Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2014-11-13, 11:19
Przyczyna bledow???
Autor Wiadomo¶æ
anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Pomóg³: 16 razy
Do³±czy³: 01 Wrz 2010
Sk±d: ÅšlÄ…sk
Wys³any: 2011-01-21, 22:08   

odłącz sąde kpl i zrob restart i zobacz co bedzie wtedy ;)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 06 Gru 2011
Sk±d: dolnoÅ›lÄ…skie
Wys³any: 2012-06-30, 13:20   

Podepnę się pod temat. Mam Panowie taki problem. Od wczoraj (fakt, że przy ekstremalnych upałach) zauważyłem, że silnik się przegrzewa do tego stopnia, że wychlapało mi z 0,5l płynu chłodniczego a i chwilami silnik tracił moc. Podpiąłem OBDII i wykazało mi błąd PO420. Wiem, że to problem z katalizatorem, który jeszcze posiadam. Ale czy te dwa zjawiska jakoś się ze sobą łączą, czy może występują niezależnie i mam nie jeden lecz dwa problemy. Z ciekawostek dopiszę, że żadna kontrolka się nie ujawniła, żaden check engine lub "kaloryferek".

stramer 

Auto: RX-7 FC
Pomóg³: 9 razy
Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2012-06-30, 14:13   

wentylatory działają?

adamsud 

Wys³any: 2012-06-30, 14:18   

Wentylatory działają. Po ich długiej pracy rozpoznałem wczoraj, że silnik jest nad miarę przegrzany. Dodam, jeszcze, że po dolaniu płynu przez całą noc nie ubyło go w zbiorniku wyrównawczym. Na bagnecie oleju nie widać też śladu wody. Najwyraźniej płyn został "wypluty" przez rurkę. Widać zresztą białe plamki.
Kolejna edycja posta.
Znajomy mechanik (nie oglądając samochodu) zasugerował mi padniętą pompę wody. Może coś w tym być?

stramer 

Wys³any: 2012-07-01, 18:27   

To w następnej edycji posta napisz coś więcej ile czasu potrzebujesz żeby się tak zagrzał.
Przy padniętej pompie ugotowałbyś go po paru km.

adamsud 

Wys³any: 2012-07-01, 23:13   

Jeździłem około 15km, ale z przerwami na krótkie zakupy (20-25min). Ostatni odcinek to 5km. Fakt, że trochę przydusiłem gazu. Kilka minut dosyć ekstremalnie. Co ciekawe po skasowaniu błędu i 2 km przejechanych błąd na razie nie wrócił. Temperatura w normie. Tzn płyn wycieka rurką, ale dlatego, że go uzupełniając przelałem. Nie rozumiem jednak dlaczego wskaźniki nic nie sygnalizowały. Sprawdzałem dzisiaj - płynu nie ubywa gdy samochód stoi. A przy okazji, czy pompa wody jest różna dla wersji silnikowych 192/231?

Marco7 

Auto: GTI P mk7
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 27 Kwi 2009
Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2012-07-02, 09:30   

Pompa wody jest jedna dla obu wersji 192KM i 231KM.

Numer części: N3H1-15-100B

Jedynie we wczesnych modelach do kwietnia 2004, była o oznaczeniu N3H1-15-100A. Później Mazda montowała z literką B. Podejrzewam że B oznacza ulepszoną.

adamsud 

Wys³any: 2012-07-09, 13:42   

Cześć Marco7. Masz może taką pompę na sprzedaż? Dzisiaj mechanik stwierdził, że nie widać w zbiorniku wyrównawczym przepływu płynu. Tak więc mam do wymiany pompę wody.

stramer 

Wys³any: 2012-07-09, 21:15   

Może najpierw ją wykręć i sprawdź, jest łatwo dostępna.
Założę się się jest dobra ;-)

adamsud 

Wys³any: 2012-07-09, 21:53   

stramer napisa³/a:
Założę się się jest dobra ;-)

Dzięki za zainteresowanie. Zrobię, tak jak radzisz. Nie rozumiem jednak w.w zdania. Proszę wytłumacz co sugerujesz. Samochodem jeżdżę rzadko. Na co dzień mam dwa inne wozy. Rx-a mam od pół roku. I tak sobie myślę, że on od początku się mocno nagrzewał, ale że była zima, to tego nie zauważyłem.

adamsud 

Wys³any: 2012-07-10, 00:39   

KajaK napisa³/a:
Chodziło mu, że jest dobra ;) Ja sie jeszcze nie spotkałem, żeby pompa padła :]

Proszę Kajak, wytłumacz mi dlaczego samochód się przegrzewa. Płyn jest wypluwany przez rurkę. Na zimno go nie ubywa. Nie kopci na biało. W oleju silnikowym nie ma płynu. Nie mam pomysłu.

stramer 

Wys³any: 2012-07-10, 22:42   

adamsud, jeśli koniecznie chcesz coś wymienić to ja bym prędzej czepiał się termostatu.
Może np. nie otwiera się do końca lub zacina.
Pompa to nic innego jak metalowe śmigiełko napędzane rolką - jeśli rolka się obraca to znaczy że działa ;-)

adamsud 

Wys³any: 2012-07-11, 00:23   

Wiem, Stramer. Termostat, to też proste urządzenie. A pompy widziałem często plastykowe. Czekam na mechanika. Zacznę od obejrzenia pompy, wymienię płyn, gdyż nie wiem co było wcześniej. Sprawdzę, czy nie było zapowietrzenia. Później, ewentualnie, termostat. Jeszcze raz Ci dziękuję. Dam znać co wyszło.

adamsud 

Wys³any: 2012-07-20, 23:05   

Mechanik sprawdził pompę wody i termostat. Wszystko sprawne. Wymieniłem płyn chłodniczy, a przy okazji pasek, który napędza pompę i alternator (nie wiem jak on się fachowo nazywa). Z tego paska o szerekości ok. 3 cm zrobiły się trzy paski o szer. 1 cm każdy. Może on się źlizgał i nie napędzał jak należy pompy. Przejechałem jakieś 4 km. Wszystko wydaje się w normie. Na razie nie skaczę z radości. Zobaczę co będzie dalej.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: