Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomg: 15 razy Doczy: 23 Mar 2009 Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2015-01-03, 18:18
Cezar77 napisa/a:
Panowie jest Nowy Rok - rok bez kłótni na forum Jeżeli zupa była w domu za słona, to dolejcie trochę wody Szkoda czasu na kłótnie. Najważniejsze, że mazdy są naszymi oczkami w głowie i tego się trzymajmy
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Lepiej tu niż w czyimś wątku, póki jest nad tym kontrola i nie ma gróźb karalnych to niech dyskutują.
Z całym szacunkiem, ale może ktoś w końcu utrze nosa Kajakowi
_________________ -= śpieszmy się poznawać nowych użytkowników RX-8, tak szybko odchodzą ... =-
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomg: 1 raz Doczy: 21 Sty 2014 Skd: Łódź
Wysany: 2015-01-03, 21:48
KajaK napisa/a:
Odpowiedz mi tylko czy moc silnika podawana przez producentów czyli to co wszyscy mają na myśli mówiąc moc silnika jest mierzona z kołem zamachowym czy bez?
Wg mnie koncerny które podchodzą poważnie do podawania takich parametrów, a nie orientacyjnie jak większość podają moc na wale, a nie moc na kole zamachowym.
Uważam tak z dwóch powodów:
Po 1. W pełni profesjonalne hamownie silnikowe na których dokonuje się prac nad silnikami przygotowywanymi do produkcji zazwyczaj mają taką budowę jak tu, czyli koło zamachowe jest integralną częścią hamowni, a wal odbiorczy przykręcany jest bezpośrednio do wału silnika.:
http://www.stangtv.com/fe...w-standardized/
- ta akurat z możliwością pomiaru to 10000rpm i 3000hp - porządny sprzęt.
Są oczywiście stosowane hamownie silnikowe z miejscem podłączenia silnika wyglądającym jak dzwon skrzyni biegów z wałkiem sprzęgłowym, ale są to hamownie używane jako hamownie do wyrywkowego testowania silników przeznaczonych do montażu.
Po 2. moc zazwyczaj podawana jest taka sama dla pojazdów z skrzynką mechaniczną i z automatyczną z przekładnią hydrokinetyczną i w tym przypadku wg. twojego toku rozumowania producenci musieli by już nas kłamać.
A tak naprawdę, nowe silniki potrafią odbiegać od danych książkowych i na plus i na minus o dobre 10% podczas gdy żadne (realne stosowane - a nie abstrakcyjne 500kg) koło zamachowe o tyle wykresu nie odchyli.
Zazwyczaj też podawane są tylko wartości max Mo i Mocy, a jeśli przebiegi znajdą się w jakimś folderze lub załączniku do Workshop Manuala to są tak symbiliczne że zakrawa to o śmiech.
KajaK napisa/a:
Ja wiem, że w środowisku inżynierów można się spierać o takie szczegóły, można ganić kogoś, że powiedział lampa a nie reflektor itp. Jaki to ma sens skoro wiadomo co kto miał na myśli?
Sorry, może to nawyk z również 8 lat obcowania, z czasem nadgorliwymi dr i prof w tej dziedzinie, ale jeśli ww rzeczoznawstwem chcesz się zając na poważnie i iść dalej w stronę biegłego sądowego itd. to taka nadgorliwość i dokładność w precyzyjnym używaniu słów będzie twoją ogromnie mocną stroną jeśli dojdzie do różnicy zdań np. przed sądem. Bo rację wtedy ma ten który wie o czym mówi.
No i w końcu skoro jak rozumiem obydwoje jesteśmy inżynierami to czemu mamy rozmawiać jak dziennikarze?
PS. HEHEHE...tak w ogóle widzę między nami wiele zbieżności.
15 dni różnicy w dacie urodzenia.
Ja też 1,5 roku pracowałem dla firmy zajmującej się rzeczoznawstwem.
Też 8 lat na kierunkach stricte związanych z motoryzacją. (też mi się 2 lata w wakacje zasiedzialo za oceanem tak że na sesje "nie zdązyłem" - bo też mi się za bardzo nie śpieszyło nigdzie). Tyle że ja w miedzyczasie podczas inż. i mgr. dorobiłem jeszcze przez studium policealne technika, tak z próżnej chęci posiadania. ;P
...kierunku zainteresowań wymieniał nie będe.;)
TMsk napisa/a:
tyle lat, to chyba jakiś doktoracik z tego powinien już być.
Nie wiem jak gdzie indziej w Polsce, ale w Łodzi ze znanych mi rocznikow ze 180 osób rozpoczynającyh np. Mechanikę i Budowę Maszyn czy 60-90 rozpoczynających Transport Samochodowy w terminie kończy 3-5 osób. Kolejnych tyle rok później i dwa, reszta nie doczekuje zazwyczaj końca. Z autopsji się Kajakowi nie dziwię.
"repetitio est mater studiorum" hehehe
_________________ ZESTAWY NAPRAWCZE DO KOMPRESOROW EATON M62 i INNYCH