Witam
Niech mi ktoś powie jak rozróżnić radio ze zmieniarką i bez ? i do tego co oznaczają opcję beep i audioplt? Czy jest możliwość żeby wyświetlała się nazwa radia na tym małym wyświetlaczu? Czy wiece może co zrobić żeby w amerykańskiej wersji częstotliwość nie przeskakiwała o 0.02 tylko 0.01?
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-09-09, 17:17
audioplt - dostosowuje głośność muzyki do prędkości auta - działa różnie
beep - potwierdzanie naciśnięcia klawiszy dzwiękiem w głośnikach
w radiu z US nie ma RDS więc nie wyświetli nazwy stacji radiowych.
można spróbować wymienić radio na EU i powinno wtedy działać RDS i wszystkie częstotliwości - sam jak znajdę chwilę będę w swojej zmieniał radio (leży na półce)
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-09-09, 18:48
Ważne żeby radio było odpowiednie do klimy. Auto/manual
Jak masz wersję USA z manualną klimą i podepniesz EU z klimatronika to nie będzie działać Ciepło/zimno.
Nie pomaga podmianka panelu sterowania nawiewem i klimÄ…
Auto: rx 8 231km/mercedes A Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 10 Sie 2014 Sk±d: tychy
Wys³any: 2014-09-09, 19:51
moja z 2003 czyta mp3 tylko wypluwa płyty i dopiero za którymś razem zaskakuje.Podobnie jest w maździe 6 u kumpla zaskakuje dopiero za 10-20 razem a jak włożysz płytę to na wyświetlaczu powinny Ci się pokazać cyfry od 1 do 6 to po tym poznasz czy jest zmieniarka czy nie
_________________ wole umrzeć jak mój dziadek spokojnie we śnie a nie jak jego pasażerowie krzycząc z przerażenia
Ostatnio zmieniony przez maleÅ„ki 2014-09-09, 19:57, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-09-09, 19:54
Gronek napisa³/a:
Ważne żeby radio było odpowiednie do klimy. Auto/manual
Jak masz wersję USA z manualną klimą i podepniesz EU z klimatronika to nie będzie działać Ciepło/zimno.
Nie pomaga podmianka panelu sterowania nawiewem i klimÄ…
hmm czyli będe musiał powalczyć bo mam manuala z USDM i radio z klimatronikiem z EU - może inaczej podpięte są wtyczki tzn kabelki w we wtyczkach ?
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-09-09, 20:51
Junior111, To była opcja .... spotkałem sie kilka razy i nawet w roczniku 2003 .. Nie było dokładane bo właściciel ma auto od nowości.. Odkupione auto wystawowe z salonu
Raptor, Elektronikiem nie jestem ale po konsultacji z kumplem w serwisie to jest grubsza sprawa i nie siedzi w samych wtyczkach tylko w samym radiu. Coś podobnego jak aktualizacja map we wcześniejszych navi. Podmieniałem sam panel klimy, cały panel przedni radia..... działało tylko z tunerem USA..... zanim dopiołem temat to dachowałem i już jakoś tego nie drążyłem ale jak to ogarniesz to będzie spory krok dla ludzkości
Na Jebaju są adaptery pod radia 1 i 2 din i jak masz sam plastik to w sumie grosze ale jak masz z układem elektronicznym to już męski hajs trzeba szykować.. Jest też w tych układach podział na manual i auto. Nie wklejam linków bo jak aukcje wygasną ale dla osób na bakier z wyszukiwarką mogę zrobić tak
maleńki, po lewej od wejścia na płyty masz napis "6 CD" to masz zmieniarkę .... jak masz napis MP3 to wiadomo
Chyba że było coś kombinowane ....
[ Dodano: 2014-09-09, 20:57 ] Raptor, tak wogóle to masz w manualu dodatkową wtyczkę do sterowania siłą nawiewu więc i tak panel sterowania musisz zamienić
Auto: Mazda RX8 HP AT
Do³±czy³: 29 Lip 2014 Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2014-09-09, 22:38
Gronek napisa³/a:
Raptor, Elektronikiem nie jestem ale po konsultacji z kumplem w serwisie to jest grubsza sprawa i nie siedzi w samych wtyczkach tylko w samym radiu.
No to lipa bo i mnie przeszła myśl podmiany radia na takie z MP3 i klimatronikiem...
Czyli zakładając, że samo radio może zadziałać to do klimatronika jest jakiś dodatkowy sterownik sterowania ? Miałem własnie nadzieję, że tym różni się od radia z manual.
dziś podczas demontażu tych srebrnych listewek wyskoczyła mi środkowa zaślepka.
I okazuje sie że mazda farbycznie ma przygotowane mocowania(2śrubki po bokach na cos innego(może dawniej tradycyjna kaseta)
tak więc za tą przesłoną w środku pod radiem/cd mamy pustą przestrzeń na głębokość +/- 12cm .
Myślę że z powodzeniem można to wykorzystać :
-podpiąć ładowarkę z tyłu i zrobić gniazdu usb do ładowania telefonu lub czegoś innego,
-mając yatour zamontować go tam
-dopasować jakąś kieszeń i np mieć dodatkowy schowek na telefon/portfel
-niestety radia cb tam nie wsadzimy, zresztą mogłoby zakłócać muzykę
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Wys³any: 2014-10-15, 18:22
TMsk, to na mini dyski ... yatour średnio tam wchodzi i dopiero zakłócenia są przerobiony temat.. znam paru co tam chowają różne takie tam sybreeder, ty elektroniko mc gyver jesteś to przerób radyjko na EU.. Przydało by się wielu osobom takie coś
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach