Wysany: 2009-09-25, 22:00 Brak podświetlenia radia kierownicy i świateł mijania
Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam następujący problem. Mam RX-8 z USA i pewnego dnia coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić sobie dwie wtyczki, które znajdują się pod plastikiem przykrywającym hamulec ręczny i lewarek. Jak wiadomo wersja USA nie ma świateł przeciwmgielnych dlatego chciałem sprawdzić te dwie wtyczki z myślą o tych światłach. Tak sprawdziłem, że zrobiłem zwarcie i zgasła mi dioda na desce rozdzielczej od świateł mijania i podświetlenie radia, kiery oraz zapalniczki natomiast podświetlenie klimy i wentylatorów działa. Rozebrałem licznik i sprawdziłem tą diodę i dioda również działa tylko podczas włączania świateł musi coś zwierać i dlatego ona się nie świeci ani ten piszczek nie wydaje dźwięku jak się otworzy drzwi i sygnalizuje o włączonych światłach. A podświetlenie kiery i radia jest w jakiś sposób połączone z włącznikiem świateł dlatego gdzieś coś musi zwierać tylko co? Sprawdziłem przekaźniki typu B115 i bezpieczniki w środku auta i wszystko jest ok. Mam cały schemat mazdy w pdf tylko nie mogę się doszukać tego schematu z radiem i światłami Dodam jeszcze tylko tyle o swojej głupocie, że te dwie wtyczki sa prawdopodobnie od podgrzewania foteli bo mam wersję w standardzie i nie mam podgrzewanych foteli.
Proszę o pomoc jeśli ktoś miał taki problem nawet podobny, z którym sobie poradził to Proszę o informacje jak do tego doszedł.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Pit 2009-12-13, 14:53, w caoci zmieniany 1 raz
Auto: GTI P mk7 Pomg: 1 raz Doczy: 27 Kwi 2009 Skd: Gdynia
Wysany: 2009-09-26, 10:19
Nie pomogę Ci za wielę niestety ale trochę się zdziwiłem jak napisałeś na początku o kablach do świateł przeciwmgielnych schowanych koło hamulca ręcznego. Tak jak powiedziałeś na końcu - w tym miejscu są wtyczki do podgrzewania foteli.
Aby podłączyć światła przeciwmgielne, Mazda zostawiła kable koło zderzaka, jak i całą wiązkę do kierownicy. A żeby włączać je ze środka potrzeba przełącznika po lewej od kierownicy (tego gdzie się włącza wszystkie światła) ale z pokrętłem na przeciwmgielne. Wymieniasz i masz światła. Jakby co mam taki przełącznik (nowy) jak i zestaw przeciwmgielnych (też nowe).
P.S.
Wersje USA miały przeciwmgielne przednie, ale od drugiej wersji wyposażenia wzwyż. Nie miały za to tylnego przeciwmgielnego.
Witam
Tak dokładnie masz racje. Mój błąd bo nie napisałem na początku, że chodziło mi o światło przeciwmgielne z tyło to w kształcie trójkąta. Bo z halogenami to wszystkie wiązki są z przodu.
Pozdrawiam
_Pe-Pe_
Auto: Mazda RX8
Doczy: 15 Pa 2008 Skd: Bydgoszcz - Warszawa
Wysany: 2009-09-27, 10:53
Łącze sie z kolegą w bólu Mam ten sam problem, aczkolwiek nie zrobiłem zadnego zwarcia wymienionego powyżej, poprostu samo przestało nagle świecić... równiez prosze o poradę Pozdrawiam