Witam jestem tu nowy
Jak w temacie jestem na kupnie swojej pierwszej Rx8 wczoraj oglÄ daĹem egzemplarz z 2004 r z przebiegiem 54tys mil byla to wersja o mocy 191 koni silnik ladnie odpaliĹ na zimnym na ciepĹym tez wiÄkszego problemu nie miaĹ chodĹş wĹaĹciciel mowil ze bardzo ciÄĹźko pali ale jeĹşdziĹem nim gasiĹem i odpalaĹem go nie raz i bez problemu odpalaĹ, delikatnie falujÄ mu obroty tak pomiÄdzy 900 a 1000 ale to tak w zakresie o max 600 obrotĂłw czy to moĹźe byc cos powaĹźnego? Silnik jest troche mokry od oleju u gĂłry czy to normalne przy tym silniku? Nie mialem do czynienia jeszcze z tym autem tak ze licze ze doradzicie mi czy warto ja kupic bo chciaĹbym miÄ juz ja w tym tygodniu:)
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-09-21, 19:16
Olejem jest pewnie zalany od nieudolnego nalewania ale z falujÄ cymi obrotami pasowaĹo by siÄ zagĹÄbiÄ.
A nie byĹo przypadkiem tak na wĹÄ czonej klimie ??
Wlasnie w tym rzecz ze nie wygladalo to ze byl oblany przy wlewaniu oleju nie przygladlem sie za bardzo no klima byla wlonczona i to moglo byc przyczyna? Jutro jadÄ go jeszcze raz obejzec to sprawdzÄ a na co mam zwrĂłciÄ jeszcze uwagÄ?
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-09-21, 19:27
MogĹo jak najbardziej w trakcie wĹÄ czania siÄ sprÄĹźarki klimy kiedy silnik dostawaĹ obciÄ Ĺźenie. Wtedy moĹźe siÄ bujnÄ Ä.
Jak bedziesz kupowaĹ to na 100% kompre zmierz..
Ja "buja" obrotami bez klimy to kilka przyczyn jest
np.
nieszczelny ukĹad dolotowy
niedomagajÄ cy ukĹad zapĹonowy
.
.
.jeszcze kilka
i na koĹcu silnik na wykoĹczeniu
olejem moze byÄ oblany nawet z boku od Ĺwiec bo tam jest tak plastik skonstruowany, Ĺźe spĹywa
A moĹźe jakiĹ wÄĹźyk od odmy nieszczelny i mamy powĂłd jednego i drugiego
Trzeba siÄprzyjrzeÄ
Z tego co wiem kable sa tam nowe i cewki ale czy wszystkie to nie wiem? Jutro tam bÄdÄ to sprawdzÄ jak chodzi przy wylaczonej klimie:) z tego co wiem autko dĹuĹźszy czas juz stoi cena jest dobra za ten samochodzik dodam ze mieszkam w irlandii a tu o auta nie dbajÄ niestety:/ gdzies wyczytalem ze jak stoi dlugo to dlatego mogÄ te obrotu falowaÄ co o tym myĹlisz?
Wysłany: 2014-09-21, 19:41
Na poczÄ tku moĹźe tak byÄ jeĹźeli byĹo aku wyjÄte. Komp siÄ wyzerowaĹ. Ma samoadaptacjÄ i dokÄ t nie "nauczy siÄ silnika" to mogÄ siÄ dziaÄ róşne jaja
Nie mniej kupujÄ c auto trzeba podchodziÄ pesymistycznie do wad, usterek i dziwnych zachowaĹ
No i macie przerÄ bane bo kierownica jest juĹź fabrycznie zamontowana po zĹej stronie... ja nie wiem Ĺźe ludzie na gwarancji tego nie naprawiali
Nie jest tak zle jeĹşdziÄ z kierownica po zlej stronie jak to okresliles :p jutro jadÄ jescz raz obejrzeÄ autko a na co mam zwrĂłciÄ jeszcze uwagÄ bym nie wkopal sie w bagno:p
Witam jak pisaĹam wczoraj dzisiaj bylem jeszcze raz obejrzeÄ Rx8 z tym ze silnik mokry od gĂłry to fakt ktos nieudolnie wlewaĹ olej :p silnik z wyĹÄ czonÄ KlimÄ trzymaĹ obroty ale od czasu do czasu delikatnie jakby przerywaĹ delikatnie wskazĂłwka wtedy drga czy to normalne? Silnik ladnie wkrÄca sie na peĹne obroty i stojÄ stabilnie w kaĹźdym zakresie co do odpalania na zimnym pali Ĺadnie na ciepĹym tez ale trzeba dluzej go przytrzymaÄ ale jak i w sobotÄ i dzisiaj odpalaĹem go nie raz i za kaĹźdym razem odpalaĹ, i jak myĹlicie warto kupic ?
No dzis bylem jeszcze raz tyle co wrĂłciĹem wlasnie i stwierdziĹem ze nie bÄdÄ ryzykowaĹ poczekam jeszcze i poszukam z mniejszym przebiegiem:) cos mi tam nie pasuje troche w tym silniku a nie chce sie wkopaÄ w bagno:) jak znajdÄ cos innego to na pewno dam znac i dzieki za pomoc