Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Radio Rx8
Autor Wiadomo¶æ
Junior111

Auto: RX8
Do³±czy³: 30 Sie 2014
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-09-09, 16:37   Radio Rx8

Witam
Niech mi ktoś powie jak rozróżnić radio ze zmieniarką i bez ? i do tego co oznaczają opcję beep i audioplt? Czy jest możliwość żeby wyświetlała się nazwa radia na tym małym wyświetlaczu? Czy wiece może co zrobić żeby w amerykańskiej wersji częstotliwość nie przeskakiwała o 0.02 tylko 0.01?

Raptor 

Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 20 Maj 2009
Wys³any: 2014-09-09, 17:17   

audioplt - dostosowuje głośność muzyki do prędkości auta - działa różnie

beep - potwierdzanie naciśnięcia klawiszy dzwiękiem w głośnikach

w radiu z US nie ma RDS więc nie wyświetli nazwy stacji radiowych.

można spróbować wymienić radio na EU i powinno wtedy działać RDS i wszystkie częstotliwości - sam jak znajdę chwilę będę w swojej zmieniał radio (leży na półce)

jeśli pomogłem kliknij

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-09-09, 17:24   

Najczęściej na radiu piszę 6 Disc to znaczy, że obsługuje 6 płyt.

Junior111

Wys³any: 2014-09-09, 18:16   

nie ma problemu ze zmianą na radio eu ? wystarczy tylko wpiąć ?

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-09-09, 18:47   

Tego nie wiem. Ale na 100% będzie wiadomo jak Raptor zmieni radio w swojej amerykance.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-09-09, 18:48   

Ważne żeby radio było odpowiednie do klimy. Auto/manual
Jak masz wersję USA z manualną klimą i podepniesz EU z klimatronika to nie będzie działać Ciepło/zimno.
Nie pomaga podmianka panelu sterowania nawiewem i klimÄ…

Junior111

Wys³any: 2014-09-09, 19:41   

a to radyjko nie obsługuje mp3, prawda? wersja z 2006 roku ? Bo od któregoś roku pewnie obsługiwały

maleÅ„ki 

Auto: rx 8 231km/mercedes A
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 10 Sie 2014
Sk±d: tychy
Wys³any: 2014-09-09, 19:51   

moja z 2003 czyta mp3 tylko wypluwa płyty i dopiero za którymś razem zaskakuje.Podobnie jest w maździe 6 u kumpla zaskakuje dopiero za 10-20 razem :) a jak włożysz płytę to na wyświetlaczu powinny Ci się pokazać cyfry od 1 do 6 to po tym poznasz czy jest zmieniarka czy nie
Ostatnio zmieniony przez maleÅ„ki 2014-09-09, 19:57, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Raptor 

Pomóg³: 11 razy
Do³±czy³: 20 Maj 2009
Wys³any: 2014-09-09, 19:54   

Gronek napisa³/a:
Ważne żeby radio było odpowiednie do klimy. Auto/manual
Jak masz wersję USA z manualną klimą i podepniesz EU z klimatronika to nie będzie działać Ciepło/zimno.
Nie pomaga podmianka panelu sterowania nawiewem i klimÄ…
hmm czyli będe musiał powalczyć bo mam manuala z USDM i radio z klimatronikiem z EU - może inaczej podpięte są wtyczki tzn kabelki w we wtyczkach ?

jeśli pomogłem kliknij

Gronek 

Wys³any: 2014-09-09, 20:51   

Junior111, To była opcja .... spotkałem sie kilka razy i nawet w roczniku 2003 .. Nie było dokładane bo właściciel ma auto od nowości.. Odkupione auto wystawowe z salonu

Raptor, Elektronikiem nie jestem ale po konsultacji z kumplem w serwisie to jest grubsza sprawa i nie siedzi w samych wtyczkach tylko w samym radiu. Coś podobnego jak aktualizacja map we wcześniejszych navi. Podmieniałem sam panel klimy, cały panel przedni radia..... działało tylko z tunerem USA..... zanim dopiołem temat to dachowałem i już jakoś tego nie drążyłem :) ale jak to ogarniesz to będzie spory krok dla ludzkości :) :)
Na Jebaju są adaptery pod radia 1 i 2 din i jak masz sam plastik to w sumie grosze ale jak masz z układem elektronicznym to już męski hajs trzeba szykować.. Jest też w tych układach podział na manual i auto. Nie wklejam linków bo jak aukcje wygasną ale dla osób na bakier z wyszukiwarką mogę zrobić tak :) :) :)

http://lmgtfy.com/?q=ebay+rx8+radio+adapter

maleńki, po lewej od wejścia na płyty masz napis "6 CD" to masz zmieniarkę .... jak masz napis MP3 to wiadomo :)
Chyba że było coś kombinowane ....

[ Dodano: 2014-09-09, 20:57 ]
Raptor, tak wogóle to masz w manualu dodatkową wtyczkę do sterowania siłą nawiewu więc i tak panel sterowania musisz zamienić

sybreeder 

Auto: Mazda RX8 HP AT
Do³±czy³: 29 Lip 2014
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2014-09-09, 22:38   

Gronek napisa³/a:
Raptor, Elektronikiem nie jestem ale po konsultacji z kumplem w serwisie to jest grubsza sprawa i nie siedzi w samych wtyczkach tylko w samym radiu.

No to lipa bo i mnie przeszła myśl podmiany radia na takie z MP3 i klimatronikiem...
Czyli zakładając, że samo radio może zadziałać to do klimatronika jest jakiś dodatkowy sterownik sterowania ? Miałem własnie nadzieję, że tym różni się od radia z manual.

Znalazłem taki oto tutorial dot. swap klimatyzacji także jednak nie jest to takie hop siup.
http://www.rx8club.com/se...ual-car-249410/

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 25 Gru 2011
Sk±d: okolice Rzeszowa
Wys³any: 2014-10-15, 18:01   

dziś podczas demontażu tych srebrnych listewek wyskoczyła mi środkowa zaślepka.
I okazuje sie że mazda farbycznie ma przygotowane mocowania(2śrubki po bokach na cos innego(może dawniej tradycyjna kaseta)
tak więc za tą przesłoną w środku pod radiem/cd mamy pustą przestrzeń na głębokość +/- 12cm .
Myślę że z powodzeniem można to wykorzystać :
-podpiąć ładowarkę z tyłu i zrobić gniazdu usb do ładowania telefonu lub czegoś innego,
-mając yatour zamontować go tam
-dopasować jakąś kieszeń i np mieć dodatkowy schowek na telefon/portfel
-niestety radia cb tam nie wsadzimy, zresztą mogłoby zakłócać muzykę

Gronek 

Wys³any: 2014-10-15, 18:22   

TMsk, to na mini dyski ... yatour średnio tam wchodzi i dopiero zakłócenia są :) przerobiony temat.. znam paru co tam chowają różne takie tam :)
sybreeder, ty elektroniko mc gyver jesteś to przerób radyjko na EU.. Przydało by się wielu osobom takie coś :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: