Wysłany: 2011-08-13, 14:23 Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepĹym
Witam.
Mam taki problem, ze jadac autem autostrada zauwazylem dym za mna. Zjechalem na pierwszym zjezdzie. Dym juz byl wszedzie. Auto zgasilem i juz nie odpala. Wyciekl olej. Wczesniej zapalila mi sie lampka katalizatora, ale ja zignorowalem. Teraz silnik wogole nie kreci. Rozrusznik zachowuje sie jakby mial uszkodzone sprzegielko.
Zadzwonilem do Kojota, i potwierdzil teze o kacie. Czy jest mozliwa naprawa silnika, jesli spaliny cofnely sie do silnika? Moze ktos podpowie mi z kad mogl poleciec olej? dzis dopiero wjade na kanal sprawdzic co tam sie dzieje. Nie chcialbym wymieniac silnika, moze jest jakas alternatywna naprawa? A jak ze sprezaniem? Gdyz wydaje mi sie ze go wogole nie ma.
Dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez boletz 2014-11-24, 10:21, w całości zmieniany 1 raz
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-08-13, 20:29
a ubyĹo ci pĹynu chĹodniczego? MoĹźesz sprawdziÄ szybko czy masz kompreche wykrÄÄ po jednej Ĺwieci i pokrÄÄ rozruchem jeĹli nie bÄdzie czuÄ Ĺźe coĹ tam dmucha no to padĹ i R.I.P z nim.
lampka katalizatora chodzi ci o kontrolke silnika??
a jak pracowaĹ przed zgaszeniem jakoĹ inaczej? prĂłcz dymu.
wjedĹş na kanaĹ i zobacz czy all jest dobre i daj znaÄ co zobaczyĹeĹ
Zaczal troche przerywac i zgasilem go.Pozniej jak juz ostygl probowalem go odpalic i nic, tak jakby problem z rozruchem Bylem dzis na kanale. Caly spod zalany jest olejem. Wyciek jest z pomiedzy skrzynia a silnikiem. Czy tam jest jakis odpowietrznik? Rozrusznik zajebiscie dziwnie kreci, tak jakby bendiks byl uszkodzony. a poza tym caly rozrusznik jest w oleju. Nie wiem co mam z tym zrobic. Kupic nowy rozrusznik? Dwa dni temu zapalila mi sie kontrolka check engine. Podlaczylem kompa i pokazalo blad kata. Wykasowalem i tyle. A moze wywalilo jakis uszczelniacz? To moj pierwszy przypadek z wanklem.
A co do plynu, wszystko jest ok. Stan taki sam jak przed tem. A stan oleju jest teraz na minimum. Dzieki
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-08-14, 11:02
u mnie bĹÄdu kata nie wyĹwietla a sĹychaÄ go jak cholera Ĺźe coĹ siÄ tam dzieje ( efekt puszki z coli z kamieniami) rozruch moĹźe dziwnie krÄciÄ bo go zalaĹo olejem.
sprawdĹş kompreche tak jak pisaĹem czy ogĂłlnie jest coĹ
Zaczalem od katalizatora. Okazal sie pusty, widocznie moze poprzedni wlasciciel go wybil albo co. Wykrecalem swiece i cos tam czuc. Nie ma wielkiego sprezania. Slychac tylko, jakby powietrze gdzies uciekalo.
Dlaczego wali olej pomiedzy skrzynia a silnikiem? Sa tam moze jakies usczelniacze albo odpowietrzniki? Nie wiem czy wykrecac skrzynie. Moze na kole zamachowym cos sie rozszczelnilo i dlatego jest takie slabe sprezanie?
A czemu cos bylo slychac w katalizatorze, jesli on jest pusty?
Dzieki
Witam.
Nie moglem siedziec bezczynnie i znow sprawdzalem reksa. Podlaczylem czytnik kodow i wyswietla mi kod P0302.
znalazlem w necie taka interpretacje tego bledu:
P0302- wykryte wypadanie zaplonu
Interpretacja bĹÄdu P0302 jest taka
1.Uszkodzenie mechaniczne ukĹad tĹok tuleja, nieszczelnoĹÄ po stronie gĹowicy czyli zawory
2.Wtryskiwacz wadliwie dziaĹajÄ cy
3.Cewka
4.UkĹad zasilania paliwem
5.ETC- czujnik temp.
6.MAF
7.ECU
Jest moĹźliwoĹÄ sprawdzenia dziaĹania cewki z programu diagnostycznego,mechanik powinien to wiedzieÄ jak to zrobiÄ.Testy elementĂłw wykonawczych.
Z tego co mi wiadomo w wanklach nie ma glowicy i zaworĂłw. Wiec moze silnik sie rozszczelnil? Widac, ze bylo w nim cos robione gdyz niektore elementy polaczone sa silikonem.
a co do cisnienia, to naladowalem akumulator i zaczalem krecic rozruchem. Z ukladu wydechowego slychac sprezanie.
Prosze o jakakolwiek pomoc, to jest moja pierwsza awaria wankla i nie wiem jak z nia poradzic. Za wszystkie posty dziekuje!
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomógł: 15 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Skąd: Strzyşów / MiĹocin
Wysłany: 2011-08-15, 09:30
Uszczelniacz walu, z przodu jest za kolem pasowym, z tylu za kolem zamachowym, kawal grubej uszczelki ktory lubi czasem pasc. Objawia sie to wyciekiem oleju.
anubis88
Wysłany: 2011-08-15, 14:02
wypadanie zapĹonu moĹźe byÄ spowodowane brakiem iskry gdy Ĺwieca, kabel lub cewka padnie - miaĹem tak samo, jeĹli auto ci dziwnie krÄci moĹźe to teĹź oznaczaÄ zalanie silnika - wypnij bezpiecznik od pompy paliwa i zobacz co siÄ stanie jak bÄdziesz krÄciÄ na forum masz procedurÄ jak siÄ to robi
Auto: narazie brak ale bÄdzie rx-8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lip 2010 Skąd: Bytom
Wysłany: 2011-08-15, 19:03
A od ilu masz samochĂłd? JeĹli jest tam silikon to widaÄ, ze samochĂłd byĹ robiony-nie udolnie- tylko do sprzedaĹźy . Nie ma co siÄ bawiÄ. JedĹş do Kojota.WymieĹ wszystkie uszczelniacze przy okazji.Zainwestuj parÄ groszy..moĹźe uratujesz silnik.Poza tym zignorowaÄ bĹÄ d..oj maĹo racjonalne to byĹo. Pisz co i jak.
_________________ ''Mazda rx-8_ Rules''
anubis88
Wysłany: 2011-08-15, 20:24
wedelik123, jaki bĹÄ d? jak auto nie pali to juĹź jest coĹ nie tak jak bÄdzie robiĹ remont to i tak wymienia siÄ uszczelniacze;) troche grosza 4-8tyĹ zĹ to naprawde troche grosza
Wiec, tak.
Wymontowalem skrzynie, kompletnie zalana olejem. Sprzeglo cale w oleju. z kola zamachowego odpadl pierscien( duza zebatka na okolo kola), czy to tak ma byc? Szykuje sie napewno wymiana kola zamachowego. Teraz zabieram sie za sciagniecie kola i dojscie do uszczelniacza.
Ze tak dziwnie krecil spowodowane bylo, ze pierscien obracal sie na kole zamachowym, wiec rozrusznik krecil tylko pierscien.
Jezeli macie jakies wskazowki to prosze.
Teraz zabieram sie do demontazu kola.