Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynia rx8 budowa
Autor Wiadomość
przema72 

Auto: rx8
Wysłany: 2014-01-28, 22:30   skrzynia rx8 budowa

wiele osób słyszało o wątpliwej wytrzymałości skrzyni w rx8 ( nikt nie wie dlaczego ) , zapewne niektórzy z was słyszą bądź nie długo usłyszą szum skrzyni biegów na postoju ;]

jako ze mam akurat skrzynie z rx8 to postanowiłem ja trochę rozkręcić i zobaczyć "co w trawie piszczy"

pomijając zawiłości i sprzęt specjalistyczny potrzebny do rozebrania tej skrzyni na części pierwsze od razu przejdę do moim zdaniem największego błędu konstrukcji , czyli do łożysk

skrzynia posiada 6 łożysk , z czego 4 to łożyska kryte , jaki sens ma pakowanie krytych łożysk do skrzyni biegów która pracuje w oleju :-? , co prawda łożyska kryte są nasmarowane wewnątrz ale przecież ten smar dość szybko sie tam wypłucze olejem , i takie łożysko przestaje być odpowiednio smarowane o chłodzeniu nie wspominając

i na koniec chociaz jeden plus , carbonowe synchronizatory ;] ciekawe czy pasują nowe np do kupienia na ebayu z rx7

eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-01-29, 09:04   

KajaK to je amelinowe? :O
nie czaję po co te kryte łożyska w skrzyni :O

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Wysłany: 2014-01-29, 09:27   

w takim razie, czy można jakoś usunąć osłonę od tej strony gdzie jest bieżący dostęp do oleju. Chyba że po obydwóch stronach jest olej to czy można by dopasować i kupić taki rozmiar NIEkrytych (otwartych) łożysk...?
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-01-29, 09:42, w całości zmieniany 1 raz  

przema72 

Wysłany: 2014-01-29, 09:36   

w zasadzie będzie to skrzynia przygotowana pod moje turbo i zapędy pojechania 300km/h

a wiec zostanie troche przerobiona , kazde kryte łozysko mozna odkryć , mozna bez problemu kupic tez odkryte w tym samym rozmiarze , jednak aby taka zmiana była zgodna ze sztuką kazde odkryte łozysko musi miec rynienke lapiacą i doprowadzajaca olej , w ramach aktualizacji tematu bede pisal ile jest rynienek i czy działaja

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Wysłany: 2014-01-29, 09:55   

byłoby super jakby pojawił się jakiś patent aby wyeliminować tą hałaśliwą wadę...
A Póki co skoro olej ze skrzyni dostaje się również do łożysk to właśnie zdecydowałem że przetestuje CERAMIZER do skrzyń. Miałem wymieniać olej na wiosnę ale chyba to przyspieszę żeby przetestować czy ten zabieg pomorze w zmniejszeniu hałasu skrzyni.
http://www.ceramizer.pl/c...4%20bieg%C3%B3w

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-01-29, 10:03   

olej ceramizer tylko wlej RedLine'a MTL skrzynie Ci wyciszy i poprawi jej pracę...

przema72 

Wysłany: 2014-01-29, 10:06   

szperając po necie , natrafiłem na strone NSK czyli producenta łożysk

i tu cytat
"LONG LIFE SEALED-CLEAN BALL BEARINGS

Long life has been achieved by specially designed seals for transmissions.
The seals prevent ingress of contaminants in the oil. Size reductions from standard open type bearings can be achieved. "

upraszczając , kryte łożyska mogą pracować znacznie dłużnej niż łożyska otwarte ponieważ nie przedostają sie do nich zanieczyszczenia z oleju , jasne 8-)

skrzynia która otwarłem ma 100tys przebiegu , dla samej skrzyni biegów nie jest to jeszcze duży przebieg , spróbuje odkryć pare łozysk i zobacze czy jest tam jeszcze smar

eXe 

Wysłany: 2014-01-29, 11:37   

lecz żeby dłużej działały to muszą też być w odpowiednim miejscu i musi mieć odpowiednie warunki działania, ponieważ jak smar wyleci to o wiele krócej działają :)

przema72 

Wysłany: 2014-01-29, 17:22   

dzis odetkałem wszsytkie łozyska , oczywiscie po smarze ani sladu niema , wszystko wypłukane w szarym osadzie pochodzącym od oleju ze skrzyni

az prosi sie aby takie łozysko bez chłodzenia swieżym olejem rozgrzało sie i rozwaliło gniazdo w skrzyni

eXe 

Wysłany: 2014-01-29, 17:31   

przema72 teraz szykuje rewolucję, od dziś już koniec z padaniem skrzyni w rx-8 :)
według mnie to najmniej inwazyjnym krokiem mazdy mogło by być włożenie odkrytych łożysk, przynajmniej były by smarowanie odpowiednio przez olej :)

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-01-29, 17:43   

jakiś powód musieli mieć skoro dali tam te zamknięte łożyska...

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Wysłany: 2014-01-29, 17:48   

eXe, a to te skrzynie jakoś bardzo padały? ??

eXe 

Wysłany: 2014-01-29, 17:49   

MATi przeczytali że zakryte sa wytrzymalsze ponieważ nie wchodzi żaden syf lecz nie przeanalizowali pewnej rzeczy że wypłucze smar i z czasem będą działać "na sucho", ewentualnie specjalnie tak zrobili, bo jak wiadomo dodatkowe grosze z części ;)

karol11 nie, ale 100k i już widać że pracuje na sucho, więc raczej zbyt długo nie wytrzymują :)

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Wysłany: 2014-01-29, 17:54   

Ok. Pytanie do wszystkich. Komu padła skrzynia przy seryjnej mocy? przema72, przerabia bo caluję w większą moc a rozbierać i przerabiać przy seryjnej chyba nie ma większego sensu

przema72 

Wysłany: 2014-01-29, 17:55   

MATi, wiadomo ze przeciez wiedzieli co robią , ale przeciez niemusiały byc to dobre powody ;]

w zasadzie przez 2 dni szukania info i analizowania doszłem do takich powodów

-łozysko kryte ze smarem ciszej pracuje
- ma mniejsze opory toczenia
to wszsytko w dzisiejszych czas jest na plus

niestety z czasem smar sie wypłucze , a wtedy takie łozysko przegrzewajac sie uszkadza gniazda w skrzyni , to z puntku widzenia firmy tez jest plusem ;]

opierając sie na skrzyniach hondy , bo jest to chyba jedyny producent który ma w ofercie wysokoobrotowe silniki które krecą sie do 8-9tys rpm , moge stwierdzic ze kryte łozysko to bład , przy takich obrotach w łozysku oprócz smarowania wazne jest chłodzenie , w ani jednej skrzyni hondy niema krytych łozysk , kazde smarowane jest olejem ze skrzyni biegów , i tam nie wysetpują zadne problemy przy doladowaniach czy duzych przebiegach

Odpowiedz do tematu