Podepnę się pod temat. Mam Panowie taki problem. Od wczoraj (fakt, że przy ekstremalnych upałach) zauważyłem, że silnik się przegrzewa do tego stopnia, że wychlapało mi z 0,5l płynu chłodniczego a i chwilami silnik tracił moc. Podpiąłem OBDII i wykazało mi błąd PO420. Wiem, że to problem z katalizatorem, który jeszcze posiadam. Ale czy te dwa zjawiska jakoś się ze sobą łączą, czy może występują niezależnie i mam nie jeden lecz dwa problemy. Z ciekawostek dopiszę, że żadna kontrolka się nie ujawniła, żaden check engine lub "kaloryferek".
Wentylatory działają. Po ich długiej pracy rozpoznałem wczoraj, że silnik jest nad miarę przegrzany. Dodam, jeszcze, że po dolaniu płynu przez całą noc nie ubyło go w zbiorniku wyrównawczym. Na bagnecie oleju nie widać też śladu wody. Najwyraźniej płyn został "wypluty" przez rurkę. Widać zresztą białe plamki.
Kolejna edycja posta.
Znajomy mechanik (nie oglądając samochodu) zasugerował mi padniętą pompę wody. Może coś w tym być?
Jeździłem około 15km, ale z przerwami na krótkie zakupy (20-25min). Ostatni odcinek to 5km. Fakt, że trochę przydusiłem gazu. Kilka minut dosyć ekstremalnie. Co ciekawe po skasowaniu błędu i 2 km przejechanych błąd na razie nie wrócił. Temperatura w normie. Tzn płyn wycieka rurką, ale dlatego, że go uzupełniając przelałem. Nie rozumiem jednak dlaczego wskaźniki nic nie sygnalizowały. Sprawdzałem dzisiaj - płynu nie ubywa gdy samochód stoi. A przy okazji, czy pompa wody jest różna dla wersji silnikowych 192/231?
Auto: GTI P mk7 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 27 Kwi 2009 Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2012-07-02, 09:30
Pompa wody jest jedna dla obu wersji 192KM i 231KM.
Numer części: N3H1-15-100B
Jedynie we wczesnych modelach do kwietnia 2004, była o oznaczeniu N3H1-15-100A. Później Mazda montowała z literką B. Podejrzewam że B oznacza ulepszoną.
Cześć Marco7. Masz może taką pompę na sprzedaż? Dzisiaj mechanik stwierdził, że nie widać w zbiorniku wyrównawczym przepływu płynu. Tak więc mam do wymiany pompę wody.
Dzięki za zainteresowanie. Zrobię, tak jak radzisz. Nie rozumiem jednak w.w zdania. Proszę wytłumacz co sugerujesz. Samochodem jeżdżę rzadko. Na co dzień mam dwa inne wozy. Rx-a mam od pół roku. I tak sobie myślę, że on od początku się mocno nagrzewał, ale że była zima, to tego nie zauważyłem.
Chodziło mu, że jest dobra Ja sie jeszcze nie spotkałem, żeby pompa padła :]
Proszę Kajak, wytłumacz mi dlaczego samochód się przegrzewa. Płyn jest wypluwany przez rurkę. Na zimno go nie ubywa. Nie kopci na biało. W oleju silnikowym nie ma płynu. Nie mam pomysłu.
Auto: RX-7 FC Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2012-07-10, 22:42
adamsud, jeśli koniecznie chcesz coś wymienić to ja bym prędzej czepiał się termostatu.
Może np. nie otwiera się do końca lub zacina.
Pompa to nic innego jak metalowe śmigiełko napędzane rolką - jeśli rolka się obraca to znaczy że działa
Wiem, Stramer. Termostat, to też proste urządzenie. A pompy widziałem często plastykowe. Czekam na mechanika. Zacznę od obejrzenia pompy, wymienię płyn, gdyż nie wiem co było wcześniej. Sprawdzę, czy nie było zapowietrzenia. Później, ewentualnie, termostat. Jeszcze raz Ci dziękuję. Dam znać co wyszło.
Mechanik sprawdził pompę wody i termostat. Wszystko sprawne. Wymieniłem płyn chłodniczy, a przy okazji pasek, który napędza pompę i alternator (nie wiem jak on się fachowo nazywa). Z tego paska o szerekości ok. 3 cm zrobiły się trzy paski o szer. 1 cm każdy. Może on się źlizgał i nie napędzał jak należy pompy. Przejechałem jakieś 4 km. Wszystko wydaje się w normie. Na razie nie skaczę z radości. Zobaczę co będzie dalej.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach