Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Zbiornik paliwa RX-8
Autor Wiadomo¶æ
xDamiz 

Auto: Mazda RX-8, BMW E36
Do³±czy³: 07 Lut 2014
Sk±d: Bydgoszcz
Wys³any: 2015-07-11, 14:34   Zbiornik paliwa RX-8

Witam wszystkich

Nurtuje mnie jedno pytanie. Otóż samochód stał pod domem prawie rok po czym wysłałem samochód do warsztatu, wszystko pięknie niby jest już zrobione i nagle mechanik mówi mi że samochód zapala i zaraz gaśnie. Odpalając z "butelki" silnik pracuje ładnie i równo, a po podłączeniu do zbiornika paliwa gaśnie. Jako powód tej przyczyny powiedział mi że zbiornik paliwa zardzewiał, jako kolejny powód powiedział że pompa paliwa od paprochów mogła paść. Na innej pompie paliwa obok samochodu, samochód pracuje normalnie. Okazało się jeszcze że niby coś cieknie przy prawym tylnym kole. Cytuję "filtr paliwa zabity jakimś czerwonym mułem. wymieniłem filtr na nowy . . . ". Na koniec tego powiedział że nie wie co ma robić (samochód stoi u elektryka) czy brać go na lawetę z powrotem do siebie i czyścić bak i wymienić pompę paliwa. Tylko że nie ma czasu bo robi inne samochody i by musiał mnie znowu w kolejkę ustawić. Nalał jakiegoś środku chemicznego do baku i zostawił u elektryka bo może da rade wyczyścić. Następnego dnia tj. z czwartku na piątek, miał mi wysłać filmik jak auto pracuje tyle że pije paliwo ze słoika. W piątek oczywiście nie napisał i dzisiaj tj. sobota napisał rano że mnie bardzo przeprasza że nie dał rady bo ma zawody, a jak środek chemiczny do poniedziałku poleży to nawet lepiej.

Zaczęła mnie irytować cała sytuacja i zacząłem przeglądać strony i wykonałem parę telefonów. Doszedłem do wniosku że paliwo stojąc przez rok, może stracić na jakości, ale nie powinno spowodować jakiś szkód, ewentualnie jakiś osad może wytworzyć się na powierzchni. Również zauważyłem że cały zbiornik paliwa jest plastikowy i nie ma tam co zardzewieć, tym bardziej spowodować wyciek, a także pompa paliwa prawie cała jest plastikowa.

Moje pytanie brzmi, co mogło się stać?, Czy umknęła mi jakaś rzecz, czy może z czymś się pomyliłem, albo czy mechanik mnie okłamuje. Chciałbym być pewny co się mogło stać by w poniedziałek ewentualnie wygarnąć mechanikowi, bądź podpowiedzieć mu co mógłby zrobić. Mechanik robił samochód 2 tygodnie po czym wysłał go do elektryka u którego spędził 6 tygodni. Nie mam już samochodu 2 miesiące i denerwuje mnie fakt że muszę czekać dłużej w dodatku w kolejce. Bo "zardzewiały bak" nie był w jego zakresie obowiązków, a on swoją pracę dawno wykonał.

Pozdrawiam wszystkich i byłbym wdzięczny za jakie kolwiek informacje do poniedziałku. Wiem że macie teraz wakacje/urlopy i macie ważniejsze rzeczy na głowie :)

Jeszcze raz pozdrawiam

ps w razie jak by mój mechanik to przeglądał i sie zastanawiał czy to na pewno chodzi samochód który teraz robi wstawiam zdjęcie by go uświadomić w 100%

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2010
Sk±d: Opo
Wys³any: 2015-07-11, 20:14   

może jakiś przewód jest przytkany? a tak poza nawiasem, to ma być daily czy będziesz to upalać?? może opiszesz coś wiecej w dziale "nasze auta"? ;)

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-12, 03:50   

Mike puki co nie mam takich funduszy by zrobić samochód do upalania, to będzie auto do jazdy codziennej, z możliwością powygłupiania się. Silnik RB25DET NEO, zrobiony na 350KM, mam także kolektor siły hamowania wstawiony by od czasu do czasu sąsiadom pod domem nasmrodzić ;) Z drugiej strony to mój pierwszy mocniejszy samochód i chce się nauczyć ogarniać taką moc, w przyszłości planuję zrobić z niego auto na styl japońskich aut. Obniżone zawieszenie, aero body kit, jakiś dwu kolorowy lakier,, spoiler większy od stołu ;) i dużo świecidełek oraz zwiększenie mocy. Puki co mocno ograniczają mnie fundusze i chcę się nacieszyć tym co mam. Czekam już 2 miesiące na auto i doczekać się nie mogę... :(

Retro 

Auto: RX-8 GT
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Wrz 2008
Sk±d: WuWuA
Wys³any: 2015-07-12, 08:23   

Sprawdź przewody paliwowe

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2010
Sk±d: Opo
Wys³any: 2015-07-12, 18:31   

xDamiz, to zakładaj temat i opisuj krok po kroku ;-) tak jak nie lubię swapów w rx-ie tak ten mi się podoba i chętnie o nim więcej poczytam ;-)

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-12, 20:37   

Mike, jak w końcu odbiorę samochód porobię więcej zdjęć i dokładnie opisze przeszłość, teraźniejszość i przyszłość tego samochodu :)

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-13, 21:56   

Są postępy...

Zbiornik paliwa udało się na szczęście przeczyścić środkami chemicznymi i poprzez płukanie paliwem :) , tylko że jest jeszcze jeden problem, mianowicie kapie z przewodu powrotnego. Moje pytanie czy dam rade pokonać w takim stanie odcinek z Wrocławia do Bydgoszczy? Mechanik nie ma teraz czasu by się tym zająć, a chciałbym mieć jak najszybciej sprawny samochód...

eXe 

Auto: 20B
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 21 Kwi 2013
Sk±d: WÅ‚oszczowa
Wys³any: 2015-07-13, 22:02   

xDamiz ja u siebie na szybko zarobiłem opaskami metalowymi i wężem ogrodowym, po czym przejechałem ponad 250km i nie zauważyłem wycieku :)

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-13, 22:37   

eXe, dzięki za pomysł :) już przesłałem go mechanikowi.

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2015-07-14, 09:21   

A ja jako nie znajÄ…cy siÄ™ na samochodach mam dwa offtopowe pytania do wszystkich:

1. czy w ósemce to czasami zbiornik nie jest z tworzywa? Jeśli jest, to skąd brudy w baku? Słyszałem o tym, że jak samochód długo stoi, to robi się z benzyny taka maź, ale to chyba ze 20 lat by musiało zająć...
2. jak działa powrót? Bo chyba w ósemce normalnie go nie ma. W sensie: czy pompa ma tutaj znaczenie? Czy to tylko tak, że pompa pcha paliwo a jak się przeleje to wraca jakimś "dołożonym" przez swapujacego mechanika wężem?

Dzięki :)

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-14, 20:28   

Da radę się dostać do przewodu powrotnego od góry, tak aby go wymienić, czy trzeba wyjmować zbiornik paliwa?

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2015-07-14, 21:56   

Podejdziesz od spodu.
Tak na marginesie to nie powrót tylko recyrkulacja oparów paliwa. RX8 nie ma powrotu :) Wywalasz elektrozawór z tyłu oraz filterek węglowy i powrót działa ... Często swapowcy robią wielkie oczy jak im po włączeniu pompy paliwo sika z tyłu :) :) :) :)

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-14, 22:25   

Gronek, dzięki za info :) Mechanik mi mówił że cieknie coś koło koła z tyłu i stwierdził niby że to "powrót" jest dziurawy. Przekaże mu tą wiadomość, może oszczędzi swój, a przy tym mój czas :)

xDamiz 

Wys³any: 2015-07-15, 18:14   

Mechanik mimo wszystko chce wymienić przewody, by się upewnić...

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2015-07-15, 19:55   

A no niech sprawdzi. Mądra decyzja ... z tym że paliwo nie powróci do zbiornika zanim nie wywali tego bałaganu o którym mówię ...

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: