Poprzedni temat «» Następny temat
Rosso Corsa
Autor Wiadomość
eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-02-10, 18:54   Rosso Corsa

Więc chcieliście zobaczyć czym to sie teraz rozbijam, więc daję temacik ;)
jako że jeszcze nie mam kasy na rexia a autko potrzebne do przemieszczania się od A do B(poprzednie niestety nie dotrwało) to musiałem coś kupić :P i udało mi się za grosze wyrwać Opla Corsę B 1.0 w LPG z 1997 roku, dałem za nią tylko 1100zł, powodem było to że obroty się zawieszały i po wymianie kilku rzeczy okazało się że nie ustało i żeby nie pakować kasy to wolał sprzedać, najlepsze jest to że zatankowałem gaz w innym miejscu i problemy ustały a ja zaoszczędziłem troszkę, do zrobienia tylko 3 niewielkie ogniska rdzy i tyle :P

tak to mniej więcej wygląda

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-02-10, 19:00   

to że Ci teraz nie falują nie znaczy że nie zaczną znowu :P

tak dużo to pali PB że ludzie do tego gaz zakładają?

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Wysłany: 2014-02-10, 19:06   

Fajny kolor :-) Corsa jako dojazd do pracy i miasta jest w sam raz. Mały silnik, niskie opłaty, zaparkować jest gdzie.
MATi, gaz jest tańszy, więc tańszy transport od benzyny ;-)

eXe 

Wysłany: 2014-02-10, 19:08   

MATi moje poprzednie autko potrafiło przy mojej jeździe spalić 8-9l i jakoś gazu nie zakładałem a tutaj przy takiej samej jeździ wyszło 7l i to gazu :O benzyny to podejrzewam że z 6l spali, może mniej, naprawdę oszczędne autko :)

a obroty nie falowały tylko dodałem gazu i się trzymały, nie dało się hamować silnikiem, bo przyspieszała, ale 2-3s i spadały obroty, po zagłębieniu się w temat pisało że przepustnica się zabrudziła ;) dziś miałem rozkręcać a się wczoraj naprawiło po zatankowaniu gazu i odpuściłem, jak powróci to przeczyszczę ;)

Wojtex16 no tanie, kolor też spoko lecz mam w planach zadbać o blachy i będę chyba malował(po co ma rdzewieć, nie lubię tego) i zastanawiam, się na jaki kolor pomalować :P myślę nad czerwonym lecz z drugiej strony srebrne mi sie podobają :)

EDIT: dodam że w starym autku liczyć benzynę i olej do silnika to wychodziło mi jakieś 50-55zł na każde 100km a tutaj wychodzi jakieś 20-22zł więc ponad 2x mniej :D

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Wysłany: 2014-02-10, 19:43   

No i temat w odpowiednim miejscu ;-)

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-02-10, 20:24   

eXe falujące obr. to naturalny objaw zagazowanych samochodów na wiosne i na poczatku zimy Jedź do gaziarza i niech Ci ustawi optymalną mieszankę i to całe czary. Inaczej będzie Ci gasł po przełączeniu na nitro :)

eXe 

Wysłany: 2014-02-10, 20:49   

RobertoX-8 po co jechać do gaziarza jak działa dobrze, poprostu kiepski gaz był zatankowany i tyle, teraz działa i się cieszę, z każdym kilometrem coraz bardziej mi się podoba to autko, co mnie najbardziej dziwi to to że się całkiem fajnie prowadzi ;)
dodam że auto rodziców od bardzo dawna działa tylko na gazie i obroty się trzymają, zawsze odpala, nie widać żeby było zagazowane ;)

karol11 mogłem też stare autka zaprezentować, ale to były takie szroty że nie chciałem sobie wstydu robić, bite, byle jak klepane :P

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Wysłany: 2014-02-10, 21:30   

eXe, nie chodzi jakie itp Chodzi żebyś pisał konkrety w odpowiednich działach a nie byle co byle gdzie tylko po to żeby coś napisać Czasem lepiej nic nie pisać niż klepac bez sensu byle dużo

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-02-10, 21:48   

eXe napisał/a:
poprostu kiepski gaz był zatankowany i tyle

to raczej nie ma wpływu na falowanie obrotów to tak samo jak falowanie PB to kiepska benzyna nie ma na to wpływu , chwilowo mu przeszło ,samo się nic nie naprawia , niebawem Ci ten objaw powróci :P

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-02-11, 08:08   

Falujące obroty w oplu to zwykle silnik krokowy zawieszajacy się albo nie szczelny dolot. Przy gazie to norma

eXe 

Wysłany: 2014-02-11, 14:34   

Gronek silnik krokowy, przepływomierz, filtry, przewody i sporo więcej jest nowe i podobno oryginał tak że po przejrzeniu powiem ze działa dobrze, może jutro wieczorem zajrzę do przepustnicy tak profilaktycznie bo może znajdę czasu ;)
porównałem dziś z inną 1.0 w gazie i moja pracuje równiej :)
MATi możliwe, ale powiem szczerze że w aucie rodziców jak w tym samym miejscu zatankowali to miał taki problem że gasł bez ssania, ale i tak profilaktycznie przeczyszczę przepustnicę :D
karol11 wiem, rozumiem ;)

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-02-11, 20:57   

eXe napisał/a:
Gronek silnik krokowy, przepływomierz, filtry, przewody i sporo więcej jest nowe

Zatem moja teza jest na 99% słuszna :)

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Wysłany: 2014-02-11, 21:34   

Fajna szopa.

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-02-12, 08:08   

Czyli wiadomo już co.... alternator wpadł w akumulator i popi..er,..olił satelity :shock: w tym wypadku czeka Cię wymiana przyczłapki od bulbulatora i wajchy do endebende... Będzie działać...

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Wysłany: 2014-02-12, 17:25   

no i mosz szukał ReXa a znalazł corse ;)
z opli to miałem tylko ASTRE F GSI 8-) ale na tamte czasy to było coś, nawet do TVN TURBO sie załapałem ;)

Odpowiedz do tematu