Zależy czego oczekujesz, najsensowniejszy przyrost da Ci swap na 13b-rew , jak chcesz dłubać renesisa to turbo/kompresor, a wolnossak? Hmmm lekki zamach da Ci odczuwalny przyrost, dobry zapłon (ja polecam Bhr), dobry przelotowy wygar z kolektorem też coś powinien dać, a najlepiej zrobić remont i przy okazji porting każda z tych opcji wymaga taczki forsy, masy czasu i zawracania tyłka któremuś z naszych forumowych znachorów
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomg: 1 raz Doczy: 21 Sty 2014 Skd: Łódź
Wysany: 2014-11-08, 10:48
Koło zamachowe nie podnosi mocy.
Układ zapłonowy również.
Doloty poza Mazdaspeedem/AEM który daje 1,5KM, dają pogorszenie.
Podnoszenie mocy w renesisie to albo doładowanie, albo N2O albo ingerencje w sam silnik.
Czego oczekujesz? Ile chciałbyś osiągnąc? albo ile chciałbyś wydać?
_________________ ZESTAWY NAPRAWCZE DO KOMPRESOROW EATON M62 i INNYCH
Cezar77
Auto: RX-8 192KM Pomg: 1 raz Doczy: 26 Maj 2014 Skd: Piastów
Wysany: 2014-11-08, 11:40
Junior111 jeśli masz mały budżet, to wymiana starego zużytego zapłonu na nowy (nie kupuj podróbek) da sporą różnicę. Zmiana skrzyni w słabej wersji z 5-biegowej na 6-biegową da też fajną różnicę (krótsze przełożenia, lepsze przyśpieszenia). Powiedzmy, że te modyfikacje można zrobić w całkiem przyzwoitych pieniądzach. Ingerencja w silnik - jego rozbieranie, robienie portingu, turbo - trzeba mieć już wór pieniędzy
Cezar77
Wysany: 2014-11-08, 18:30
Dobry zapłon to podstawa sukcesu do banana na twarzy U mnie nowy zapłon i przesiadka ze skrzyni 5 na 6 zmieniło bardzo dużo. Polecam taką małą modyfikację.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-08, 19:42
[quote="Boris86"]Koło zamachowe nie podnosi mocy.
Układ zapłonowy również.
Doloty poza Mazdaspeedem/AEM który daje 1,5KM, dają pogorszenie.
INJEN daje też 1,5konia heheh
Wydech jak najbardziej, zaplon jak najbardziej wspomaga prawidłową pracę, zamach nie daje mocy ale odczówalnie poprawia zachowanie się auta ......
najwięcej ugrasz kompem i strojeniem (niestety kompy do wankli nie są tanie) /quote]
Odpięcie sond lambda...
często się mówi, ze odpięcie czujnika stuków daje ale tutaj to jest nie prawdą .... silnik muli
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomg: 1 raz Doczy: 21 Sty 2014 Skd: Łódź
Wysany: 2015-01-02, 20:10
KajaK napisa/a:
TAK - ZAPŁON DODAJE MOCY !!
TAK - KOŁO ZAMACHOWE TEŻ JEJ DODAJE, KOSZTEM PRZEBIEGU MOMENTU
Tak, tak... magnetyzery też, i chip rezystor z allegro za 3,50zł.
Mówimy o mocy na silniku, a nie o mocy na kołach.
Z podstaw fizyki i mechaniki:
Moc to iloczyn momentu obrotowego i prędkości kątowej wału korbowego.
Moment obrotowy to siła wywarta na ramieniu.
Jaka siła na jakim ramieniu, chyba wszyscy na forach motoryzacyjnych wiedzą.
Nie wiem ile byś lat na hamowni nie przesiedział, fizyki nie zmienisz. Kłam ludzi dalej.
Wielkość i masa kół i opon wg Ciebie też ma wpływ na moc auta?
Kąt wyprzedzenia zapłonu owszem na siłę będzie miał wpływ, kolor przewodów i producent świec nie, jesli tylko wszystkie będą w 100% sprawne.
Co do rewizji oczywiście potrzebny jest jeszcze dotyk twej magicznej dłoni bo bez niego ani rusz ...buehehehe, ona pewnie też ma wpływ na moc
Wysany: 2015-01-03, 00:41
KajaK napisa/a:
Boris86, Czyli Twoim zdaniem jakoś iskry nie ma znaczenia?? Hmmm ciekawe dlaczego w takim razie na rynku, nie ma jednego rodzaju świec i jednego rodzaju cewek...
Umiesz czytać?
Boris86 napisa/a:
Tak, sprawny zapłon to podstawa, ale to nie modyfikacja i supertuningowa świeca tu nic nie da.
Błagam pokaż mi wykres w pełni sprawnego seryjnego Renesis'a z nowym zestawem zapłonowym Mazdy, a potem tego samego z zestawem zapłonu podnoszacym moc, który dał efekt większy niż zakres błedu pomiaru.
Czy dla Ciebie włożenie nowych części zamiast wyekspoatowanych w celu doprowadzenia silnika to parametrów fabrycznych to tuning i podnoszenie mocy?
KajaK napisa/a:
Zapewne gdyby zamontować do renesisa powiedzmy 0,5kg koło zamachowe i 30kg koło zamachowe to tak jak wspomniałeś moment z którego wynika moc zupełnie by się nie zmienił i w obu przypadkach moc byłaby identyczna
Widzę że jednak chcesz być mądrzejszy od ludzi którzy stworzyli podwaliny mechaniki.
Moment obrotowy wynika bezpośrednio z siły wytworzonej przez wybuch mieszanki paliwowo powietrznej, przyłożonej na ramieniu równym odległości od osi wału do wypadkowego punktu przyłożenia wyżej wymienionej siły. Jest iloczynem tych wartości. Moc zaś jest iloczynem tegoż momentu i prędkości kątowej wału. I dla mocy mierzonej na silniku nie ma znaczenia jakie będzie koło zamachowe, jakie będą koła, skrzynia, waga sprzęgła, wału czy twojego śniadania, bo żadna z tych wielkości nie występuje we wzorze, a wartość ta jest wartością obliczeniową.
Odpowiedz sobie na pytanie:
Czy jeśli do tego samego auta założysz koła 20 calowe i 13 calowe które to są ostatnim elementem układu przeniesienia napędu, a nie pierwszym jak koło zamachowe to czy zmieni się moc na silniku? Nie, nie zmieni się bo nie zmienia się żaden element silnika.
Elementy układu przeniesienia napędu nie mają wpływu na moc na silniku. Dlatego ich tuning nie ma wpływu na parametry SILNIKA.
Elementu układu przeniesienia napędu mają wpływ na moc na kołach czyli to co pozostało z mocy wytworzonej przez silnik po przejściu przed cały układ przeniesienia napędu.
Dlaczego zobaczysz zmiany na hamowni?
Bo hamowania podwoziowa mierzy moc na kołach, a podawana na ekranie komputera moc na silniku jest wartością obliczaną z szacowanej mocy oporów.
KajaK napisa/a:
...Upokarzasz się intelektualnie stary ... Uwielbiam takie farmazony :D Napisz coś jeszcze fajnie się to czyta.
Czystą moc na silniku mierzy się na hamowni silnikowej. Może gdybyś kiedyś był na takiej hamowni to uniknął byś swoich "farmazonów".
Bardziej jak krowie na granicy już nie mam ochoty Ci tłumaczyć, jak nie zrozumiałeś to będziesz musiał już żyć w niewiedzy.
Jak sobie więcej fajnych rzeczy chcesz poczytać to polecam literaturę techniczną. Niestety Ciebie czyta się żałośnie, więc zanim coś do mnie napiszesz to otwórz książkę do fizyki z podstawówki i zobacz czym jest moment obrotowy i jak oblicza się moc na silniku.
I bądź tak dobry, proszę i nie pozwalaj sobie więcej na spółfalanie się tekstami tego typu.
Wysany: 2015-01-03, 12:21
KajaK napisa/a:
Moc silnika/Moment obrotowy silnika podawany wszędzie na świecie są to wartości odbierane z koła zamachowego tego silnika, bo koło zamachowe jest jego integralną częścią.
Co do reszty Twojego wywodu masz racje
No niestety nie, w półprofesjonalnych zastosowaniach tak jest, bardziej profesjonalne hamownie silnikowe mają wał odbiorczy przykręcany bezpośrednio do wału silnika, a element wyrównoważający bieg silnika jest dopiero po stronie samej hamowni silnikowej, po to aby siła oporów mas wirujących elementów hamowni była znana i możliwa do odjęcia dla wyższej dokładności pomiaru parametrów samej jednostki napędowej. Ich zdjęcia też znajdziesz w googlach tak jak swoje.
Koło zamachowe jest pierwszym elementem układu przeniesienia napędu, który jednocześnie ma za zadanie wyrównoważanie przebiegu prędkości kątowej silnika przez skumulowanie energii kinetycznej.
Gdyby był integralnym elementem silnika to występował by w każdym silniku, a nie występuje.
KajaK napisa/a:
P.S. Może napiszesz nam jeszcze, że masa rotorów też nie ma wpływu na moc silnika bo nie ma jej we wzorze :D
Zaczynasz mówić sensowniej. Widzisz taki miłośnik, prawidłowego wysławiania się jak Ty i zwracania ludziom na to uwagi, a przed chwilą twierdziłeś że:
KajaK napisa/a:
TAK - KOŁO ZAMACHOWE TEŻ JEJ DODAJE, KOSZTEM PRZEBIEGU MOMENTU
Otóż nie dodaje, tylko co najwyżej mniej "zabiera"-mówiąc nietechnicznie, przez straty wynikające z momentu sił oporu mas wirujących. Więc owszem - Masa rotorów będzie MIAŁA WPŁYW na widzianą przez nas moc - ale sama jej NIE DODA, tak jak NIE DODA jej lżejsze koło zamachowe lub wręcz jego brak.
Mniejsza masa rotorów i ich lepsze wyważenie będzie powodowało mniejsze opory wynikające z mas wirujących silnika.
Poza tym pozwoli na osiąganie wyższych prędkości obrotowych - a jak napisałem moc to iloczyn momentu obrotowego i prędkości kątowej, więc mimo, iż z dalszym wzrostem prędkości kątowej nie musi dochodzić do wzrostu momentu obrotowego, to moc jako wartość wynikowa w zależności od kilku innych czynników ma prawo rosnąć i zazwyczaj jeśli pozwala na to napełnianie i zapłon to rośnie.
Na wzrost momentu obrotowego mogą mieć wpływ rzeczy i procesy dotyczące wytworzenia samej siły na tłok/rotor i odległość od osi wału na która ta siła zadziała (większe wykorbienie wału w tłokowcach).
Wszystko pozostałe ma tylko już wpływ na to jak dużo z siły wytworzonej przez energię wybuchu mieszanki uda nam się doprowadzić do postaci siły napędowej.
Wysany: 2015-01-03, 17:59
KajaK napisa/a:
auto staje się dynamiczniejsze, odczuwalnie lepiej przyspiesza i wikse ma lepszą
Tak pojazd jest dynamiczniejszy, ale od lżejszego koła zamachowego silnik nie generuje więcej momentu obrotowego, ani mocy. Jedynie kosztem kultury pracy, musi pokonać mniejszą moc oporów.
POJAZD JEST DYNAMICZNIEJSZY, SILNIK NIE MA WIĘKSZEJ MOCY!
KajaK napisa/a:
Stary tak to uprościłeś jakby silnik spalinowy był rowerkiem dla dzieci i o przewracaniu miały decydować tylko i wyłącznie boczne kółka.
Mogę Ci to jeszcze bardziej uprościć:
Mo = F * r
P = Mo * ω
gdzie F wynika z Energii wybuchu,
a ta wynika ze stopnia sprężania, prędkości rozchodzenia się płomienia w komorze spalania, ilości i składu mieszanki
na którą przełoży się znowu temperatura mieszanki, ciśnienie doładowania, czas i stopień napełnia wynikający z ilości zaworów, ich wielkości i czasów otwarcia oraz wzniosu lub w silniku Wankla kształtu portow, geometrii układu dolotowego i wydechowego, czasu współotwarcia itd itp.
I dokładnie tak samo będzie w wyżej wymienionym rowerku gdzie dziecko siłą z nóżki naciśnie na pedał który za pomocą wykorbienia zakręci kołem lub przekładnią.
Jak mam nie upraszczać to mogę Ci zrobić wykład z mechaniki płynów, termodynamiki czy mechaniki analitycznej, ale po co skoro masz na myśli, że auto będzie bardziej dynamiczne, a piszesz że silnik będzie miał więcej mocy.
Używasz słów których znaczenia do końca nie rozumiesz. Fajnie że byłeś trochę na hamowni, fajnie że popatrzyłeś i budujesz swoją wiedzę na doświadczeniu, ale niestety jak chcesz zasiąść do dyskusji na poziomie musisz otworzyć kilka książek. Praktyka musi współgrać z teorią inaczej będziesz tylko powtarzał utrwalone hasła i mity, które gdzieś zasłyszałeś, ale nie do końca potrafisz wytłumaczyć.
Jak udowodnisz że jest inna fizyka, to fajnie może będziemy mieli kolejnego polskiego nobliste, ale puki tak się nie stanie trzymajmy się tej fizyki która jest i tego nazewnictwa które obowiązuje.
Nie napisałem że zmiana koła zamachowego to nie tuning/modyfikacja - tylko że nie podnosi to mocy silnika. Nie wmawiaj mi, że pisałem coś czego nie pisałem, bardzo Cie proszę.
Tak, owszem trudno z Renesisa coś wyciągnąć dlatego najbardziej na dynamikę przełoży się odchudzanie auta, w tym najwydajniej zmniejszanie mas wirujących.
Pewnie da się z RX-8 wytargać bez problemu 150-200kg. Pewnie da to współczynnik mocy do masy na poziomie 1:5,5 i przełoży się pięknie na przyspieszenie. Ale to też mocy silnika nie podniesie.
Cezar77
Wysany: 2015-01-03, 18:14
Panowie jest Nowy Rok - rok bez kłótni na forum Jeżeli zupa była w domu za słona, to dolejcie trochę wody Szkoda czasu na kłótnie. Najważniejsze, że mazdy są naszymi oczkami w głowie i tego się trzymajmy
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku