Auto: RX-7 FC Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2012-05-26, 15:37
dobry_szczn łączyłeś się ze sterownikiem ABS-u czy silnika?
dobry_szczn
Auto: rx-8
Do³±czy³: 17 Maj 2012 Sk±d: Szczecin
Wys³any: 2012-05-27, 21:55
Nie wiem, ale chyba w programach którymi się łączyłem nie miałem wyboru z jakim sterownikiem chciałbym się połączyć, używałem PCMScan i ScanMaster. Chyba, że macie coś ciekawszego do polecenia, gdzie wybiorę z czym na się połączyć. Ale tak jak pisałem wyżej, próbowałem też go czytać profesjonalnym sprzętem i też nic nie pokazał.
Ostatnio zmieniony przez dobry_szczn 2012-06-01, 07:55, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
dobry_szczn
Wys³any: 2012-05-31, 22:50
połączyłem się za pomocą ScanXL pro v. 3.2.1. Manual pokazuje że chodzi o czujnik w prawym przednim kole.
dobry_szczn
Wys³any: 2012-06-01, 12:52
Panowie zaglądam dziś do prawego koła z przodu, patrze między żebrami felg i jak byk wiszą dwie końcówki zerwanego przewodu od czujnika ABS wieczorem albo jutro podjadę na kanał z lutownicą i dam znać czy problem rozwiązany(chociaż innego wyjścia nie ma, inaczej Madzia leci do Odry )
...jak byk wiszą dwie końcówki zerwanego przewodu od czujnika ABS ....
Miałem identyczną sytuację w Roverze 75. Miałem Ci o tym napisać, ale byłeś szybszy W Roverze oprócz objawów które opisałeś, jeszcze wskaźnik poziomu paliwa trochę wariował. Dlatego nie byłem pewny czy masz podobną przypadłość, gdyż o wskaźniku nic nie pisałeś.
_________________ Pozdrawiam
dobry_szczn
Wys³any: 2012-06-03, 06:58
Przewód zlutowany, problem rozwiązany:) trzeba zmienić tytuł bo rozładowanie akumulatora nie miało na pewno żadnego wpływu na przerwanie przewodu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to być może jakiś głodny kot lub gryzoń postanowił zjeść mi elektrykę, w czasie tego dłuższego postoju
Dziękuję wszystkim zainteresowanym:)
Pozdrawiam
Cieszę się, że wszystko dobrze i tanio się skończyło. Ze swego doświadczenia pragnę dodać, że tego typu usterka nie musi być związana z czujnikiem ABS. Przećwiczyłem to z Rover 75. W tym samochodzie, co rusz były problemy z tymi czujnikami. Pewnego razu okazało się jednak, że czujniki były sprawne, a problem występował nadal. Okazało się finalnie, że uszkodzony był pasek magnetyczny na jednym z łożysk kół przednich. Z tego paska podczas obrotów koła informacje czerpie w/w czujnik. Mechanik chciał mi wymienić komputer!!! Myślę, że zasada działania systemu jest taka sama w przypadku RX-8.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach