Auto: RX-8 231 6MT (sprzedany) Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 09 Lis 2008 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-07-05, 20:24 Jak odpalić zalany paliwem silnik
Posiadacze RX-8 dzielą się na takich którzy już kiedyś zalali silnik, takich którzy dopiero zaleją i takich którzy własnie mają zalany.
A teraz na poważnie, historia jest następująca:
Zostawiłem samochód na prawie tydzień w garażu (brzydka pogoda, i ogólnie nie było czasu i warunków na madzie)... po tym czasie wpadam radośnie do garażu, klikam alarm... a tu nic, nada, null.
Akumulator się rozładował bo jakaś lampka nie była wyłączona
No to szybki plan: odpalamy z kabli, wpadł kolega z autem, podpieliśmy kable.... i tutaj popełniony został strategiczny błąd... za wcześnie probowałem go odpalić - nie miał jeszcze dość mocy żeby zakręcić porządnie rozrusznikiem, a paliwko leciało... i w ten sposób skończyłem z zalanym autem. Początkowo podejrzewaliśmy rozbudowany system zabezpieczeń że coś odciął, ale rozbroilismy go i nadal było to samo.. przez czas poszukiwania problemu (początkowo padło na ten system cholerny) próbowaliśmy odpalić auto kilka razy.
W efekcie skończyłem z madzią w garazu podziemnym do którego nie wjedzie nic co mogło by ją z niego wydostać.
Więc akcja reanimacja: akumulator do domu i pod prostownik na noc.
Znalazłem serwisowe oficjalne i nie oficjalne zalecenia mazdy jak sobie z tym poradzić...
Paliwo z rur wydechowych czuć jak z dystrybutora.
generalnie obecnie:
Dzień pierwszy: 1:0 dla mazdy, akumulator martwy, próby reanimacji = zalanie silnika
Dzień drugi: znów przegrałem z mazdą, mimo różnych wymyślnych sztuczek, odpaliła raz na 2-3sec ale zdechła, i akumulator już słaby a nie chce go wykończyć ani jej...
plan na jutro: wieczorem sprowadze prostownik do domu i przez noc podładuje akumulator,
oraz zakupię klucze do świec i je wykręce bo widzę bez tego się nie obejdzie...
chociaż nie wyobrażam sobie za bardzo wykręcania świec bez kanału. (jakieś porady jaki klucz kupić ? )
Jak ożywię madzie to opiszę jak to zrobić i wszystkie sposóby które wyszukałem.
Auto: RX-7 FC Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2009-07-05, 23:21
Jutro po prostu zapnij linkę holowniczą i poproś kolegę żeby Cię pociągnął - jeśli to manual oczywiście...
Zaoszczędzisz sobie trochę czasu i kłopotów
Auto: GTI P mk7 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 27 Kwi 2009 Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2009-07-06, 01:54
Najlepiej by było tak jak kolega napisał, na hol i by odpalił. Skoro było auto z kablami, to może i by wyciągnęło, albo sami popchajcie na dobry grunt.
Druga opcja to taka aby wykręcić świece, wysuszyć je. Na wykręconych świecach pokręcić rozrusznikiem, powinno dużo paliwa wylecieć. Jak Ci następnym razem zakręci to nie popuszczaj tylko trzymaj gaz z wyczuciem, pulsacyjnie, nie pod odcinkę ani nie za mało.
Powodzenia
Czytałem gdzieś, że odpalanie zalengo silnika na hol / popych to bad idea... ?
Oczywiście zapali ale podobno to nie najlepsze dla silnika ?
Co do reanimacji to cóż.. no wykręcenie świec i osuszenie ich to jedyne wyście chyba a i tak nie masz pewnośći, że te świece zaskoczą po osuszeniu
Auto: RX-8 231 6MT (sprzedany) Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 09 Lis 2008 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-07-06, 17:54
Marco7 napisa³/a:
Druga opcja to taka aby wykręcić świece, wysuszyć je. Na wykręconych świecach pokręcić rozrusznikiem, powinno dużo paliwa wylecieć. Jak Ci następnym razem zakręci to nie popuszczaj tylko trzymaj gaz z wyczuciem, pulsacyjnie, nie pod odcinkę ani nie za mało.
Taki mam własnie plan .
Retro napisa³/a:
Czytałem gdzieś, że odpalanie zalengo silnika na hol / popych to bad idea... ?
Oczywiście zapali ale podobno to nie najlepsze dla silnika ?
Zabija katalizator, ja nie mam tego problemu...
stramer napisa³/a:
Jutro po prostu zapnij linkę holowniczą i poproś kolegę żeby Cię pociągnął - jeśli to manual oczywiście...
Zaoszczędzisz sobie trochę czasu i kłopotów
Zrobiłbym tak tylko jest ale: nie mam gdzie zapiąć linki (pewnie gdzieś jest coś ukryte jeszcze poszukam), w instrukcji mam że muszę odmontować jakiś plastik i wkręcić tam gdzieś uchwyt którego nie mam oczywiście
nie wyobrażam sobie też wyciągnięcia liną auta przez wjazd do garażu (zajebiście stromy i wąski a po wyjechaniu od razu trzeba 90 stopni skręt wykonać
Jak mi się nie uda ze świeczkami to pozostanie mi tylko to.
Z ciekawostek:
znalazłem też na rx8club.com info żeby do portów serwisowych (przy wlocie kolektora do housingów) wstrzelić płyn do spryskiwaczy lub olej (to w mazdowym manualu serwisowym jest) i to ma podnieść kompresje i pomóc odpalić.
Ja ostatnio walczyłem z floodingiem sposobem opisanym przez Marco7
1) odłączenie pompy paliwa (kostka w bagażniku nad zbiornikiem paliwa)
2) wykręcenie wszystkich świec
3) kręcenie rozrusznikiem do momentu wydmuchania całego paliwa z komór (do momentu pozbycia się mgiełki wydobywającej się przez otwory świec)
4) nowe świece (można wysuszyć opalarką stare)
5) wkręcenie świec i podpięcie pompy paliwa
6) START ENGINE
Odpalił od razu...
BTW - moja ex FC po zalaniu "na pych" nie zagadała.
Wys³any: 2009-07-06, 23:51
Gentoo napisa³/a:
Niestety nie udało mi się wykręcić świec
są trudno dostępne, i ani drgną
Od dołu. Odkręć koło, podnieś auto. Klucz z przedłużką + nałóż na rączkę jeszcze jakąś rurkę aby ją też przedłużyć i musi się udać.
Tak jak Pit zaznaczył, jeszcze kostkę przydałoby się odpiąć. Kręć na wduszonym sprzęgle.
Spróbuj jeszcze tego:
Marco7 napisa³/a:
Tutaj jest cala procedura jak naprawic zalany silnik:
Ale najpierw sprobuj tak (z oficjalnego biuletyna Mazdy):
Start:
1. Przy wylaczonym zaplonie wdus pedal gazu do konca i trzymaj.
2. Przekrec kluczyk by wlaczyc silnik, trzymaj pedal gazu w podlodze.
3. Jesli silnik zaskoczy, pusc pedal gazu by nie trzymac na pelnych obrotach,
4. Jesli silnk nie zaskoczy, trzymaj kluczyk w pozycji startowej przez 10 sekund.
5. Po 10 sekundach pusc pedal gazu a silnik powinien sie wlaczyc.
Uwagi: Po wlaczeniu, utrzymuj obroty ok 1500-2000 rpm, dopoki silnik nie zacznie chodzic rowno. Pozwol silnikowi osiagnac optymalna temperature po czym wylacz go korzystajac z procedury wylaczania.
Wylaczanie:
1. Z wlaczonym silnikiem, na biegu jalowym, podwyzsz i utrzymuj obroty rzedu 4000 rpm.
2. Utrzymuj obroty 4000 rpm przez 10 sekund.
3. Wylacz silnik przy utrzymywanych 4000 rpm.
4. Trzymajac pedal w tej samej pozycji, pozwol silnikowi sie zatrzymac.
Zrobiłbym tak tylko jest ale: nie mam gdzie zapiąć linki (pewnie gdzieś jest coś ukryte jeszcze poszukam), w instrukcji mam że muszę odmontować jakiś plastik i wkręcić tam gdzieś uchwyt którego nie mam oczywiście
Sprawdzałeś tam gdzie jest lewarek ? Ten sprzęt do holowania właśnie tam się powinien znajdować:P
Wys³any: 2009-07-07, 22:44
Retro napisa³/a:
Sprawdzałeś tam gdzie jest lewarek ? Ten sprzęt do holowania właśnie tam się powinien znajdować:P
point taken, sÄ… tam.
Marco7 napisa³/a:
Od dołu. Odkręć koło, podnieś auto. Klucz z przedłużką + nałóż na rączkę jeszcze jakąś rurkę aby ją też przedłużyć i musi się udać.
Ta koło odkeciłem ale dalej nie daje rady brak przedłużki na klucz, muszę poszukać gdzie kupić dobry klucz chyba.. jestem nie kulturalny tyle czasu marnuje już że chyba jak ją odpale to dzień później poleci na allegro...
Retro napisa³/a:
Tak jak Pit zaznaczył, jeszcze kostkę przydałoby się odpiąć. Kręć na wduszonym sprzęgle.
Mam pstryczek wyprowadzony już do wyłączania pompy
[ Dodano: 2009-07-07, 22:46 ]
Myslę coraz powazniej nad holowaniem i takim sposobem odpalenia.. ale przeraża mnie wyjazd z garażu (strasznie stromy i wąski)
[ Dodano: 2009-07-08, 01:37 ]
kolejne dwie godziny w garażu....
nie ma opcji żeby odkręcić te !@#$%^ świece.
w takim razie jutro holowanie, jakieś porady odnośnie tego?
Wys³any: 2009-07-08, 18:11
Gentoo napisa³/a:
kolejne dwie godziny w garażu....
nie ma opcji żeby odkręcić te !@#$%^ świece.
w takim razie jutro holowanie, jakieś porady odnośnie tego?
Nie walnij w tego z przodu
A tak na poważnie, to przekręć kluczyk, wrzuć 2/3/4 bieg w zależności od prędkości i puść sprzęgło. Powinien odpalić, może nie za pierwszym razem ale odpali. Wtedy uważaj aby nie zgasł, przyduszaj pulsacyjnie gaz i uważaj na tego z przodu .
Wys³any: 2009-07-09, 01:36
niestety audi 1.9 TDI nie dało rady wyciągnąć madzi z garażu, staneliśmy na podjeździe sprzęgło czuć było jeszcze 2 godziny po próbie...
nie ma ktoś z Wawy może mocnej terenówki ?
tamtym podjazdem to jest ciężko wyjechać bez auta na holu a co dopiero z 1300kg 'przyczepką'.
Zrobiliśmy sobie też klucz do świec z długą dźwignią ale nie ma opcji... świece ani drgneły..
jestem nie kulturalny... jak się nie dać wykręcić świec jakiś pomysł na świece może ktoś ma?
już mi się skończyły pomysły co zrobić autem z garażu nie mam go jak wydostać, w garażu nie mogę święc odkręcić (próbowaliśmy nawet z linką przywiązaną do klucza-dźwigni etc)
przeciągneliśmy po garażu trochę ale tam malo miejsca, doszło do 1.5 tys obrotów ale nie zaskoczyło, czuć z rur nadal paliwo mocno.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach