Auto: ME
Wysłany: 2014-03-06, 11:01 Zakup RX-8
Witam!
Od pewnego czasu zastanawiam siÄ nad kupnem Rx8 231hp, ale nachodzÄ mnie pewne wÄ tpliwoĹci...
Slowem wstepu:
Mam 20 lat, studiujÄ, prawo jazdy posiadam od 2 lat. Mieszkam w Warszawie. Do tej pory jeĹşdziĹem Mitsubishi Eclipse 2.4l w manualu (2007r.). ChciaĹbym siÄ jednak przesiÄ ĹÄ na coĹ mocniejszego i z napÄdem na tyĹ. SamochĂłd nie moĹźe byÄ starszy niĹź 2007r. Rocznie pokonujÄ okoĹo 10-12tys. kilometrow. ChciaĹbym aby auto posĹuĹźyĹo mi przynajmniej 3-4 lata. JÄĹźdĹźÄ przez caĹy rok.
I przechodzÄ c do meritum:
1. KupujÄ c Rx8 gĹĂłwnie zwracaÄ uwagÄ aby kompresja silnika nie byĹa niĹźsza niĹź 8, jezeli chce aby auto mi posĹuĹźyĹo, prawda? Im mniejszy przebieg tym wiÄksze prawdobodobieĹstwo dobrej kompresji?
2. Na jakie realne spalanie liczyÄ w mieĹcie/trasie/mieszane? NaczytaĹem siÄ tylu opinii Ĺźe nie wiem w co wierzyc...
3. To normalne Ĺźe w wersji LHD rÄczny jest tak daleko, po prawej stronie gaĹki zmiany biegĂłw.
4. Ta wersja Rexa w manualu, wystÄpuje tylko w wersji 6-cio biegowej?
5. Co ile kilometrĂłw naleĹźy wymieniaÄ olej i filtry? Jaki jest koszt takiego zabiegu?
6. Jak szybko i jak bardzo auto traci na osoÄ gach?
7. Ile pĹacicie za ubezpieczenie swojego cacka? ;D
8. Jakiekolwiek naprawy = zabĂłjstwo portfela?
9. Jakie paliwo lejecie/ jakie laÄ?
10. Na co zwrĂłciÄ uwagÄ przy zakupie tego auta?
11. Ile szykowac za rocznik 2007+ w dobrym stanie? (Wiadomo Ĺźe to tylko orientacyjna cena:))
12. Warto? ;>
Z tego co widzÄ w Wawie i okolicach mam przynajmniej 2 dobre serwisy.
Pytam gdyĹź chcÄ zamieniÄ swojego Ecli (dodam Ĺźe z instalacjÄ LPG) na Madzie:)
Z gĂłry dziÄki za odpowiedzi!
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-06, 12:25
Greendev napisał/a:
Do tej pory jeĹşdziĹem Mitsubishi Eclipse 2.4l w manualu (2007r.).
2,4 nie jedzie wiÄc jak siÄ przesiÄ dziesz na rexa to od razu odĹźyjesz , jak masz Eclipse to RX kosztami Cie nie zabije spalanie bÄdzie wiÄksze ale i przyjemnoĹÄ z jazdy... sam siÄ z Ecli przesiadĹem na RX8
Ja zrobiĹem swoim doĹÄ maĹo tysiÄcy ale dorzucÄ cos od siebie
Greendev napisał/a:
1. Im mniejszy przebieg tym wiÄksze prawdobodobieĹstwo dobrej kompresji?
KupiĹem z przebiegiem prawie 140 tyĹ i kompresja ok 7,5bar gdzie silnik nie nosi ĹladĂłw otwierania, chyba Ĺźe byĹ wymieniany...
Cytat:
2. Na jakie realne spalanie liczyÄ
ile wlejesz tyle spali ja jakos nie liczÄ ale mi z nowymi Ĺwiecami,cewkami itp pali orientacyjnie 16-20 lpg gdzie za kaĹźdym razem musze sobie gdzies chociaz na chwile pocisnÄ Ä do 8-9tyĹ rpm bo inaczej mam niedosyt
kumpel ma Golfa R 300KM i jak wsiadĹ to byĹ peĹen podziwu Ĺźe auto tak pieknie i dĹugo ciÄ gnie
Cytat:
6. Jak szybko i jak bardzo auto traci na osoÄ gach?
Z mojego krĂłtkiego doĹwiadczenia auto daje frajde z jazdy, ale to min zasĹuga zakresu obrotomierza, bo RX8 juĹź fabryczne nie trzyma serii.
Cytat:
8. Jakiekolwiek naprawy = zabĂłjstwo portfela?
remont silnika ew.nowy
Cytat:
10. Na co zwrĂłciÄ uwagÄ przy zakupie tego auta?
buda to standardowo a silnik to kompresja, no i trzeba przygotowac sobie 2tysiaki na nowe cewki,Ĺwiece,kable i olej, chyba Ĺźe znasz auto ktĂłre kupujesz.
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-03-06, 22:42
1 - nie do koĹca - wszystko zaleĹźy jak silnik byĹ uĹźytkowany.
2 - jak nie ciĹniesz nonstop to Ĺrednio 15l na 100km Ĺyka - moja Ĺrednia z 40kkm - miaĹem przypadki gdy spaliĹa poniĹźej 10l/100km i raz gdy Ĺrednio 20l/100km (Wro>Kra A4 >200kmh). Tak normalnie to od 13-17 - moje statystyki masz w sigu (link)
3/4 - juz odpisane
5 - jak duĹźo jeĹşdziĹem w trasy, olej nie byĹ starszy niĹź póŠroku i nie byĹo ostrego upalania - wymieniaĹem co 10kkm, jak upalaĹem auto - co 7.5kkm
6 - moja ma 110kkm i moĹźe pod koniec miesiÄ ca odwiedzi hamownie - jakies 5000km temu kompresje miaĹem 7.5
7 - oc + dodatkowe asistance - jakieĹ 500/600 chyba, jak miaĹem AC z full zniĹźkami wychodziĹo ok. 3000
8 - jak narazie wiÄkszych napraw nie miaĹem poza eksploatacjÄ (wymiana cewek, swiec, kabli, klockĂłw, tarcz)
9 - jeĹźdĹźÄ na 95 zwykĹej
edit.
ad 8 - 0 awarii przez ostatnie 55kkm poza kilkoma pierdoĹami
Ostatnio zmieniony przez Raptor 2014-03-07, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
- miaĹem przypadki gdy spaliĹa poniĹźej 10l/100km i raz gdy Ĺrednio 20l/100km (Wro>Kra A4 >200kmh).
czy moĹźesz opisaÄ okolicznoĹci w jakich spaliĹa 10l / 100km ?– (temperatura otoczenia, styl jazdy, rodzaj trasy, dystans, rodzaj paliwa, - nie wiem jakieĹ inne moĹźe - wymieniony olej)?
12 listpada 2010 - temperatury z tego co pamiÄtam niskie/Ĺrednie - 10-13st.C - staraĹem siÄ jechaÄ bardzo ekonomicznie - wiÄc 0 szaleĹstw i bardzo delikatnie z gazem - przynajmniej w kierunku do wawy, godzinny przedpoĹudniowe - niewielki ruch na drodze, jazda bez klimy
auto miaĹo przeglÄ d 900km wczeĹniej
tutaj byĹo ciepĹo i spokojna jazda (3 osoby) bocznymi drogami w okolicach Tomaszowa Lubelskiego/ZamoĹcia
Ostatnio zmieniony przez Raptor 2014-03-07, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
MATi g woli ĹcisĹoĹci jest tam takie sĹowo ORIENTACYJNIE i jak widaÄ realne w porĂłwnaniu do kilkuletnich raportĂłw Raptor-a, bo na lpg podobno kaĹźdy silnik te 20% wiÄcej pali
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
No i co Mati warto bylo sie przesiadac z Klipera do Rexa? Nie lepiej bylo kupic GST albo GSX? spalanie by tak nie skoczylo albo V6 3G ? sam sie zastanawiam na RX-8 takze dolacze o tematu jesli mozna.