Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2015-01-27, 14:37
Obniżenie temperatury powietrza dolotowego.
Autor Wiadomo¶æ
fenix_tbg 

Auto: RX8
Do³±czy³: 04 Pa¼ 2011
Sk±d: London
Wys³any: 2014-07-04, 03:50   Obniżenie temperatury powietrza dolotowego.

Witam jak w temacie potrzebuję obniżyć temperaturę powietrza dolotowego gdyż po zamontowaniu filtra K&N Typhoon temperatura na dolocie to około 70 stopni plus tablica rejestracyjna jest obniżona na sam dół zderzaka. Czy widział ktoś przeróbkę grila tak żeby dmuchało powietrze na filtr ewentualnie wlot powietrza na masce. Powrót do standardowego filtra nie wchodzi w grę gdyż ten brzmi idealnie.

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 09 Pa¼ 2011
Sk±d: ToruÅ„
Wys³any: 2014-07-04, 08:12   

fenix_tbg, Tomas JDM miał wlot zroniony w zderzaku i tak że powietrze bezpośrednio na ten filtr dmuchalo ale czy coś to pomagało w obniżeniu tem to byś musiał przetestować. Ale chyba bez zabudowania tego tak czy inaczej będzie szło ciepłe powietrze z komory silnika

[ Dodano: 2014-07-04, 08:21 ]
http://www.rxklub.pl/rxfo...r=asc&start=120

[ Dodano: 2014-07-04, 08:22 ]
Tu możesz zobaczyć jak on to rozwiązał

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-07-04, 08:52   

niestety dopóki filtr nie będzie miał bezpośredniego połączenia z duktem powietrznym tak jak seryjny nic z tym nie wydumasz chyba sensownego. Zawsze będzie łapał gorące powietrze z komory silnika i buchający gorąc z chłodnic, które są centralnie pod spodem. Ja jak robie box po ztożek to staram się go maxymalnie obudować i wyklejam matą odbijającą ciepło.

HEHE i tak to nie za dużo daje.

[ Dodano: 2014-07-04, 08:54 ]
karol11, jak wpadniesz przy okazji to wsadzimy sam filtr a potem obudowe.. zobaczymy czy to coś w ogóle daje

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 09 Pa¼ 2011
Sk±d: ToruÅ„
Wys³any: 2014-07-04, 09:09   

Gronek, a zgoda na publikowanie zdjęć była ;-) Można kiedyś na hamowni sprawdzić stozek z obudowa i bez i różne typy wkladek w oem puszkę. Już na czterech rodzajach jeździłem i tak naprawdę nie czuć żadnej różnicy tyle że na stozku dźwięk jest fajny ale przy tym wydechu który mam i tak już by go nie było słychać :-)

fenix_tbg 

Wys³any: 2014-07-05, 07:31   

Z zimnego silnika do czasu zatrzymania na jakiś światłach czy w korku jest około 30 stopni ale po zatrzymaniu gdy filtr zaciągnie powietrze z komory to na postoju 70-75 a w jeździe może do 65 z chodzi.

Mam dwa RX8 czerwoną i czarną, czarna styczeń 2006 z przebiegiem 28tyś czerwona maj 2006 i przebieg 68tyś.

Jeszcze sprawa kompa, do testowania używam ELM-a co jak wiadomo może wszystko pokazać, mam IDS VCM ale za diabła nie mogę się połączyć z żadną moją mazdą Woła pliki konfiguracyjne, nie ma problemu z 6, 3, 2 tak samo z każdym fordem i nawet jaguarem a RX-a nie ruszy może już ktoś miał jakieś doświadczenie z tym i może mi pomóc.

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 25 Gru 2011
Sk±d: okolice Rzeszowa
Wys³any: 2014-07-05, 09:28   

ja miałem stożek w zderzaku (dokładnie za tą czarną kratownicą) i temp max 35stopni
ale mając w komorze silnika to trzeba by zrobić jakąś mega termo izolacje

fenix_tbg 

Wys³any: 2014-07-06, 20:58   

Może 70 stopni to nie tragedia ale mam wrażenie że na zimnym lepiej się zbiera niż po rozgrzaniu. Znalazłem w sieci zdjęcie zmodyfikowanego grilla, odsłonięty w dolnej części, muszę jeszcze zrobić nawiew prosto ma filtr. Chciałbym jeszcze zrobić wloty w masce żeby ciepłe powietrze szybciej uciekało z komory, jakieś pomysły gdzie ciąć żeby wyglądało w miarę i podczas deszczy nie zalewało nic ważnego.

pawelc 

Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 28 Lut 2013
Sk±d: Zachód ;)
Wys³any: 2014-07-11, 07:20   

Zadał sobie ktoś z Was pytanie gdzie jest czujnik temperatury powietrza ? ,jego umiejscowienie (w sumie prawidłowe ) zawsze będzie powodowało wzrost temperatury na postoju czy też podczas wolnej jazdy w korku ,nie ma na to rady ,no może jakby zastosowało się ogniwa peltiera i obłożyło cały dolot ,(najlepiej jeszcze od środka )to temperatura by spadła ;-) .
Najlepszy dolot nic nie wskóra podczas wolnej jazdy ,za mała cyrkulacja aby wyprzeć ten ukrop spod maski

Gronek 

Wys³any: 2014-07-11, 11:08   

pawelc, czujnik jest w przepływce

Gronek 

Wys³any: 2014-07-11, 11:16   

fenix_tbg, o tym mówisz ?? To Racingbeat

[ Dodano: 2014-07-11, 11:16 ]
KajaK, Jakoś nie skumałem sory :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów