Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Check Engine Light - pomoc
Autor Wiadomo¶æ
Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2013-09-19, 21:59   

dla mnie to wyglÄ…da na uwalonÄ… sondÄ™.

Raptor 

Auto: RX8
Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 20 Maj 2009
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-09-19, 23:09   

Ja mam pustego kata i brak CEL. W kata wstawiona jest rurka z otworem 5mm większym niż sonda i od 10000km nie zapaliła się kontroka

jeśli pomogłem kliknij

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2013-09-19, 23:52   

Więc tak jak mówiłem..... za mały dystans (dystans to emulator ;-) ) z założonym emulatorem nie ma wpływu na spalanie, z pustym katem silnik łatwiej się opróżnia. Pali więcej bo właścicielowi podobają się marchewy i ugniata gaz :-P :mrgreen: :shock: :evil:
Gdyby to była uszkodzona sonda to raczej wyskakuje błąd informujący o wadliwym działaniu lub przerwanym obwodzie.. Nawet z emulatorem czasem wyskakuje błąd (nie zawsze ale się zdarza). Generalnie dystans ma być taki żeby czujka sondy była w nim schowana. Wtedy czyta temperaturę a nie widzi składu spalin.

Serve 

Auto: RX-8
Do³±czy³: 08 Kwi 2012
Sk±d: inÄ…d
Wys³any: 2013-09-19, 23:58   

Dobra, narazie błąd mam wykasowany, zobaczymy czy się znów zapali. Jak tak to uderze do gościa, który mi to robił ;-) btw. elektronik mówił o emulatorze jakim posługują się gazownicy, to to samo?

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 25 Gru 2011
Sk±d: okolice Rzeszowa
Wys³any: 2013-09-24, 12:36   

mam rexa może 2tyg, więc jescze dorbze nie ogarniam.
Powiedzcie mi czy błedy zczytuje sie poprzez to mrugające na czerwono siedzenie /airbag czy standardowo ikonka silnika?
Sytuacja wygląda tak że dziś zaczęło mi sie to świecić to czerwone siedzenie
tzn. po włączeniu miga 2razy odstep i 2razy później przerwa i znowu a po jakimś czasie świeci cały czas.
Ściągnąłem listę błędów cel codes ale tam w ogóle niema takiego błędu 22/ P0022, a więc o co biega.
Dodam że nie mam kata, wczoraj grzebałem w bezpiecznikach (pod maską i koło drzwi), brakowało bezpiecznika od ksenonów i spalił mi sie jeden podczas wymiany żarówek na ledy (zrobiłem siakieś zwarcie ;) )
Sprawdziłem dziś wszystkie bezpieczniki poodciskałem w razie jakbym cos wczoraj poruszył.
Dodam że odłączyłem akumulator jak i kasowałem poprzez wciśniecie 20razy pedał hamulca.
Bez zmian.
Jakieś pomysły...?
chyba że coś nie teges z ledami bo te nowsze auta potrafią wywalać błąd jak nie są to "ledy can bus"
dodam że to światełko z prawej konsoli od air/baga normalnie gaśnie po uruchomieniu silnika

Raptor 

Auto: RX8
Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 20 Maj 2009
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-09-24, 12:57   

CEL - żółta ikona silnika

nie wyłączyłeś przypadkiem poduszki dla pasażera ?

P0022 znalazłem coś takiego
Cytat:
Camshaft Position -Timing Over-Retarded

jeśli pomogłem kliknij

TMsk 

Wys³any: 2013-09-24, 14:09   

Raptor napisa³/a:
CEL - żółta ikona silnika
nie wyłączyłeś przypadkiem poduszki dla pasażera ?

Czyli RX ma tak samo jak wszystkie, więc świeci poducha. Tylko jeśli chodzi o ten przełącznik obok dsc to jest włączony (zresztą próbowałem wyłączać i włączać-bez zmian)
Raptor napisa³/a:
P0022 znalazłem coś takiego
Camshaft Position -Timing Over-Retarded

Znalazłem osobna liste kodów to poduch i 22 to:
Passenger-side air bag module (inflator No.1) circuit resistance low
Tylko teraz czy chodzi poduchÄ™ nr1 od siedzenia czy kokpitu?
Sprawdzałem kostki pod siedzeniami i wszystko niby gra, chyba że po usunięciu e.usterki potrzeba kilku uruchomień silnika?

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2013-09-24, 14:45   

TMsk napisa³/a:
dziś zaczęło mi sie to świecić to czerwone siedzenie
tzn. po włączeniu miga 2razy odstep i 2razy później przerwa i znowu a po jakimś czasie świeci cały czas.

przesuń fotele do przodu, wyłącz stacyjkę, rozepnij 2 kostki pod każdym siedzeniem i popsikaj elektrosolem lub czymś na styk ..... powinno pomóc. to są wtyczki od podgrzewania i czujnika w siedzeniu..... częsta sprawa, że nie łączy

[ Dodano: 2013-09-24, 14:46 ]
oczywiście zapnij je z powrotem :mrgreen: :-D :shock:

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2013-09-24, 15:45   

TMsk napisa³/a:
Sprawdzałem kostki pod siedzeniami i wszystko niby gra, chyba że po usunięciu e.usterki potrzeba kilku uruchomień silnika?

Powinno zgasnąć od razu. A jak nie to skaner obd z softem scanXL z dodatkiem do mazdy - łączy do airbagów jak i do absu.

TMsk 

Wys³any: 2013-09-24, 16:26   

3kostki pod każdym siedzeniem rozpięte-popsikane-spięte, odpięty aku i reset 10x hamulec= nic nie pomogło :evil:
Niestety nie mam żadnego sprzętu do czytania obd :-(

Dla pewności wyciągnąłem również schowek pasażera i tam wszystko posprawdzałem.
ps. Raczej nie ma to nic wspólnego z tym problemem, ale przy okazji tego znalazłem jakąś czarna kostkę, która wisi sobie luzem i w ogóle jakiś taki jeden kabelek który jest nie oryginalnie wpięty w kostkę na wysokości słupka/koła i luzem biegnie sobie do tej czarnej kostki w która wchodzą inne :?:

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: