Poprzedni temat «» Nastpny temat
MASŁO NA BAGNECIE - przebudowa obiegu powietrza silnika
Autor Wiadomo
TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2015-01-22, 11:33   MASŁO NA BAGNECIE - przebudowa obiegu powietrza silnika

Witam,
Jak większość wie nasze mazdy mają źle zaprojektowany obieg powietrza w silniku, co skutkuje maślanym nalotem na bagnecie (w niskich temperaturach, zwłaszcza okres zimowy).
Powód- do silnika dostaje się wilgotne powietrze z rury dolotu (rurka obok przepustnicy).
NA DOLE POSTU INSTRUKCJA PRZEROBIENIA (ZDJĘCIA).

NIESTETY WCZEŚNIEJSZE MODELE NIE POSIADAJĄ TYCH KRÓĆCÓW/KOŃCÓWEK (tam gdzie wskazują zielone strzałki.

przerobiłem według instrukcji, poprowadziłem rurkę od wlewu oleju na króćce na kolektorze (rozgałęźnik), ale z racji tego że nie mam gdzie puścić doprowadzenia powietrza z dolotu, to po prostu zaślepiłem to kolanko (zaznaczone na niebiesko).
W efekcie nie ma masła, ale jest syczenie silnika. Możliwie że wytwarza się jakaś próżnia itp. albo po prostu silnik nie dostaje powietrza, bo gdy dokręcę korek wlewu oleju to syczenie momentalnie znika.
Wykluczam inny powód syczenia, bo jak przywróciłem obieg do stanu przed przeróbką syczenie od reki zniknęło - odgłos syczenia
DLATEGO MAM DO WAS PYTANIE - CZY KTOŚ WIE JAK MOŻNA ROZWIĄZAĆ PROBLEM SYCZENIA, NAJPRAWDOPODOBNIEJ WSKUTEK BRAK DOPROWADZENIA POWIETRZA Z DOLOTU DO SILNIKA (brak tych dwóch końcówkę/króćców-zielone strzałki).

zdjęcia jak należy przebudować.

Matek2100

Auto: Mazda rx8
Doczy: 25 Lis 2014
Skd: Szumowo
Wysany: 2015-01-22, 13:48   

Super poradnik ;) Ostatnio właśnie doświadczyłem tego problemu jednak nic z tym nie robiłem. Moje pytanie jest jedno Czy "maślany nalot" może być przyczyną zaświecenia się żółtej kontrolki silnika ? Zaświeciła mi się wczoraj i nie miałem jeszcze czasu podjechać do mechanika

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2015-01-22, 14:13   

Matek2100, w silniku zbiera sie wilgoć temu to standardowy problem RX8. Od tego nie wyskakuje błąd więc jedź i sprawdź numer błędu

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2015-01-27, 20:17   

ok, ale czy może mi ktoś podpowiedzieć, jak rozwiązać problem braku tych 2 brakujących króćców.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: