Auto: RX8 :D Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 03 Gru 2013 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-10-07, 21:13 Stabilizator tyÅ‚
Jakiś czas temu wstawiłem swoją Madzię do blacharza. Miał odrdzewić i zabezpieczyć blachy, a przy okazji też podwozie i zawieszenie. W praniu wyszło dużo innych (mało przyjemnych) historii, ale ostatecznie Madzię odebrałem. Jednak od tamtej pory słyszałem stuki w tylnym zawieszeniu. Na oględzinach u Kojota nic nie udało się znaleźć.
Potem zrobiłem jakieś 2000km i stukanie ustało. Ostatnio wjechałem na podnośnik żeby obejrzeć samemu zawieszenie i odkryłem czemu przestało stukać - prawy tylny łącznik stabilizatora się złamał. Natomiast sam stabilizator mam wrażenie że się opiera o inne elementy zawieszenia. A oba łączniki wyglądają trochę jakby były spawane.
Zanim kupię nowe i wymienię - podpowiedzcie proszę, co może powodować że stabilizator dotyka innych elementów? Próbuję zgadywać że może łączniki z jakiegoś magicznego powodu są za długie albo za krótkie (może Pan Blacharz (tfu) coś docinał i spawał?). Dodam że auto nie glebione.
Wybaczcie jeśli coś namieszałem - w aucie grzebię wyłącznie hobbystycznie i wiedzę nabywam na bieżąco
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-10-07, 21:23
Hmmm może pan blacharz zdejmował staba i go założył odwrotnie (tak.. da się)
mógł też i pospawaćbo one rzadko sie odkręcają
Może by Ci się udało jakąś fotkę trzasnąć ...
Wys³any: 2014-10-07, 21:32
Wjadę jutro jeszcze raz na podnośnik i cyknę. Teraz bym wpełzł nawet, ale ulewa jest potworna
Ale na to że da się zamontować odwrotnie to bym nie wpadł O_o
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-10-07, 21:55
no on jest tak podgięty na końcach i kiedyś już takie cudo widziałem, że ktoś założył odwrotnie i łączniki z gównolitu i drutu dostrugał
Prawidłowo powinno być tak jak na tym zdjęciu
Albo ktoś dorobił za długie łączniki
Wys³any: 2014-10-08, 18:39
No Gronek, jasnowidz jesteÅ› :D Tak to wyglÄ…da u mnie:
A taki jest efekt:
Zatem stabilizator dopisujÄ™ do listy "niespodzianek" od Pana Blacharza :]
Już zamawiam nowe łączniki. Czy jest jakiś powód dla których nie powinienem zamówić tych: http://allegro.pl/lacznik...4666114065.html ?
Przyznaję się bez bicia, to są pierwsze z brzegu jakie znalazłem.
zapol JGR nie polecam, powód? wujek miał u siebie z tej firmy i 10k km i padły, założył TRW i 70k bez problemu były a dopłacił chyba 15zł
ja osobiście jeśli chodzi o elementy zawieszenia to bym polecił poszukać coś z Febi, TRW, Lemforder
Wys³any: 2014-10-08, 19:20
Buahahah nie wierzę Ciekawe czy to blacharz czy tak było
Ja Febi zakładam zawsze.. Jak coś to Rano do ziomka w focie przekręcę ile po zniżkach Ale raczej w okolicach 65 max.
Wys³any: 2014-10-09, 00:42
Konrad278 napisa³/a:
Gronek ale to wszystko ładnie pomalowałes;) No szacun:)
Generalnie staram się dbać o estetykę ale nie przypiszę sobie czyjejś pracy..... to akurat zdjęcie z netu, na którym jest pięknie sway bar wyeksponowany
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach