Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2014-11-10, 12:25
Brak podświetlenia radia kierownicy i świateł mijania
Autor Wiadomo
123SZCZEPAN321 

Auto: RX8
Doczy: 31 Sie 2009
Skd: PŁAZA
Wysany: 2009-09-25, 22:00   Brak podświetlenia radia kierownicy i świateł mijania

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam następujący problem. Mam RX-8 z USA i pewnego dnia coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić sobie dwie wtyczki, które znajdują się pod plastikiem przykrywającym hamulec ręczny i lewarek. Jak wiadomo wersja USA nie ma świateł przeciwmgielnych dlatego chciałem sprawdzić te dwie wtyczki z myślą o tych światłach. Tak sprawdziłem, że zrobiłem zwarcie i zgasła mi dioda na desce rozdzielczej od świateł mijania i podświetlenie radia, kiery oraz zapalniczki natomiast podświetlenie klimy i wentylatorów działa. Rozebrałem licznik i sprawdziłem tą diodę i dioda również działa tylko podczas włączania świateł musi coś zwierać i dlatego ona się nie świeci ani ten piszczek nie wydaje dźwięku jak się otworzy drzwi i sygnalizuje o włączonych światłach. A podświetlenie kiery i radia jest w jakiś sposób połączone z włącznikiem świateł dlatego gdzieś coś musi zwierać tylko co? Sprawdziłem przekaźniki typu B115 i bezpieczniki w środku auta i wszystko jest ok. Mam cały schemat mazdy w pdf tylko nie mogę się doszukać tego schematu z radiem i światłami :/ Dodam jeszcze tylko tyle o swojej głupocie, że te dwie wtyczki sa prawdopodobnie od podgrzewania foteli bo mam wersję w standardzie i nie mam podgrzewanych foteli.
Proszę o pomoc jeśli ktoś miał taki problem nawet podobny, z którym sobie poradził to Proszę o informacje jak do tego doszedł.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Pit 2009-12-13, 14:53, w caoci zmieniany 1 raz  

Marco7 

Auto: GTI P mk7
Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Kwi 2009
Skd: Gdynia
Wysany: 2009-09-26, 10:19   

Nie pomogę Ci za wielę niestety ale trochę się zdziwiłem jak napisałeś na początku o kablach do świateł przeciwmgielnych schowanych koło hamulca ręcznego. Tak jak powiedziałeś na końcu - w tym miejscu są wtyczki do podgrzewania foteli.
Aby podłączyć światła przeciwmgielne, Mazda zostawiła kable koło zderzaka, jak i całą wiązkę do kierownicy. A żeby włączać je ze środka potrzeba przełącznika po lewej od kierownicy (tego gdzie się włącza wszystkie światła) ale z pokrętłem na przeciwmgielne. Wymieniasz i masz światła. Jakby co mam taki przełącznik (nowy) jak i zestaw przeciwmgielnych (też nowe).

P.S.
Wersje USA miały przeciwmgielne przednie, ale od drugiej wersji wyposażenia wzwyż. Nie miały za to tylnego przeciwmgielnego.

123SZCZEPAN321 

Auto: RX8
Doczy: 31 Sie 2009
Skd: PŁAZA
Wysany: 2009-09-26, 20:24   

Witam
Tak dokładnie masz racje. Mój błąd bo nie napisałem na początku, że chodziło mi o światło przeciwmgielne z tyło to w kształcie trójkąta. Bo z halogenami to wszystkie wiązki są z przodu.
Pozdrawiam

_Pe-Pe_ 

Auto: Mazda RX8
Doczy: 15 Pa 2008
Skd: Bydgoszcz - Warszawa
Wysany: 2009-09-27, 10:53   

Łącze sie z kolegą w bólu :( Mam ten sam problem, aczkolwiek nie zrobiłem zadnego zwarcia wymienionego powyżej, poprostu samo przestało nagle świecić... równiez prosze o poradę :( Pozdrawiam :/

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: