Tak wiec wymianiałem kierownice w Reksie i odłączyłem akumulator na czas tego, wymieniłem kierownice, po czym podpiąłem akumulator i jak zapalam auto to wyskakują kontrolki wszystkie na prawym zegarze (czyli kontrolka check ingine, akumulatora i cos jeszcze tam jest) i mazda mi gaśnie ! Ujadę parę metrów i jak nie nacisnę gazu to kontrolki wyskakują i gaśnie ! Co może być grane ?
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-
nie odpinałeś czegoś innego niż tylko od kierownicy? nie grzebałeś w kablach?
M@ro
Auto: Rx8 231km
Doczy: 07 Maj 2013 Skd: Pawłowice
Wysany: 2013-11-24, 18:26
Dwadzieścia razy hamulec dość szybko na przekręconej stacyjce jak wskaźnik oleju myknie od dołu do góry to odpal niech pochodzi z 20 min na wolnych zgaś, odpal i ciesz sie zdrowym rexem
odpięte są wtyczki klaksonu i poduszki powietrznej i kontrolka na czerwono z poduszki się smieci ale to było oczywiste ... i boję się co to może być !
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
Na dodatek wariuje mi kontrola trakcji ! ikonka się raz zaświeca raz nie na zegarach !
Właśnie oczyściłem Papierem ściernym klemy i to co trzyma klemy... Zrobilem jak mówili koledzy wcześniej, auto pochodziło na wolnych 20 minut i potem było już okej .
Auto: RX8 High Niuter ! Pomg: 7 razy Doczy: 07 Mar 2011 Skd: Warszawa
Wysany: 2013-11-25, 10:19
Jak odłączacie aku to komputer jakby się resetował do zera i nie ma parametrów ,ciężko to wytłumaczyć ale musi się jakby nauczyć/przystosować do pracy silnika, dane bierze z czujników. To tak w dużym skrócie
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2013-12-12, 22:12
Domelski, w każdej .... ja czasami wyjmę aku , potem włożę i jest OK a czasem musi się komp ogarnąć.... na pewno jak w czasie pracy odłączysz lub się rozładuje to komp nie zapisze ustawień ostatnich i po ponownym podłączeniu będzie się uczył..... Ale głupie te japońce
No właśnie to jest dziwne. Trochę jakby komp miał podstawowy program zapisany na jakimś EPROMie ale i tak dopasowywał się do bieżących ustawień w zależności od odczytów z czujników. Jak np. odczyty sie pokrywają w miarę to nic sie nie dzieje, ale jak sa rozjechane to sie uczy. Ciekawe czy to nie może być np. jakąś informacją o zużyciu lub nieprawidłowościach. A może z drugiej strony poprostu czasem się komp nie do końca resetuje albo ma jakiś problem ze startem itp. bo przeciez napewno jakies pojemności są na płycie. Może ma znaczenie które klemy najpierw odłączasz, a potem podłączasz. Ja zawsze odłączam najpierw plus potem minus, podłączam na odwrót. Teroetycznie dla dobrej elektroniki nie powinno to mieć znaczenia. Albo też tak jak z lapkiem odłączanie zasilania przy włączonym zasilaczu od strony komputera powoduje powstanie wysokiego napięcia i może powodować dziwne rzeczy, może tu też przy odpinaniu jak kilka razy poiskrzy i komp dostanie napięcie powyżej iluś to się resetuje.
Sory za wywody. Poprostu mnie to ciekawi od elektronicznej strony bo w sumie komp jest "głupim" urządzeniem i teroetycznie jego "uczenie" to nic innego jak dopasowanie parametrów pracy do aktualnych warunków wg zadanego algorytmu w celu optymalizacji osiągów i spalania (ale mądre zdanie ). Tak ja to rozumiem. Może jest ktoś mądry, który by temat przybliżył. Bo jakby tak było to taki długi start mógłby wsazywać na nieprawidłowości. Ciekawe co skaner pokaże jak go podłączyć w tym momencie. Np. pokazuje błąd sondy i można wnioskować, że mimo że komp sie dostosował to kat lub sonda są już słabe.
_________________ "The first thing You need to know is that it's not exactly the prettiest car in the world" Jeremy Clarkson
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2013-12-13, 07:43
Domelski, to jest właśnie autoadaptacja , którą posiadają kompy od bardzo dawna... w miarę zmiany parametrów i zużycia silnika komp dopasowuje resztę. W RX8 faktycznie jest to wyjątkowo upierdliwe z uwagi pewnie na dość powiedział bym szybko następującą zmianę parametrów.. ale w innych autach bywa podobnie.
Najfajniej jak wkładam silnik po remoncie.... komp ma w pamięci parametry starego silnika albi się już zresetował... silnik odpala na strzał przeważnie ale po dodaniu gazu lub zgaszeniu nawet po tym jak 20 minut chodził na wolnych już gorzej.
Czasami trzeba i 20 razy odpalić, on zgaśnie i tak w kółko aż się nauczy.
Łatwo przy tym uszkodzić świeżo złożony silnik i temu nie za chętnie naprawiam silniki metodą "Ja ci przyślę silnik, ty go napraw i odeślij a ja se włoże i będę zapitalał".. wolę sam wyjmować i wkładać oraz być osobiście przy odpaleniu żeby nie było potem niejasności z reklamacjami. Przy demontażu też jest wiele rzeczy, które trzeba zweryfikować ale to już inny temat..
A co powiesz na to, że już było wieeele takich akcji jak ta...... "tyyy stało auto całą zimę bez aku i teraz włożyłem i dupa... ani centralny nie działa ani nie kręci ani nic... Gronek qrwa co sie stało ????" ...diagnoza ?? komp zapomniał k swoje kluczyki Laweta, Serwis i kodowanko przeważnie.:mrgreen:
Hehe dobre. Ale to bym jeszcze zrozumiał bo na płycie jest pewnie podtrzymanie przez jakiś czas bez aku i pół roku mogę zrozumieć, albo inny silnik. Ale kilka dni albo nawet krótkie wyjęcie aku nie powinno tak robić. To by oznaczało, że konstruktor płytki dał ciała. No bo o ile algorytm jest pewnie w pamięci stałej to wszystkie parametry jako zmienne są dostarczne na bieżąco i tylko ostatnie trzeba pamiętać przez jakiś czas.
A po zasileniu, a przed odpaleniem robiłeś skan (jak nic nie odpinałeś oprócz aku)? Coś pokazuje (w sensie błędów)? Bo może on wtedy np. pracuje w awaryjnym albo cuś?
Szkoda, że nie można podejrzeć algorytmu i schematu. Jestem ciekawy co on bierze pod uwagę i jak to reguluje.
_________________ "The first thing You need to know is that it's not exactly the prettiest car in the world" Jeremy Clarkson
Wysany: 2013-12-13, 11:20
a co podejrzysz skanem ??? Jak są błędy to są a jak się zresetuje to nie będzie...
Warto czasami nawet kupić czteropak, wrzucić w radio dobrą muzykę i zostawić auto na wolnych obrotach przez ok. 20 min ...... po chwili komp przejdzie w tryb adaptacji i zacznie uczyć się aktualnych parametrów silnika... najpierw włączą cię wiatraki, potem może być tak że po ok 5 do 10 min. zacznie przerywać, potem zacznie gubić obroty a następnie wszystko wróci do normy.... nic w tym czasie nie wolno robić.. ani gazu ani hamulca, nie gmerać przy klimie...tylko pić browara i słuchać muzy... jak się ustabilizuje to TADAAAAM gotowe.. warto to zrobić szczególnie kiedy nagle z nikąd wzrosło spalanie..
Uprzedzając wypowiedzi... 20 razy hamulec tylko resetuje pamięć błędów (stałych i zapamiętanych) nie adaptuje nic..