witam forumowiczów,
Potrzebuje pomocy a dokładniej mówiąc przepaliła mi się żarówka postojowa i czy powie mi ktoś dokładnie krok po kroku jak to wymienić ? a najlepiej jak by podrzucił jakiś filmik z neta .
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2013-09-20, 06:50
zakładam, że myślisz o przednich żarówkach.
Prawdę mówiąc jeśli chcesz poździerać trochę ręce to wprawnie wymienisz postojowe bez zbędnego rozbierania samochodu zaznaczam, że trzeba mieć do tego cierpliwość.
Jeśli nie to zadanoe jest dla Ciebie takie.
Najlepiej mieć podnośnik ale wystarczy lewarek i zdjęcie przedniego koła. następnie delikatnie wyjmujesz zaczepy plastikowe od osłony nadkola. Uwaga! bardzo ostrożnie z tymi zaczepami bo łatwo się rozwalają. Nie musisz wszystkich wystarczy kilka z przodu i potem odgjąć sobie tak aby było wygodnie. potem to już widać lampe i wymiana to pikuś.
Z tyłu jak Ci się przepaliła to trzeba ściągnąć tą na środku plastikową osłonę pokrywającą zamek klapy, potem ściągasz lewy lub prawy boczek . A i można chyba nawet zmienić żarówkę z tyłu bez ściągania środkowego plastiku, ale wtedy szkoda niszczyć boczek.
coś straszycie. Ostatnio zmieniłem obie przednie postojówki na diody. Od góry się da wymienić, bez zbędnych ceregieli, tyle że ja mam małe dłonie. Jak podniesiesz maskę, to zobaczysz te żarówki (tzn. ich oprawy). Przekręcasz, wyciągasz oprawę, wymieniasz żarówkę i wkręcasz .
Mnie to zajęło może z 10 minut, jak wymieniałem obie.
A tak jak napisał Robert, to chyba pisał o żarówkach od świateł mijania (daj znać, jeśli się mylę ).
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2013-09-21, 15:36
Biszkopt, dlatego napisałem na p0oczątku posta : Prawdę mówiąc jeśli chcesz poździerać trochę ręce to wprawnie wymienisz postojowe bez zbędnego rozbierania samochodu zaznaczam, że trzeba mieć do tego cierpliwość.
Pamiętam jak się z tym pierniczyłem niedawno. Tyle, że ja mam duże dłonie
Od góry jak próbowałem włożyć rękę to włożyłem 2 palce Zaznaczam że przepaliłem postój po prawej stronie . Tak wiec próbowałem ściągnąć pod błotnikiem ta czarna osłone to rozwaliłem pare bolców plastikowych i teraz pisze o pomoc czy dalej mam to rozwalać i czy dostanę gdzies te plastikowe bolce samozatrzaskowe
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-
bolce samozastrzaskowe dostaniesz w Sziku, wiem bo sam pourywałem pare przy zmianie zarowki... pytaj tez w jakims sklepie z autoczesciami do starych fiatów, zuków tam sa wszelkie rozmiary
dziś wymieniałem wszystkie podświetlenia na ledy włącznie z postojówkami.
lewa- bezproblemowo rękoma
prawa- odkręciłem osłonę komputera i od razu zrobiło sie więcej miejsca, rączki +śrubokręt i gitara. Ale fakt tak jak biszkopt mam małe dłonie
Najgorzej było z wymiana żarówkę w lusterkach, jak już udało się przebrnąć i wymienić, to jeszcze gorzej było wsadzić gniazda w obudowę
ps.nie działa mi podświetlenie w schowku
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX-8/ CBR Pomóg³: 3 razy Do³±czy³: 14 Gru 2012 Sk±d: W P N
Wys³any: 2013-09-23, 19:01
Hej też myślałem żeby jakieś diody tam wsadzić ale podoba mi się jak żarówki stopniowo sobie przygasają przy zamknięciu auta i odwrotnie, a dioda to chyba trochę inaczej będzie pracować, znaczy się nie będzie tego efektu bo diody to trochę inna bajka. Jak to jest u Ciebie? bo nie chce mi się na darmo grzebać.
GMAgrzesiek ledy też stopniowo sobie przygasają.
Mi się nie podobało że po zamontowaniu ledów w środku było jasno i biało, a na zewnątrz żółto. Tak samo przednie światła, ksenony na biało a postojówki na żółto=okropność
Aczkolwiek jakbym kupował drugi raz, to prawdopodobnie wziąłbym standardowe 5050, a nie high power, bo wsiadając do środka w nocy jest jasno niemalże jak w dzień.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach