Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2015-01-27, 10:46
sohn adapter warto ten kupić? czy widzieliście lepsze ??
Autor Wiadomo
rycerski 

Auto: rx8
Doczy: 09 Lut 2014
Skd: Poznań
Wysany: 2014-03-07, 00:44   sohn adapter warto ten kupić? czy widzieliście lepsze ??

jak w temacie jak ktos ma namiary na lepsze/fajniejsze to wstawcie
http://www.ebay.com/itm/M...f171f3c&vxp=mtr

fajnie czysto i elegancko to wygląda

Łosiośmak

Auto: RX-8
Doczy: 21 Pa 2013
Skd: Kraków
Wysany: 2014-03-07, 10:25   

Metering oil pump to w rzeczywistości elektrozawór odmiarowy ze sterowaniem przepływu a nie pompa jak sugeruje nazwa.

Zastanawia mnie czy takim wypadku, jeżeli zastąpi się olej silnikowy pod ciśnieniem ok 3bar olejem w zbiorniku pod ciśnieniem hydrostatycznym to czy to będzie działać jak powinno?

Dawki oleju zaprogramowane w kompie są przeliczane z krzywej ciśnienia oleju w zależności od obrotów (albo wprost z wartości ciśnienia z czujnika). A tutaj ciśnienie oleju prawie zerowe :(

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-03-07, 10:58   

Łosiośmak, olej wymieszany z paliwem dużo lepiej rozłoży się po powierzchniach niż wtryśnięty miejscowo. Założenie jest takie, że olej z OMP to przepracowany olej z miski olejowej, który tak naprawdę nie został wymyślony do spalania a do smarowania. Taki przepracowany olej zostawia nieporównywalnie więcej syfu od oleju zaprojektowanego do smarowania i spalania. Dzięki temu rozwiązaniu masz zawsze podany świeży i czysty olej do komory spalania.
Uprzedzając pytanie "czemu fabryka tego nie zrobiła ?" ... wydaje mi się że po pierwsze ekologia i przepisy.

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomg: 8 razy
Doczy: 23 Lip 2013
Skd: Katowice
Wysany: 2014-03-07, 13:15   

A może tu chodziło o niższe koszty serwisowania? Może żeby żywotność silnika była niższa? Trudno powiedzieć. Prawdy się nigdy nie dowiemy.

Smarowania silnika to w wersji R3 poprawiono z tego co mi się wydaje?

Co do sohn adapter to widziałem, że A****s z innego forum coś takiego zamontował przy wymianie uszczelnień silnika. Ciekawi mnie czy faktycznie wydłuża to żywotność silnika.

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lip 2010
Skd: Opo
Wysany: 2014-03-07, 16:26   

Sqad, sprawdza się jak ktoś upala wankla, w cywilnym wozie to ponoć zbędny zabieg, przynajmniej tak piszą hamburgery.

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

rycerski 

Wysany: 2014-03-07, 16:49   

wszędzie gdzie czytałem to opisują to jako złoty środek na smarowanie, i ani jednej złej opini jedynym ponoć minusem że trzeba częściej maske otwierać, no ale kto tego nie lubi robić :)

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lip 2010
Skd: Opo
Wysany: 2014-03-07, 17:20   

rycerski, był kiedyś użytkownik na tym forum który wychwalał alternatywne smarowanie w wanklu, gdzieś był temat, ale już nas nie lubi i załozył swoje forum, zeby to miało sens musisz dobrać olej i zastosować odpowiednią proporcję, w tym wypadku lepiej robic mieszankę, bo co będzie jak z takiej prowizorycznej instalacji spadnie ci wężyk? jak myślisz ile minut przejedziesz bez smarowania?? kolejna sprawa, to ze taki olej który dodajesz do dwósówa, bo o takim mówimy, się spala, nie znaczy ze nie zostawia nagaru zwłaszcza jak wlejesz go za duzo... w silniku tłokowym dwósówowym ma się to trochę inaczej bo nagar zbiera się na swiecy głowicy i górnej części cylindra a w wanklu gdzie będzie się odkładać?? pewnie tam gdzie nie powinien, co do robienia mieszkanki, pewnie pojawi sie problem przy wtryskach, ja wiem ze spekulować można i za i przeciw, ale osobiście uważam ze jak nie walisz boków po poznaniu albo innym torze, taki zabieg moze przynieść więcej wad niż zalet i po miesiącu zasilisz grono ludzi którzy uważają że wankiel to gówno.

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

Gronek 

Wysany: 2014-03-07, 17:48   

mam nadzieję, ze macie świadomość, że nie rozmawiamy o mixolu tylko wysokiej klasy oleju to sportowych silników dwusówowych .... takie np. stosowane są w crossach i nie ma tragedii z nagarem. Z pewnością jest nagaru mniej niż z oleju silnikowego.
Co nie zmienia faktu, ze mod w sumie zbędny na codzień. Mam na warsztacie silnik po jakiś 70 tysiach i właściciel używał takiego patentu z dozowaniem... housingi są niemiłosiernie wytarte i mają mega rowy po trójkątach apexów.... może to i nie wina tego ale jakoś mi się te fakty łączą.
Ja uważam, że jedyny sposób to lać olej do wachy a nie montować cuda za grube bańki. Jest wtedy pewność stałego składu mieszanki paliwo/olej

rycerski 

Wysany: 2014-03-07, 18:07   

dlatego sie was pytam bo wy wiecie a ja nie, ale tak jak piszesz "co sie stanie jak spadnie wężyk" też mi chodziło po głowie że przeciez z tak prowizorycznym cudem może sie stać albo ta gumowa rurka jakoś przytkać itd itd

dlatego czytam coś tam a potem czekam na kubeł zimnej wody z waszej strony :mrgreen:

rycerski 

Wysany: 2014-03-07, 18:23   

to jeszcze pociągne temat troche, a co będzie jak zimą jest -20C, nie wiadomo czy ten baniaczek jest wytrzymały czy rurka nie zamarznie czy jest możliwość zgromaczenia/skroplenia sie wody na oleju poprzez na zewnątrz zimno w silniku ciepło ??

Gronek 

Wysany: 2014-03-07, 18:44   

rycerski, podobny problem jest zimą i pojawia się masło na bagnecie... jest to opisane na forum.. a także sposób modyfikowania odmy . Nie sądzę żeby taka kropelka była w stanie zaszkodzić silnikowi dostając się wraz z olejem do komory spalania a zamarznięte rurki jak nie będziesz macał to nie pękną ....
qrde normalnie prawie wtrysk wody :)

Łosiośmak

Auto: RX-8
Doczy: 21 Pa 2013
Skd: Kraków
Wysany: 2014-03-07, 19:00   

Gronek napisa/a:
Łosiośmak, olej wymieszany z paliwem dużo lepiej rozłoży się po powierzchniach niż wtryśnięty miejscowo.....

O czym ty piszesz. Temat dolewania oleju do dwusuwów (2T) do baku w ogóle nie był tu poruszany.

Chodziło mi (skoro nie było to jasne) o fakt czy jeżeli podłączy się olej do dwusuwa pod prawie zerowym ciśnieniem do OMP (MOP) to czy będą się dostawały odpowiednie dawki do silnika poprzez wtryski olejowe.

rycerski 

Wysany: 2014-03-07, 19:18   

Sqad napisa/a:
Przy ilu taki olej zamarza? -50

ja napisałem gęstnieje a nie zamarza
gęstnieje, spowalniając przepływ uniemożliwiający odpowiednie dostarczenie oleju
bo nie znasz przekroju rurki doprowadzającej czy spełnia wymogi silnika na jego zapotrzebowanie

Gronek 

Wysany: 2014-03-07, 19:31   

rycerski, trafne spostrzeżenie... grube przewody by trzeba i zbiornik jak najbliżej silnika.... o czym ja pisze.. mi się to rozwiązanie nie podoba..
Łosiośmak, true .. poleciałem do przodu trochę :)
Reasumując moje doznania:
Olej do paliwa ma potencjał
dozownik ssie pałę ..............

rycerski 

Wysany: 2014-03-07, 19:42   

a czy nie byłoby najlepsze rozwiązanie stosowane przez zawodowych kierowców czyli znane wam też
http://www.racingbeat.com...stem/11817.html np. takie
poprostu widzisz czy olej leci z jakim ciśnieniem i w jakiej temp.
jeżeli coś jest nie tak to szybko reagujesz
szczerze ten zestaw mi sie bardzo bodoba miejsce idealne bo w miejscu na popielniczke
brakuje tylko AFR i jazda...
też można o tym napisać że przedłuża życie silnika :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: