Wysłany: 2011-02-12, 16:03 Awaria / spadek mocy / nie pali na ciepĹym
Witam
Mam powaĹźny problem z mojÄ RX 8.
ZaczÄĹo siÄ od tego Ĺźe gdy jeĹşdziĹem po mieĹcie zapaliĹa siÄ kontrolka od oleju.
ZrobiĹem ostatni kurs i jadÄ c do domu, zatrzymaĹem siÄ na parkingu.
Faktycznie spod auta kapal olej
Pojechalem do domu i postawilem auto na kanale, okazaĹo siÄ Ĺźe niedokrÄcony byĹ wÄ Ĺź prowadzÄ cy do chĹodnicy oleju.
NaprawiajÄ c usterke nieĹwiadomie zakrÄciĹem wÄ Ĺź co spowodowaĹo jego zaciĹniÄcie.
JakiĹ czas pozniej przy jeĹşdzie prĂłbnej(jakieĹ 2 km) zapaliĹa siÄ kontrolka check engine, po czym samochĂłd zgasĹ.
ScholowaĹem go na podwĂłrko, nastepnego dnia zorientowaĹem siÄ o zasiĹciÄtym wÄĹźu, naprawiĹem go dokrÄcajÄ c z obu stron(byĹ niedokrÄcony takĹźe od strony silnika)
Niestety samochod dalej nie odpala
Nie wiem co robic, mieliĹcie juz kiedyĹ podobnÄ sytuacje?
Macie jakieĹ pomysly co moglo siÄ stac?
Z gĂłry dzieki, czekam na Wasze opinie
Ostatnio zmieniony przez boletz 2014-11-10, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Auto: narazie brak ale bÄdzie rx-8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lip 2010 Skąd: Bytom
Wysłany: 2011-02-12, 17:56
Z mojej strony to klasycznie podepnij go pod komputerek. Zobacz jakie bĹÄdy wywaliĹ i ...dopiero moĹźna myĹleÄ. Co do zapalania to krÄci i nie chce zaskoczyÄ czy w ogĂłle stoi(dosyÄ istotna róşnica).
P.S. Szkoda Ĺźe nowych forumowiczĂłw poznajemy gdy ich mazie zachorujÄ …
PodpinaĹem jÄ pod komputer, wyskoczyĹ tylko bĹad abs'u.
Co do zapalania, kreci sie i nie chce zaskoczyc.
BywaĹem tu wczeĹniej zeby zapoznac sie troche z tematem(mazda nie dawno kupiona), ale dopuki nie miaĹem potrzeby pisania postow, nie potrzebowalem teĹź konta
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-02-12, 19:24
wykreÄ swiece sprawdz jak wygladaja wyciagnij bezpiecznik od pompy paliwa sprawdz czy amsz iskre i czy masz kompresje. a sprawdzales ile miales oleju na bagnecie jak wracales tym autem?? jak mozesz to wciepnij film jak zapala
Auto: narazie brak ale bÄdzie rx-8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lip 2010 Skąd: Bytom
Wysłany: 2011-02-12, 19:29
anubis88, ma racje. hol to ostatecznoĹÄ (i jeĹli nie masz czasu sie z niÄ bawiÄ )
_________________ ''Mazda rx-8_ Rules''
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-02-12, 19:36
ja ostatnio wykrecalem swiece bo mi ciezko palila na cieplym a okazalo sie ze za sĹabo wĹozyĹem kable do cewek i wypadĹy i chodziĹ na 2 Ĺwiecach;p
OdpaliĹa po przeczyszczeniu dwĂłch Ĺwiec(w pozostalych obrobione sÄ gwinty), ale gdy pochodzi chwile a silnik sie nagrzeje gaĹnie, i dopuki nie wystygnie spowrotem, nie chce odpalic.
Czy po kilkunastu minutach te dwie Ĺwiece nie powinny siÄ przepalic?
Dodam jeszcze Ĺźe zapala siÄ kontrolka chceck engine.
anubis88
Wysłany: 2011-02-14, 18:06
yyyyyy to jak masz wkrecone te 2 swiece z obrobionym gwintem jak sie one trzymaja???? o.O ktĂłre swiece odkreciles?? jaki masz przebieg??? tak od siebie gasnie?? tak nagle??
No one sÄ wkrÄcone, ale nie moge wykrecic.
Gwinty sa obrobione.Wykrecilem te od strony chlodnicy
Przebieg to ok 160tys. Gasnie sama, poprostu pochodzi pare min, nagrzeje sie i gasnie, sama od siebie
nie wiem o co chodzi:/
anubis88
Wysłany: 2011-02-14, 18:33
cewki i kable w jakim stanie??? wykreciles te dolne swiece ??
OdkrÄciĹem dolnÄ i gĂłrnÄ , zostaĹy te od strony chĹodnicy.
CieĹźko stwierdzic w jakim sÄ stanie, nie dawno kupiĹem auto
[ Dodano: 2011-02-14, 20:55 ]
Podejrzewam Ĺźe ten wÄ Ĺź ktory skrÄciĹem...
Niby jest wyprostowany, ale idealnie prosty nie jest...byc moze ze przeplyw oleju jest niewystarczajacy? co myslicie?
Wydaje mi siÄ Ĺźe ktoĹ go juĹź wczeĹniej wymieniaĹ
Ostatnio zmieniony przez Damian 2011-02-14, 22:51, w całości zmieniany 1 raz