkiem, natomiast wywalenie kata i wymiana kolektora dala odczuwalny efekt. czy jest to 5km czy 15km to ciÄĹźko powiedzieÄ ale czuje szczegĂłlnie na biegu 3 Ĺźe znacznie chÄtniej idzie...znacznie chÄtniej. zobaczymy co da wymiana cewek, Ĺwiece i kable mam od 3 miesiÄcy nowe.
u mnie jest tylko od polowy do konca , czyli kolektor fabryczny i katalizator nadal z fabryki ( o ile jeszczde tam jest po moich ostatnich wyczynach ;P)
dwiek z mojego punktu widzenia jest kompromisem :
dlatego ze jesli nie wkrecam jej na obroty jest ok i da sie jechac w trasie bez zatyczek do uszu , dopiero kiedy zaczynam wkrecac ja tak pomiedzy 5-10 tys zaczyna sportowo pracowac ;D
mysle nad kolektorem i decatem ale caly czas powstrzymuje mnie jednak funkcjonalnosc i bariera dziwieku poniewaz uzywam Rexxa na codzien dlatego nie moge sobie pozwolic na to zeby bylo za glosno ..
pozdro
_________________ bylo
BMW 540 V8 A
BMW 523
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8
jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R
Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
dziĹ dopiero miaĹem okazjÄ trochÄ pozapierdalaÄ i dopiero zobaczyĹem jaki mĂłj rex szerzy terror na mieĹcie, dĹşwiÄk na wysokich obrotach jest Ĺwietny!!! i czuÄ Ĺźe na wysokich obrotach lepiej ciÄ gnie, fajna sprawa
Jako Ĺźe nie jestem zwolennikiem wyrzucania katalizatora przymierzam siÄ do zastÄ pienia go zamiennikiem z wkĹadem metalowym .MontowaĹ ktoĹ z Was katalizator tzw. sportowy ze zwiÄkszonym przelotem np 100cpsi ,czy trzeba wtedy dawaÄ dystans do lambdy?