Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-22, 10:47
w InterCars jest termostat Vernet i ma wpisanÄ temperaturÄ otwarcia 82 stopnie...zazwyczaj termostaty w autach otwierajÄ siÄ przed 90st , 85,87,88 ... przy 100 stopniach to takiego jeszcze nie widziaĹem
Nie wiem jak to jest w mazdzie ale czy obwĂłd wentylatora nie jest sterowany termowĹÄ cznikiem w chĹodnicy nie nadzorowanym w Ĺźaden sposĂłb przez sterownik?
niema zadnego termowyĹacznika , ecu odczytuje temperature z jednego sensora przy wyjsciu pĹynu z silnika , i na podstawie tej temperatury steruje wentylatorami i wskaznikiem na desce
Auto: RX-8/ CBR Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2012 Skąd: W P N
Wysłany: 2014-01-22, 14:09
No wĹaĹnie nie wiedziaĹem tego bo nigdy nie dobieraĹem siÄ do chĹodnicy w rx, nie byĹo potrzeby- i oby nie byĹo
WiedziaĹem Ĺźe jest takie rozwiÄ zanie bo w wielu innych markach teĹź tak jest.
W sumie moĹźna nawet siÄ byĹo tego domyĹleÄ bo skoro moĹźna go uruchomiÄ kompem z poziomu aktywacji elementĂłw wykonawczych to musi mieÄ jakiĹ kontakt ze sterownikiem, bo gdyby byĹ zwykĹy termowĹÄ cznik to oddzielny obwĂłd nie sprzÄĹźony z niczym.
(TrochÄ siÄ na poczÄ tku zakrÄciĹem z tÄ temperaturÄ chĹodnicy i silnika)
Nie waĹźne.
zazwyczaj termostaty w autach otwierajÄ siÄ przed 90st , 85,87,88 ... przy 100 stopniach to takiego jeszcze nie widziaĹem
w moim poprzednim aucie otwieraĹ sie przy 104
A wracajÄ c do pomiarĂłw przez torque dziĹ sobie pomierzyĹem i przy -7°C
w mieĹcie caĹy czas trzyma 88-96 stopni
poza miastem przy prÄdkoĹciach 70-160km/h i obrotach 3-9tyĹ temp 72-78°C
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-22, 20:07
TMsk napisał/a:
w moim poprzednim aucie otwieraĹ sie przy 104
ale tak byĹo oryginalnie czy siÄ popsuĹ , bo ja teĹź miaĹem taki termostat co siÄ zacinaĹ i silnik siÄ grzaĹ bo za późno siÄ otwieraĹ wĹaĹnie przy 104 to woda juĹź siÄ ostro gotuje i jest spore ciĹnienie w ukĹadzie ....chyba Ĺźe chodzi o to Ĺźe temperatura dochodziĹa do maks 104st to co innego
a u mnie mĂłj szrot tak siÄ grzeje Ĺźe masakra, najpierw temperatura idzie do 105 stopni po czym nagle spada do 95 i powtĂłrka grzania i spadania temperatury, dodam Ĺźe wiatrak mi siÄ wĹÄ cza przy okoĹo 96 stopniach
lecz od kilku dni mam pewien problem(lub zbawienie) temperatura osiÄ ga maksymalnie jakieĹ 87-88 stopni :D
MATi nie zmieniÄ i nie zmieniaĹem, poprostu od kiedy mama jeĹşdziĹa nim przez 3 dni to coĹ mu odwaliĹo i juĹź siÄ nie grzeje, ciekawi mnie jak go musiaĹa mocno katowaÄ Ĺźe tak siÄ odmieniĹ
No nic dziwnego wiÄkszoĹÄ normalnych pĹynĂłw gotuje siÄ przy 100 stopniach
w zasadzie nie , po pierwsze nawet najgrosze pĹyny maja temp wrzenia powyzej 110 , to raz , po drugie uklad chĹodzenia utrzymuje cisnienie 0.9 bara , w takim cisnieniu nawet zwykĹa woda zaczyna wrzec dopiero przy 107stC ,