Przedstawiam wam dość ciekawy projekt jest nim mazda RX8 Daily drift napompowana japońskimi konikami z pod znaku toyoty. Silnik pochodzi z lexusa GS430 3UZ 4,3 VVTi .
To jedyny i pierwszy taki projekt w PL co oczywiście wiązało się z nie małymi problemami bo przecieranie szlaków nie jest łatwe ale nasza ekipa dała radę i doprowadziliśmy projekt od tak zwanego zera do odpału poprzez strojenie i testy ale o tym później. Silnik został spięty ze skrzynią 350z po tej operacji powstał pomysł aby nieco podrasować projekt decyzja była prosta ITB. Czyli mega wrażenia dźwiękowe oraz mega reakcja na gaz.Projekt trwał długo nie ukrywam wraz z tym im bliżej finału tym wiecej problemów nas czekało ale wszystko został dopięte na ostatni "guzik" i zagrało . Postawiliśmy na niezawodność czyli no turbo no intercooler i wszystko co z tym związane wtajemniczeni posiadacze wiedzą z czym to się wiąże tu ma być prosto . Nie zabrakło akcentów z rx8 np wtryski
ITB kupiłem w usa adaptacja i mody związane z montażem tak aby pasowało pod 3uz to wiele godzin spedzonych w garage ,listwy paliwowe custom by kms, sprzegło i koło zamachowe zamawiane specjalnie do tego silnika działa mega płynnie [noga trochę ma ciężko]
Super jest to że prawie wszystkie parametry Monitoruje EMU chcemy wyposażyć auto w
tablet-a aby parametry były widoczne nie tylko na lapku a teraz fajne jest to ,ze w kokpicie jest tylko obrotomierz wraz z oil press i temp oaz temperaturą wody AFR innovate to wszystko ,to naprawdę fajne że jest tego tak mało w przeciwieństwie do silników turbo. RX8 dostała nowy zawias gwintowany DGR regulowany zawias tylni oraz nowy skręt by kms to w rx8 jest naprawdę mocnym atutem,oczywiście nie na seryjnym maglu. Wnętrze puste wyposażone w dwa kubełki mirco pasy szelkowe oraz hydrauliczny ręczny. Body zderzak progi znane już w PL dystanse 4cm front rollbar,czarna perła seryjne felgi 18". Na dziś tyle będziemy aktualizować projekt oczywiscie filmidła z testów hamowni oraz treningów driftu.
Pozdrówka wiecej info niedługo.
Pewnie coś przeoczyłem ale uzupełnię na pewno pozdrawiam Kamil.
Ja widziałem autko niedługo jak przyjechało do Kaliego, jak silnik leżał w rogu, potem jeszcze w lato i jakoś ostatnio w sierpniu/wrześniu chyba - można powiedzieć, że widziałem postęp prac Robi to wrażenie, nie powiem, na żywo kozak jescze większy niż na foto! Podoba mi się, że to (w teorii przynajmniej) jest taki pancerny wóz - bez turbo i strasznego wysilenia. Ciekawy jestem ile mocy wypluje...
I właśnie się zastanawiałem jak maska będzie wyglądała
Kali, masz więcej zdjęć tej maski, czy nie bardzo jest co pokazywać?
fajne trąbki :D
bardzo ciekawy projekt, możesz się pochwalić ile nad nim siedziałeś?
jeszcze oklej ją tak jak poprzedni projekt na początku a nie odejdę od monitora
Zdjęcia maski będą ponieważ nie jest skończona nawet nie mamy jeszcze filtrów więc na pewno uzupełnię. Ile czasu spędzone już dawno przestałem liczyć
Przesyłam foto wnętrza jeszcze nie poskładana prawa strona
Filmik z pierwszych przejechanych metrów.
https://www.facebook.com/...&type=2&theater
Witam ITB już po kalibracji dziś pierwsze testy i strojenie UZta, testy bez odpalonego vvti motor generuje "wstaje " od 1000rpm to nie normalne bynajmniej dla mnie zboczenie z aut turbo o wanklu już nie wspomnę.
THX dzwięk rzeczywiście robi to v8 nie gada jak wszystkie bmw w pl to coś nieco innego .Wóz będzie hamowany po nowym roku czeka nas jeszcze kilka korekt map z vvti, oraz zawias a mianowicie poli przód tył z tyłu wahacze regulowane już są wiec pozostaje tylko usztywnienie dyfra i wózka.A niuta jak widać nie brakuje.
Sqad czy pełen od 1000rpm tego nie mam narysowane jeszcze odczucia z jazdy bijesz bieg tocząc się i po prostu dodajesz gazu .Czad bez kopania w sprzęgło.
no, rwie cyce. I dźwięk wydechu z V8 jest nie do opisania...
Gratuluję i już nie mogę sie doczekać wykeresiku
P.S. a co to będzie jak VVTi "się wlączy" ?!??