Jeszcze raz poproszÄ was o pomoc z tym nieszczÄsnym silnikiem Wankla.
Mam taki problem Ĺźe po wymianie silnika na "prawie sprawny" odpala za ktĂłrymĹ razem, na to byĹem przygotowany. Ale na to Ĺźe GAĹNIE juĹź nie. Nie wiem gdzie przyczynna i dokĹadnie caĹy czas w tym samym momencie, jak wskazĂłwka temp. dochodzi do poĹowy. GaĹnie samoczynnie nawet z wciĹniÄtym gazem na obrotach.
- niska kompresja ? mierzone 6-7bar (na dolnych Ĺwieczkach)
- coĹ z zapĹonem ? nowe Ĺwieczki i kable oraz nie markowe cewki (niebieskie NGK +5 do lansu)
- katalizator nie wyglÄ daĹ na zapchany (poprzedni wĹaĹciciel podobno wymieniaĹ niedawno i raczej wiarygodne po wyglÄ dzie i stanie wkĹadu)
- 2 nowe rozruszniki Z1
- oleje takie jak zaleca mazda ale juĹź z nerwĂłw zagÄszczony ;]
odpenij kostkÄ od przepĹywomierza przed odpaleniem
silnik bez niego odpali . nie dodawaj gazu niech pracuje .
jeĹli popracuje do nagrzania wiesz Ĺźe to przepĹywomierz robi jaja bo bez niego pracuje .
jesli teĹź zdechnie to kolejny test
czujnik temperatury moĹźe padĹ i zalewa auto paliwem pokazujÄ c np minus 70stopni . tak wiem jebniÄta temperatura ale tak bywa. powinno ĹmierdzieÄ paliwem
jak nie opcja 3 silnik zdechĹ .
nie ma kompresji po nagrzaniu .
jeĹli nie opcja 4 KOMBINUJ dalej . na odlegĹoĹÄ to tylko wróşka wie co siÄ dzieje z autem .
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2015-03-22, 08:41
badtoys napisał/a:
jak nie opcja 3 silnik zdechĹ .
nie ma kompresji po nagrzaniu .
Raczej nie bo by nie odpalaĹ w ogĂłle albo by krÄciĹ 3 lata. Raczej te dwie pierwsze opcje ... nooo moĹźe jeszcze zapĹon ale to mniej prawdopodobne
badtoys napisał/a:
jeĹli nie opcja 4 KOMBINUJ dalej . na odlegĹoĹÄ to tylko wróşka wie co siÄ dzieje z autem .
eheh teĹź tak stawiaĹem ale zakĹadaĹem juĹź dwa bo mam 2 silniki w czÄĹciach ;[ oba takie same wartoĹci indukowaĹy przy machaniu metalowym przedmiotem, juĹź nawet siÄ nagimnastykowaĹem i sprawdzaĹem czy tarcze dobrze zaĹoĹźyĹem ale nie idzie jej inaczej daÄ bo otworki siÄ nie zgadzajÄ . Rano bÄdzie nierĂłwnej walki ciÄ g dalszy moĹźe z waszymi radami coĹ wymyĹle ;D
btw. czemu jak silnik padnie to ma gasnÄ Ä ? po nagrzaniu wĹÄ cza siÄ ten magiczny czujnik zuĹźycia wankla? (jeszcze jak by czasem na ĹwiatĹach zgasĹa albo coĹ a ona ze stoperem 3min i odejmuje sobie gazu aĹź gaĹnie)
Tak byĹ podĹÄ czany nie pokazuje Ĺźadnych bĹÄdĂłw (temp powietrza zasysanego 20C a pĹyn 80C), kawaĹkiem dymiÄ cego papieru sprawdzaĹem podciĹnienia Ĺźadne nie zasysaĹo lewego powietrza, o dziwo silnik dĹuĹźej chodziĹ na wolnych obrotach dobre 10min troszkÄ mu falowaĹy ale zgasĹ jak tylko dostaĹ obciÄ Ĺźenia.
Wojtex coĹ jest nie tak po zaĹÄ czeniu komputera na normalnej mapie do puki zimny silnik to moĹźna nawet kilka razy zaboksowaÄ i bÄ czka zakrÄciÄ, wiÄc katalizator odpada bo po primo nowy jest ;]
Jak zgaĹnie to odpala czy trzeba czekaÄ ?
PodĹÄ czyÄ skaner obd,zobaczyÄ odczyty,po kolei obroty ,temperatura, itp.
JeĹźeli wszystko w porzÄ dku to sprawdziÄ czy jest iskra, jeĹli jest to zapĹon zostawiasz i sprawdzasz paliwo,nawet zwykĹÄ diodÄ led podĹÄ czonÄ zamiast wtrysku sprawdzisz czy komp kluczujÄ (podajÄ impulsy do sterowania wtryskami ), jeĹli tu jest wszystko OK, to nastÄpnie sprawdziÄ ciĹnienie paliwa i jeĹźeli tu jest wszystko w porzÄ dku czyli ma paliwo ma iskrÄ a nie odpala to niestety problem mechaniczny
ChociaĹź z Twojego opisu wynika jakby zanikaĹo zasilanie albo masa, sonda nic nie ma tu do rzeczy, w sumie moĹźesz ja wypiÄ Ä caĹkowicie dla testu i tak powinien chodziÄ