Wysłany: 2013-12-09, 23:17 MX7 MIATA 13B rew single turbo KMS
Mazda nie rx8 czy rx7 ale właśnie mx5. Chciałem przedstawić wam nasz nowy projekt w oparciu o nadwozie mazdy i oczywiście silnik który tak bardzo chcę dalej zgłębiać i modyfikować. Oczywiście 13B rew na jednym turbo w pełni wyportowany kręcący się jak zwykle wysoko. Plan jest taki żeby zbudować bardzo szybkie auto uliczne w pełni streetowe do tego w jdm-owym klimacie trochę stance czyli gleba koło i mocny silnik.
Silnik dosyć szybko wylądował na swoim miejscu komora bardzo kompatybilna i przestronna nie będzie problemu z upchnięciem kilku dodatkowych elementów cooler turbo itp.
Projekt będzie się rozwijał przez zimę więc często coś będę wklejał do tematu. Co do setupu też będę informował bo ustalamy co i jak . Obecnie silnik obsadzony prace skupione na body hamulcach i zawieszeniu.
Silnik na miejscu prezentuje się bardzo dobrze.
Porting
Paliwko czyli listwa pod 2x 1600cc by KMS
A tu będzie 90mm
Na chwile obecną tyle pozdrawiam i niedługo się widzimy z nowymi newsami.
wątpię czy zbliży się do 500kg a z podpisu Adama wnioskuję że tyle waży jego auto
w przypadku aut sportowych każde 100kg robi różnicę zwłaszcza jeśli chodzi o trakcję
Adam chyba tak źle nie będzie ,przyda mi się wiedza zdobyta przy budowie przez kilka lat aut do driftu, jest sporo opcji nie tylko opony ale przede wszystkim geometria czy dociążenie tylnej osi i jeszcze parę .Nie sadzę że u ciebie przy masie 500 dociążałeś tył chyba nie bo zależało ci na niskiej masie. Za przykład może posłużyć bmw z 1jz którą budowalismy to jedno z lżejszych aut które testowaliśmy i ku mojemu zdziwieniu kilka kilo z tyłu zrobiło mega robotę.Poza tym twój projekt JEST MEGA wiesz ,że nie raz o tym mówiłem ale sam mówiłeś że jest za lekko i za agresywnie,więc ciężko jest porównywać obydwa auta do siebie gdzie twoje jest tak hardcorowe bo stosunek masy do mocy to kosmos chciałbym się tym przejechać. Dla mnie wykładnikiem może być FD które robilismy lub podobny projekt w oparciu o zbliżone nadwozie podobne masowo auto różnica tylko w oponach tam jest 265 ale uliczna i czy przy strojeniu czy ściganiu się tym wozem nie było problemu z brakiem trakcji przy mocy grubo ponad 500. Podchodzę optymistycznie do tematu i uważam ,że mazdy są mega trakcyjne czy rx7 czy rx8 mx mam nadzieję że też konstrukcja zawiasu jest b podobna do ww. Na chwilę obecną koła przód 215/40/16 tył zobaczymy co wejdzie . a poza tym jak dupka nieco ucieknie to ja akurat lubię . Chciał bym włożyć np 17 ale nawet jak wejdzie to zmieni to wygląd auta który nie będzie już jak sobie założyłem czyli na maxa nisko.
Wracając jeszcze do zawieszenia i trakcji napiszę bo nie wspominałem auto dostaje cały pakiet hamulcy piast dyfer półosie z rx7 przód już przeszczepiliśmy dziś i bez dystans jest 4cm szerzej z tyłu chyba wskoczy jeszcze więcej więc madzia będzie dość napompowana a to też nie bagatelnie wpływa na prowadzenie,do tego dojdzie rozbudowana regulacja zawiasu tylniego co też powinno poprawić zamierzony cel.
Dach super sprawa tylko w naszych warunkach ciężko chyba to ogarnać wystarczy hardtop będzie chyba ok . Bardziej martwi mnie temat klatka czy rollbar wolałbym to drugie bo auta ma być streetowe , może ktoś ma namiar na gotowe.
Foty z konwersji zawiasu praz prac zabezpieczająco lakierniczych.