Witajcie,
Mam pytanie odnoĹnie zakupu nowego aku. Czy lepiej kupiÄ aku pod silnik - czyli k20a3 z hondy (45Ah, 330A) czy pod budÄ ( teoretycznie 70Ah, 630A) czy moĹźe coĹ pomiÄdzy?:)
aku bym kupowaĹ pod silnik , reszte i tak przecieĹź alternator ma wyĹźywiÄ ...
No teoretycznie teĹź mi siÄ tak wydaje. Co do wiÄkszego aku wyczytane na necie: - za duĹźa pojemnoĹÄ aku moĹźe skutkowaÄ niedoĹadowaniem przez alternator i prowadzi do uszkodzenia baterii - nie wiem na ile to prawda, ale w tym wszystkim chyba najwaĹźniejszy jest prÄ d rozruchowy
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-11, 21:43
luke90 napisał/a:
za duĹźa pojemnoĹÄ aku moĹźe skutkowaÄ niedoĹadowaniem przez alternator i prowadzi do uszkodzenia bateri
jak robisz dziennie mniej niĹź 10km to siÄ zgadza bo moĹźe altek go niedoĹadowaÄ, prÄ d rozruchowy jest najwaĹźniejszy bo to on startuje silnik i w zimÄ im wiÄkszy tym lepiej ,dlatego ja do rexa szukam czegoĹ jak do diesla
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-11-11, 22:19
Wystarczy taki 55 60 max... Dobieraj pod silnik. Tym bardziej, Ĺźe i tak tam ciasno doĹÄ jest Jak to w naturze... za maĹo - Ĺşle, a za duĹźo teĹź nie dobrze
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-12, 15:54
ja teraz sprawdziĹem to mam 55Ah 460A, nie jest to mega potÄĹźny aku , szczegĂłlnie ten prÄ d jest dupny , jakie sÄ parametry dla seryjnego aku ,ktoĹ ma takie dane?