wiele osĂłb sĹyszaĹo o wÄ tpliwej wytrzymaĹoĹci skrzyni w rx8 ( nikt nie wie dlaczego ) , zapewne niektĂłrzy z was sĹyszÄ bÄ dĹş nie dĹugo usĹyszÄ szum skrzyni biegĂłw na postoju ;]
jako ze mam akurat skrzynie z rx8 to postanowiĹem ja trochÄ rozkrÄciÄ i zobaczyÄ "co w trawie piszczy"
pomijajÄ c zawiĹoĹci i sprzÄt specjalistyczny potrzebny do rozebrania tej skrzyni na czÄĹci pierwsze od razu przejdÄ do moim zdaniem najwiÄkszego bĹÄdu konstrukcji , czyli do ĹoĹźysk
skrzynia posiada 6 ĹoĹźysk , z czego 4 to ĹoĹźyska kryte , jaki sens ma pakowanie krytych ĹoĹźysk do skrzyni biegĂłw ktĂłra pracuje w oleju , co prawda ĹoĹźyska kryte sÄ nasmarowane wewnÄ trz ale przecieĹź ten smar doĹÄ szybko sie tam wypĹucze olejem , i takie ĹoĹźysko przestaje byÄ odpowiednio smarowane o chĹodzeniu nie wspominajÄ c
i na koniec chociaz jeden plus , carbonowe synchronizatory ;] ciekawe czy pasujÄ nowe np do kupienia na ebayu z rx7
w takim razie, czy moĹźna jakoĹ usunÄ Ä osĹonÄ od tej strony gdzie jest bieĹźÄ cy dostÄp do oleju. Chyba Ĺźe po obydwĂłch stronach jest olej to czy moĹźna by dopasowaÄ i kupiÄ taki rozmiar NIEkrytych (otwartych) ĹoĹźysk...?
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-01-29, 09:42, w całości zmieniany 1 raz
w zasadzie bÄdzie to skrzynia przygotowana pod moje turbo i zapÄdy pojechania 300km/h
a wiec zostanie troche przerobiona , kazde kryte Ĺozysko mozna odkryÄ , mozna bez problemu kupic tez odkryte w tym samym rozmiarze , jednak aby taka zmiana byĹa zgodna ze sztukÄ kazde odkryte Ĺozysko musi miec rynienke lapiacÄ i doprowadzajaca olej , w ramach aktualizacji tematu bede pisal ile jest rynienek i czy dziaĹaja
byĹoby super jakby pojawiĹ siÄ jakiĹ patent aby wyeliminowaÄ tÄ haĹaĹliwÄ wadÄ...
A PĂłki co skoro olej ze skrzyni dostaje siÄ rĂłwnieĹź do ĹoĹźysk to wĹaĹnie zdecydowaĹem Ĺźe przetestuje CERAMIZER do skrzyĹ. MiaĹem wymieniaÄ olej na wiosnÄ ale chyba to przyspieszÄ Ĺźeby przetestowaÄ czy ten zabieg pomorze w zmniejszeniu haĹasu skrzyni.
http://www.ceramizer.pl/c...4%20bieg%C3%B3w
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
szperajÄ c po necie , natrafiĹem na strone NSK czyli producenta ĹoĹźysk
i tu cytat
"LONG LIFE SEALED-CLEAN BALL BEARINGS
Long life has been achieved by specially designed seals for transmissions.
The seals prevent ingress of contaminants in the oil. Size reductions from standard open type bearings can be achieved. "
upraszczajÄ c , kryte ĹoĹźyska mogÄ pracowaÄ znacznie dĹuĹźnej niĹź ĹoĹźyska otwarte poniewaĹź nie przedostajÄ sie do nich zanieczyszczenia z oleju , jasne
skrzynia ktĂłra otwarĹem ma 100tys przebiegu , dla samej skrzyni biegĂłw nie jest to jeszcze duĹźy przebieg , sprĂłbuje odkryÄ pare Ĺozysk i zobacze czy jest tam jeszcze smar
lecz Ĺźeby dĹuĹźej dziaĹaĹy to muszÄ teĹź byÄ w odpowiednim miejscu i musi mieÄ odpowiednie warunki dziaĹania, poniewaĹź jak smar wyleci to o wiele krĂłcej dziaĹajÄ
przema72 teraz szykuje rewolucjÄ, od dziĹ juĹź koniec z padaniem skrzyni w rx-8
wedĹug mnie to najmniej inwazyjnym krokiem mazdy mogĹo by byÄ wĹoĹźenie odkrytych ĹoĹźysk, przynajmniej byĹy by smarowanie odpowiednio przez olej
MATi przeczytali Ĺźe zakryte sa wytrzymalsze poniewaĹź nie wchodzi Ĺźaden syf lecz nie przeanalizowali pewnej rzeczy Ĺźe wypĹucze smar i z czasem bÄdÄ dziaĹaÄ "na sucho", ewentualnie specjalnie tak zrobili, bo jak wiadomo dodatkowe grosze z czÄĹci
karol11 nie, ale 100k i juĹź widaÄ Ĺźe pracuje na sucho, wiÄc raczej zbyt dĹugo nie wytrzymujÄ
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2011 Skąd: ToruĹ
Wysłany: 2014-01-29, 17:54
Ok. Pytanie do wszystkich. Komu padĹa skrzynia przy seryjnej mocy? przema72, przerabia bo calujÄ w wiÄkszÄ moc a rozbieraÄ i przerabiaÄ przy seryjnej chyba nie ma wiÄkszego sensu
MATi, wiadomo ze przeciez wiedzieli co robiÄ , ale przeciez niemusiaĹy byc to dobre powody ;]
w zasadzie przez 2 dni szukania info i analizowania doszĹem do takich powodĂłw
-Ĺozysko kryte ze smarem ciszej pracuje
- ma mniejsze opory toczenia
to wszsytko w dzisiejszych czas jest na plus
niestety z czasem smar sie wypĹucze , a wtedy takie Ĺozysko przegrzewajac sie uszkadza gniazda w skrzyni , to z puntku widzenia firmy tez jest plusem ;]
opierajÄ c sie na skrzyniach hondy , bo jest to chyba jedyny producent ktĂłry ma w ofercie wysokoobrotowe silniki ktĂłre krecÄ sie do 8-9tys rpm , moge stwierdzic ze kryte Ĺozysko to bĹad , przy takich obrotach w Ĺozysku oprĂłcz smarowania wazne jest chĹodzenie , w ani jednej skrzyni hondy niema krytych Ĺozysk , kazde smarowane jest olejem ze skrzyni biegĂłw , i tam nie wysetpujÄ zadne problemy przy doladowaniach czy duzych przebiegach