ale te zegary to się montuje w silniku przecież , sam mam pomysł za zegary ale jakoś nie mogę się za to zabrać
nie znam się na zegarach ale czy zegary od oleju nie montuje sie na przewodach doprowadzających ten olej, tam jest taki ring do nałożenia i on mierzy ciśnienie??? czy nie, ogólnie jakiś spec co zakładał by sie przydał żeby sie wypowiedzieć bo co do cisnienia jeżeli jest na poziomie jakim powinno być to znaczy że pompa działa i nie daje za dużo ani za mało, i eliminujemy przyczynę wielu usterek / zatarć silnika które to było spowodowane przez wadliwą pompę aczkolwiek byli tego nie świadomi,
[ Dodano: 2014-03-07, 20:21 ]
czyli powinni fabrycznie wstawić zestaw zegarów do monitorowania i eliminowania usterek plus tygodniowy wyjazd do tokyo na nauke obsługi :D
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-03-07, 20:27
rycerski, no jest jak piszesz ... to jest podstawka pod filtr oleju... można kupić sam zegar i ogarnąć to trójnikiem z pod czujnika oryginalnego. W RX8 jest to banalnie proste do założenia. Podstawka ma ten plus, że na gotowo masz otwory pod ciśnienie i temp. oleju.
[ Dodano: 2014-03-07, 20:28 ]
Sqad napisa/a:
na początek kup to
http://allegro.pl/bluetoo...4013220181.html
Plus telefon komórkowy np. z Torque, i masz praktycznie wszystkie czujniki, w które jest wyposażony samochód do dyspozycji
Auto: RX-7 FC Pomg: 9 razy Doczy: 01 Pa 2008 Skd: Kraków
Wysany: 2014-03-07, 22:38
Łosiośmak napisa/a:
Metering oil pump to w rzeczywistości elektrozawór odmiarowy ze sterowaniem przepływu a nie pompa jak sugeruje nazwa.
Powiadasz? To po co ma napęd z wału?
[ Dodano: 2014-03-07, 22:41 ]
Sqad"
[quote="Gronek napisa/a:
Ja uważam, że jedyny sposób to lać olej do wachy a nie montować cuda za grube bańki. Jest wtedy pewność stałego składu mieszanki paliwo/olej
Też uważam że jest to lepsze i pewniejsze rozwiązanie.
Mógłbym się z tym zgodzić ale...
To rozwiązanie jak każde inne również ma swój słaby punkt, mianowicie podczas hamowania silnikiem NIE DZIAŁA
_________________ Posiadam niemal wszystkie części używane do RX8, niezbędną wiedzę wynikającą z rotacyjnego zboczenia, zaplecze warsztatowe i zawsze szczere chęci do pomocy przy Rexie.
Tel 533 533 720
Auto: westfield i reynard Pomg: 3 razy Doczy: 29 Pa 2009 Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2014-03-09, 10:30
Gronek napisa/a:
mam nadzieję, ze macie świadomość, że nie rozmawiamy o mixolu tylko wysokiej klasy oleju to sportowych silników dwusówowych .... takie np. stosowane są w crossach i nie ma tragedii z nagarem. Z pewnością jest nagaru mniej niż z oleju silnikowego.
Co nie zmienia faktu, ze mod w sumie zbędny na codzień. Mam na warsztacie silnik po jakiś 70 tysiach i właściciel używał takiego patentu z dozowaniem... housingi są niemiłosiernie wytarte i mają mega rowy po trójkątach apexów.... może to i nie wina tego ale jakoś mi się te fakty łączą.
Ja uważam, że jedyny sposób to lać olej do wachy a nie montować cuda za grube bańki. Jest wtedy pewność stałego składu mieszanki paliwo/olej
jestem stanowczo na TAK za tym rozwiązaniem
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
rycerski, był kiedyś użytkownik na tym forum który wychwalał alternatywne smarowanie w wanklu, gdzieś był temat, ale już nas nie lubi i załozył swoje forum, zeby
ten użytkownik dlatego zachwalał adapter sohn, bo w swojej mazdzie ma lpg i jak większość wię gaz nie miesza sie z olejem tak jak PB. W tym przypadku według mnie jego myślenie było jak najbardziej właściwe, ponieważ mając lpg chciał zadbać również o silnik.
Wysany: 2014-03-09, 22:17
przema72 napisa/a:
po to aby wtrysk oleju występował w konkretnym punkcje położenia rotora ?
Pasowałoby, tylko gdzie są znaki do ustawienia prawidłowej pozycji wałka?
_________________ Posiadam niemal wszystkie części używane do RX8, niezbędną wiedzę wynikającą z rotacyjnego zboczenia, zaplecze warsztatowe i zawsze szczere chęci do pomocy przy Rexie.
Tel 533 533 720
Gronek, upalałem crossa przez jakiś czas i lałem olej do tego przeznaczony, jak czyściłem dyfuzor to się nadziwić nie mogłem ile w nim było nagaru, a dyfuzor miałem może dwa lata, kupiony jako nówka z końcówą wydechu więc osobiście miałbym obawy co do lania tego do swojego samochodu...
Wysany: 2014-03-16, 17:05
Kajak, nikt tutaj nikogo do niczego nie namawia ani nie zmusza, rozważamy teoretycznie który patent sprawdzi się w praktyce. Zgadzam się z Tobą, że tylko w praktyce można to zweryfikować, ale żeby coś powstało w praktyce to najpierw musi powstać w teorii
KajaK napisa/a:
BTW Wczoraj roztworzyliśmy z kojotem praktycznie nowy silnik, który "stanął" z powodu dodatkowego oleju
Nie widziałem tego ale na waszym miejscu poszukał był innej przyczyny.
Tel 533 533 720
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-03-16, 17:13
Mam na warsztacie taki silnik jak już pisałem. Wykopane rowy od trojkatów, 95 tysi i chodził do końca. Rozebrany profilaktycznnie i bęc. Zużycie niczym się nie różni od innych z tym przebiegiem.
Wysany: 2014-07-12, 21:09
Więc co do tego adapteru to zrobione mam na nim 10 kkm auto chodzi nie zatarło się nie ma z nim żadnego problemu w dodatku mam LPG. Według pewnych TEORII powinienem już dawno go zatrzeć . Zbiornik ma pojemność 2 litrów i jest umiejscowiony tam gdzie była pompa wtórnego powietrza. Panie KajaK, ja też chętnie zobaczę taki silnik ja sam używałem dodatkowego smarowania właśnie takiej jak ten wasz silnik dawka była następująca 500 ml na 700km + to co normalnie wtryskiwał układ. Śmiem twierdzić z autopsji, że w/w układ NIE SPOWODOWAŁ uszkodzenia, zatarcia lub jakiś innych dziwnych niestworzonych rzeczy Oczywiście system działał pod LPG jak i PB (dodatkowo do paliwa jest dodawana dawka oleju 200 ml pół zbiornika) [Tu proszę napisać że go zatrę ] auto chodzi łącznie na takich DZIWNYCH moich wymysłach zrobiłem już 40 k km. Jako szczęśliwy użytkownik tego cudownego auta chętnie polecam ten adapter Jednocześnie napiszę iż zgrzeszyłem i zalałem silnik olejem 15w30 nie dextelia za pewnie zaraz padnie pytanie czemu odpowiem już teraz bo uważamy że ten olej jest lepszy dla silnika.
I ogólnie śmiem napisać, że olej w każdej ilości dla tego silnika jest dobry i tak go przepali