Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2012-12-25, 22:53 Tarcze hamulcowe
PoszukujÄ nowych tarcz, ktĂłre nie tylko bÄdÄ poprawiaĹy wyglÄ d, ale teĹź efektywnie hamowaĹy
Z tego co wiem to zeke kupowaĹ coĹ takiego o ile siÄ nie mylÄ i jest zadowolony.
http://www.brakes.pl/prod...919_46920_46921
Zanim jednak wydam 1,5 tys. zeta na tarcze chciaĹbym poznaÄ Wasze opinie nt. tego typu tarcz.
te co wymieniles to poza wygladem sa marne, i nawet cala ta ich stronka tak je opisuje
jesli wymieniasz tarcze to lepiej odrazu z klockami, zamontowalem sobie hawki na przod, jesli chodzi o jakosc hamowanie+pylenie to bez porownania z oryginalami czy wiesniackim brembo, juz nie pamietam ile dalem u siebie w robocie za nie, ale w kazdym badz razie mniej niz na necie chodzily
Auto: RX-8, Audi S8, GS300 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lis 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-26, 11:08
RobertoX-8 a mi sie wydaje,ze to jest dobre tylko na tor,a w zwiazku z tym,ze nie upalasz na torze to seryjne hamulce na miasto Ci wystarcza. Szkoda kasy na to. Takie moje zdanie i male OT sorry
to prawda, na torze mozna przegrzac seryjne hamulce bardzo szybko, na miescie jest to prawie nie mozliwe, i tym miedzy innymi roznia sie nacinane/nawiercane tarcze, maja lepsza wentylacje dzieki czemu szybciej sie chlodza, jesli uwazasz ze nie potrzebujesz takiego bajeru to szkoda kasy, jednak warto kupic klocki z wyzszej polki, chodzby dla nizszego poziomu pylenia i dluzszej wytrzymalosci
Na torze takie wynalazki jak nacinania czy nawiercania duĹźo nie pomogÄ , trochÄ na pewno ale nie wiele. Generalnie ukĹad hamulcowy to straszna kupa przez duĹźe K. Pompa maĹa przewody bez oplotu stalowego (wĹaĹnie zamiast dopĹacaÄ za jakieĹ wynalazki nawiercane co jedynie klocek szybciej zjedzÄ kup stalowy oplot na wszystkie koĹa), do tego Ĺmieszne jednotĹoczkowe zaciski, no i Ĺrednica tarczy teĹź zostawia trochÄ do Ĺźyczenia.
Ja uwaĹźam Ĺźe podstawa to dobry pĹyn hamulcowy, metalowy oplot, dobrego gatunku klocek i tarcza, ktĂłra nie musi byÄ nawiercana.
Szorstki napisał/a:
to prawda, na torze mozna przegrzac seryjne hamulce bardzo szybko, na miescie jest to prawie nie mozliwe,
2-3 hamowania i przegrzane. tzn nie mĂłwie tu o prÄdkoĹciach 80-0 tylko 180-0 generalnie pierwsza faza hamowania jest git potem juĹź jest tylko gorzej.
Na torze takie wynalazki jak nacinania czy nawiercania duĹźo nie pomogÄ , trochÄ na pewno ale nie wiele
Zapewne dla tego wszstkie samochody wyĹcigowe majÄ nacinane lub nawiercane...
EBC Turbo Groove to gĂłwno dla gĂłwniarzy w Golfach.
Nie jestem teraz na bierzÄ co ale gdzieĹ na tym forum jest mĂłj temat o hamulcach, niestety po reorganizacji forum nie mogÄ go znaleĹÄ.
Przed takÄ inwestycjÄ , rĂłwnieĹź radzÄ najpierw wymieniÄ przewody na stalowy oplot + wodÄ z ogĂłrkĂłw na pĹyn haulcowy.
Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2012-12-27, 19:36
DziÄki wszystkim za info. PĂłjdÄ zatem w oploty, pĹyn i lepsze klocki. PĂłki co mam po poprzednim wĹaĹcicielu jakieĹ sĹabe hamulce nawet do jazdy po mieĹcie-dlatego teĹź pomyĹlaĹem o wymianie caĹoĹci na coĹ 'lepszego'. O.k. To juĹź teraz wiem, Ĺźe trzeba sprĂłbowaÄ czegoĹ bardziej racjonalnego
Na torze takie wynalazki jak nacinania czy nawiercania duĹźo nie pomogÄ , trochÄ na pewno ale nie wiele
Zapewne dla tego wszstkie samochody wyĹcigowe majÄ nacinane lub nawiercane...
EBC Turbo Groove to gĂłwno dla gĂłwniarzy w Golfach.
Nie jestem teraz na bierzÄ co ale gdzieĹ na tym forum jest mĂłj temat o hamulcach, niestety po reorganizacji forum nie mogÄ go znaleĹÄ.
Przed takÄ inwestycjÄ , rĂłwnieĹź radzÄ najpierw wymieniÄ przewody na stalowy oplot + wodÄ z ogĂłrkĂłw na pĹyn haulcowy.
Na ulicy jest taki problem, Ĺźe ludzie zapominajÄ albo nie wiedzÄ , Ĺźe taki zestaw performance to nie hamuje tak samo jak zwykĹe hamulce a juĹź na pewno nie w takich temeraturach jak seryjne hamulce.
Później lÄ dujÄ komus w dupie i siÄ dziwiÄ , Ĺźe BBK za 10k nie hamuje tak jak trzeba.
Ano hamuje... tylko trzeba rozgrzaÄ najpierw.
Auto: Mazda RX-8 192KM
Wysłany: 2012-12-30, 15:00
Ja wywnioskowaĹem z tego tematu, Ĺźe
- jeĹşdzisz w mieĹcie i trasie, a tylko od czasu do czasu na jakiĹ "Track Day" - lepiej zamontowaÄ seryjny zestaw
- myĹlisz o zrobieniu bardziej torowego potwora - montujesz bardziej wyczynowe hamulce.
Tematem siÄ zainteresowaĹem bo planuje juĹź na 2013 co mĂłgĹbym wymieniÄ w samochodzie.
Ja wywnioskowaĹem z tego tematu, Ĺźe
- jeĹşdzisz w mieĹcie i trasie, a tylko od czasu do czasu na jakiĹ "Track Day" - lepiej zamontowaÄ seryjny zestaw
- myĹlisz o zrobieniu bardziej torowego potwora - montujesz bardziej wyczynowe hamulce.
Tematem siÄ zainteresowaĹem bo planuje juĹź na 2013 co mĂłgĹbym wymieniÄ w samochodzie.
No wĹaĹnie o to chodzi.
Czy nadal polecacie przewody Goodridge i pĹyn RBF 660?
No ofkoz. Stalowy oplot od razu czuÄ pod pedaĹem.
Nie wiem na jakim pĹynie jeĹşdzicie ale nie raz na track day'u widziaĹem jak ktoĹ zagotowaĹ "seryjny" pĹyn.
UdaĹo siÄ to nawet mojemu koledze z pracy w Mondeo 2.0 TDI na torze Kielce