Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-11-10, 14:09
Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepłym
Autor Wiadomość
michnik5 

Auto: rx-8
Wysłany: 2011-08-13, 14:23   Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepłym

Witam.
Mam taki problem, ze jadac autem autostrada zauwazylem dym za mna. Zjechalem na pierwszym zjezdzie. Dym juz byl wszedzie. Auto zgasilem i juz nie odpala. Wyciekl olej. Wczesniej zapalila mi sie lampka katalizatora, ale ja zignorowalem. Teraz silnik wogole nie kreci. Rozrusznik zachowuje sie jakby mial uszkodzone sprzegielko.
Zadzwonilem do Kojota, i potwierdzil teze o kacie. Czy jest mozliwa naprawa silnika, jesli spaliny cofnely sie do silnika? Moze ktos podpowie mi z kad mogl poleciec olej? dzis dopiero wjade na kanal sprawdzic co tam sie dzieje. Nie chcialbym wymieniac silnika, moze jest jakas alternatywna naprawa? A jak ze sprezaniem? Gdyz wydaje mi sie ze go wogole nie ma.
Dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez boletz 2014-11-24, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Wysłany: 2011-08-13, 20:29   

a ubyło ci płynu chłodniczego? Możesz sprawdzić szybko czy masz kompreche wykręć po jednej świeci i pokręć rozruchem jeśli nie będzie czuć że coś tam dmucha no to padł i R.I.P z nim.
lampka katalizatora chodzi ci o kontrolke silnika??
a jak pracował przed zgaszeniem jakoś inaczej? prócz dymu.
wjedź na kanał i zobacz czy all jest dobre i daj znać co zobaczyłeś :)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

michnik5 

Wysłany: 2011-08-14, 02:19   

Zaczal troche przerywac i zgasilem go.Pozniej jak juz ostygl probowalem go odpalic i nic, tak jakby problem z rozruchem Bylem dzis na kanale. Caly spod zalany jest olejem. Wyciek jest z pomiedzy skrzynia a silnikiem. Czy tam jest jakis odpowietrznik? Rozrusznik zajebiscie dziwnie kreci, tak jakby bendiks byl uszkodzony. a poza tym caly rozrusznik jest w oleju. Nie wiem co mam z tym zrobic. Kupic nowy rozrusznik? Dwa dni temu zapalila mi sie kontrolka check engine. Podlaczylem kompa i pokazalo blad kata. Wykasowalem i tyle. A moze wywalilo jakis uszczelniacz? To moj pierwszy przypadek z wanklem.

michnik5 

Wysłany: 2011-08-14, 02:20   

A co do plynu, wszystko jest ok. Stan taki sam jak przed tem. A stan oleju jest teraz na minimum. Dzieki

anubis88 

Wysłany: 2011-08-14, 11:02   

u mnie błędu kata nie wyświetla a słychać go jak cholera że coś się tam dzieje ( efekt puszki z coli z kamieniami) rozruch może dziwnie kręcić bo go zalało olejem.
sprawdź kompreche tak jak pisałem czy ogólnie jest coś :)

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

michnik5 

Wysłany: 2011-08-14, 17:37   

Zaczalem od katalizatora. Okazal sie pusty, widocznie moze poprzedni wlasciciel go wybil albo co. Wykrecalem swiece i cos tam czuc. Nie ma wielkiego sprezania. Slychac tylko, jakby powietrze gdzies uciekalo.
Dlaczego wali olej pomiedzy skrzynia a silnikiem? Sa tam moze jakies usczelniacze albo odpowietrzniki? Nie wiem czy wykrecac skrzynie. Moze na kole zamachowym cos sie rozszczelnilo i dlatego jest takie slabe sprezanie?
A czemu cos bylo slychac w katalizatorze, jesli on jest pusty?
Dzieki

michnik5 

Wysłany: 2011-08-14, 21:00   

Witam.
Nie moglem siedziec bezczynnie i znow sprawdzalem reksa. Podlaczylem czytnik kodow i wyswietla mi kod P0302.
znalazlem w necie taka interpretacje tego bledu:

P0302- wykryte wypadanie zaplonu

Interpretacja błędu P0302 jest taka
1.Uszkodzenie mechaniczne układ tłok tuleja, nieszczelność po stronie głowicy czyli zawory
2.Wtryskiwacz wadliwie działający
3.Cewka
4.Układ zasilania paliwem
5.ETC- czujnik temp.
6.MAF
7.ECU
Jest możliwość sprawdzenia działania cewki z programu diagnostycznego,mechanik powinien to wiedzieć jak to zrobić.Testy elementów wykonawczych.

Z tego co mi wiadomo w wanklach nie ma glowicy i zaworĂłw. Wiec moze silnik sie rozszczelnil? Widac, ze bylo w nim cos robione gdyz niektore elementy polaczone sa silikonem.

a co do cisnienia, to naladowalem akumulator i zaczalem krecic rozruchem. Z ukladu wydechowego slychac sprezanie.

Prosze o jakakolwiek pomoc, to jest moja pierwsza awaria wankla i nie wiem jak z nia poradzic. Za wszystkie posty dziekuje!

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2011-08-15, 08:57   

Olej między skrzynią z silnikiem ? Tam gdzie jest zamach i sprzęgło.. ?
To "chyba" oleju tam nie powinno być.
Laweta i do Kojota stary

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Wysłany: 2011-08-15, 09:30   

Uszczelniacz walu, z przodu jest za kolem pasowym, z tylu za kolem zamachowym, kawal grubej uszczelki ktory lubi czasem pasc. Objawia sie to wyciekiem oleju.

anubis88 

Wysłany: 2011-08-15, 14:02   

wypadanie zapłonu może być spowodowane brakiem iskry gdy świeca, kabel lub cewka padnie - miałem tak samo, jeśli auto ci dziwnie kręci może to też oznaczać zalanie silnika - wypnij bezpiecznik od pompy paliwa i zobacz co się stanie jak będziesz kręcić na forum masz procedurę jak się to robi :)

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

wedelik123 

Auto: narazie brak ale będzie rx-8
Wysłany: 2011-08-15, 19:03   

A od ilu masz samochód? Jeśli jest tam silikon to widać, ze samochód był robiony-nie udolnie- tylko do sprzedaży 8-) . Nie ma co się bawić. Jedź do Kojota.Wymień wszystkie uszczelniacze przy okazji.Zainwestuj parę groszy..może uratujesz silnik.Poza tym zignorować błąd..oj mało racjonalne to było. Pisz co i jak.

anubis88 

Wysłany: 2011-08-15, 20:24   

wedelik123, jaki błąd? jak auto nie pali to już jest coś nie tak jak będzie robił remont to i tak wymienia się uszczelniacze;) troche grosza 4-8tyś zł to naprawde troche grosza

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

wedelik123 

Auto: narazie brak ale będzie rx-8
Wysłany: 2011-08-16, 08:15   

michnik5 napisał/a:
Witam.
Wczesniej zapalila mi sie lampka katalizatora, ale ja zignorowalem. Teraz silnik wogole nie kreci.

michnik5 napisał/a:
Dwa dni temu zapalila mi sie kontrolka check engine. Podlaczylem kompa i pokazalo blad kata. Wykasowalem i tyle.

O to mi chodziło :lol:

anubis88 

Wysłany: 2011-08-16, 09:19   

nie ma kontrolki kata.... w naszym aucie

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

michnik5 

Wysłany: 2011-08-16, 11:08   

Wiec, tak.
Wymontowalem skrzynie, kompletnie zalana olejem. Sprzeglo cale w oleju. z kola zamachowego odpadl pierscien( duza zebatka na okolo kola), czy to tak ma byc? Szykuje sie napewno wymiana kola zamachowego. Teraz zabieram sie za sciagniecie kola i dojscie do uszczelniacza.
Ze tak dziwnie krecil spowodowane bylo, ze pierscien obracal sie na kole zamachowym, wiec rozrusznik krecil tylko pierscien.
Jezeli macie jakies wskazowki to prosze.
Teraz zabieram sie do demontazu kola.

Odpowiedz do tematu