Przy okazji niedawnego serwisu sprawdzilem kompresje w reksiu i wyszlo nastepujaco
rotor 1
L1 7.8
L2 6.9
L3 7.6
rotor 2
L1 6.5
L2 6.5
L3 6.4
przebieg 130 tys.
Wiem ze ksiazkowe minimum to 6.9. samochod jezdzi i problemow nie sprawia, przyspiesza jak nalezy. Serwis twierdzi ze nie powinienem sie jeszcze remontem przejmowac skoro silnik pracuje jak nalezy. Pytanie czy powinienem juz na remont zbierac czy moze taka kompresja to jeszcze nie tragedia
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
rok 2004 i jeszcze mam zamiar nim dĹugo pojeĹşdziÄ bo za duĹźo w niego wĹoĹźyĹem Ĺźeby go sprzedawaÄ. SamochĂłd mam od roku. Ostatnio znalazĹem specjalistĂłw od Rotary w moim mieĹcie ale jeszcze nie wiem jak u nich z cenami.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-05-15, 21:38
KajaK, skoro on ma 130 tys km przejechane i ma mieÄ remont bo mu siÄ silnik sypnie to jak wytĹumaczyÄ fakt Ĺźe w usa auta jeĹźdzÄ z przebiegiem 100tys mil + nie po trasach tylko po mieĹcie. i siÄgajÄ 100tyĹ mil i dalej jadÄ .
nie za bardzo opĹaca siÄ wyciÄ gaÄ silniki rozbieraÄ i wkĹadaÄ z powrotem tylko po to Ĺźeby sprawdziÄ co trzeba wymieniÄ. jak juĹź wyciÄ gaÄ to do remontu, takie moje zdanie, bo inaczej to strata pieniÄdzy. Tylko pytanie brzmi czy robiÄ to teraz czy jak zacznie jeĹşdziÄ jak maluch.
na takÄ odpowiedĹş czekaĹem, parÄ konkretĂłw i wiem gdzie jestem. DziÄki. Dam znaÄ jak dowiem siÄ czegoĹ wiÄcej, nie wiem jakie sÄ koszty takiego remontu w UK trzeba popytaÄ.
Witam, w krotce jade sprawdzic mojego swiezaka do serwisu, orientuje sie ktos co do ASO we Frankfurcie (oder) - gdzies czytalem pozytywne opinie na ten temat. Bylby ktos w stanie sie do tego odniesc .
Ps. W okolicach Lubuskiego sa warsztaty /aso gdzie w razie potrzeby moglbym zrobic remont silnika (uszczelnienie etc)?
pzdr
_________________ zoom zoom
moloqu
Auto: Mazda
Wysłany: 2011-06-09, 01:02
witam
czy wynik takiej kompresji jest w normie?
R1
5,6
5,2
5,5
R2
5.3
5.1
5.7
test robila Mazda przy 180rpm
w temacie jest opisane jakie sa normy kompresji ale dla predkosci 250.
co o tym sadzicie? w Mazdzie mowia ze jest norma.
pozdrawiam