Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Sprawdzenie cewki zapłonowej, wymieniać czy nie wymieniać.
Autor Wiadomo¶æ
pawelc 

Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 28 Lut 2013
Sk±d: Zachód ;)
Wys³any: 2013-12-19, 17:54   

Zgadza się drewno pomimo że to klocek suchy na wiór posiada jakąś wilgotność dlatego napisałem że test nie jest może idealny ale daje jakiś pogląd .Póki nie przyjdzie mi tester iskry z alledrogo to zastosowałem taki półśrodek na szybkiego
Problemem starych cewek jest też przebicie do podstawy na której są zamontowane ..
Zastanawiam się jak przetestować świece ,mierzyć rezystencję ? ,dlaczego to piszę świece które posiadam też są praktycznie nowe a już jedna nie ma w ogóle iskry
Jakiś strasznie wrażliwy ten układ zapłonu albo zwalona konstrukcja ...,fakt że jakość świec ngk jest przynajmniej dyskusyjna ...

DAS 

Auto: RX-8, Outlander 2.0DID
Do³±czy³: 12 Lis 2013
Sk±d: Sosnowiec
Wys³any: 2013-12-19, 18:32   

Nie nie :) , nie czepiam się klocka tylko wyjaśniam sobie głośno, skąd różnica u nas w długości iskry. Pewnie drewienko zabrało część.
Świece trzeba sprawdzić megaometrem, mierzy rezystancję pod wysokim napięciem.

Cytat:
Problemem starych cewek jest też przebicie do podstawy na której są zamontowane ..

Właśnie, wszystkie mają pod spodem dziwne placki i na blaszce w aucie ten sam kształt jakby "wyjarany". U mnie nie były nigdy odkręcane i ślad na cewce idealnie pokrywa się ze śladem na blasze. Sprawdzałem moja cewkę czy nie ma przebicia w to miejsce i nie miała. Może to tylko zjawisko zbierania się w tym miejscu ładunków. Elektrostatycznie z atmosfery ciągnie syfy. To miejsce to jak kondensator się robi. Tak czy siak sprawdzałem i nie przebija cewki w tym miejscu pomimo tych śladów. A u Ciebie?

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2013-12-19, 19:27   

...

DAS 

Wys³any: 2013-12-19, 19:38   

Dobre. Skoro ktoś to wymyślił to wygląda jakby problem już był znany:)
Jeśli tak... to lepszym rozwiązaniem była by podkładka w całości z np: poliamidu 5mm albo i więcej, który jest dobrym izolatorem. 1mm nie przebija cewka. Sprawdzałem przy okazji testów. Sadze, że wytnę na ploterze przed montażem moich cewek. Na wszelki.
Jeśli ktoś jest chętny to proszę pisać. Przy okazji mogę wyciąć kilka więcej. Oczywiście za koszty przesyłki :)

pezele

Auto: RX-8 231KM
Do³±czy³: 10 Lip 2013
Sk±d: PL
Wys³any: 2013-12-20, 08:32   

DAS napisa³/a:
podkładka w całości z np: poliamidu 5mm albo i więcej

Sprawdź jeszcze czy materiał nie grozi pożarem i czy jest samogasnący
żeby nie było tak jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=QthCUo-Mb4s
http://www.youtube.com/watch?v=wH4fTU-16J8

DAS 

Wys³any: 2013-12-20, 09:47   

Chyba, a raczej na pewno nie jest samogasnący :) jak widać z filmów to mało w tym aucie jest samogasnacych detali!

stramer 

Auto: RX-7 FC
Pomóg³: 9 razy
Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-12-20, 22:36   

Na tym pierwszym filmiku chyba mieli nadzieje że samo zgaśnie :)

GMAgrzesiek 

Auto: RX-8/ CBR
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 14 Gru 2012
Sk±d: W P N
Wys³any: 2013-12-20, 22:57   

Taaa, ognisko pod samochodem a strażak stoi z sikawką i liczy nie wiadomo na co.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: