Witajcie.
Mam prośbę do doświadczonych użytkowników RX, czy ktoś może mi konkretnie napisać ile powinna wynosić kompresja zdrowego silnika w RX-8? Bo mnie już coś trafia powoli.
Wg mojej wiedzy, najbardziej dokładny jest pomiar specjalnym urządzeniem od Mazdy (więc pewnie tylko w ASO, czy może ktoś prywatnie też takim dysponuje?). Mierzymy kompresję na obu rotorach osobno, wyniki są podawane dla każdej z 3 komór. Pomiar jest robiony przy jakiejś tam prędkości obrotowej, zależnej od stanu rozrusznika. W związku z tym wyniki pomiaru powinny zostać znormalizowane do prędkości 250rpm.
Nowy silnik powinien mieć 8.5. Minimalny poziom poprawny to 6.9.
No i teraz dochodzimy do sedna. Sprawdzałem już kilka samochodów. Niby z niskimi przebiegami. Po około 20tys, 50tys i 60tys km. I żaden nawet się nie zbliżył do kompresji 8. Właściwie wszystkie wyniki były w okolicach 7, albo trochę ponad 7.
Więc ponawiam pytanie z początku wywodu.
Czy ktoś może mi konkretnie powiedzieć, jeśli szukam zdrowego auta, chcę nim pojeździć kilka lat i kilkadziesiąt tys. km, to powinienem szukać takiego z kompresją 8? Czy też nie ma aut z taką kompresją? Słyszałem opinie że nawet nowe silniki nie mają 8.5, tylko co najwyżej 8.0. Ale nawet jeśli to dlaczego po 30 czy 50tys km kompresja wynosi już tylko 7? Czy to jest normalne i wszystkie te sztuki po ~7 są zdrowe, czy też lepiej się trzymać od nich z daleka (zgodnie z danymi Mazdy - przy 6.9 już trzeba myśleć o remoncie?).
A jak jest np. z remontami silników. Do jakich poziomów wraca wtedy kompresja, czy jest to w granicach 8, czy może właśnie bliżej 7?
I do ilu można bezpiecznie jeździć? Może to wcale nie jest 6.9 jak podaje Mazda, ale w praktyce może 6.0 bez problemów?
Bardzo proszę o pomoc bo już zgłupiałem.
Dzięki.
Igi męczysz się ale podwieszonego tematu nie chciało się przeczytać www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic.php?t=1556
dużo użytkowników tego forum ma kompresje pomiędzy 7-7,5 min. Ja i jest ok
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 High Niuter ! Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 07 Mar 2011 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-06-10, 08:24
KajaK napisa³/a:
Oczywiście wielu ludzi nieudolnie mierzy kompresję i zdarzają się wyniki 8-9bar przy 100 000km przebiegu ale tym bym się nie sugerował raczej.
Odnoszę wrażenie że pijesz do mojego pomiaru i podważasz kompetencje warsztatu w którym robiłem pomiar , a to nie jest fajne. Zmierzyć kompresję to nie jakaś wielka filozofia do której trzeba kończyć fakultety. Żeby mieć 100% pewności trzeba mieć przyrząd którym dysponuje tylko ASO Mazdy a Ty chyba takiego również nie posiadasz więc Twoje pomiary również nie są uczciwe.
jak mierzyliśmy przy 300obrotach to miał prawie 8 a jak wrzuciliśmy słabszy aku tak, żeby kręcił 250 to faktycznie wyskoczyło 7.
Czyli jesli dobrze rozumiem to jak u mnie było mierzone:
-na wypadającym zapłonie (stare cewki/świece/kable)
-na słabszym aku
wizualnie jest mniejszy od skrzynki na aku,
wydajnościowo ma niskie parametry (Ah)
auto stało pół roku i najprawdopodobniej było podładowane do sprzedaży (bo w ogóle nie trzyma, 5min radio i już nie odpali)
To mam rozumieć że podczas pomiaru miałem zaniżony wynik...?
Jeśli tak to super bo może się okazać że mam 0,5-1bar więcej
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach