Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2015-01-27, 10:46
sohn adapter warto ten kupić? czy widzieliście lepsze ??
Autor Wiadomo
rycerski 

Auto: rx8
Doczy: 09 Lut 2014
Skd: Poznań
Wysany: 2014-03-07, 20:09   

MATi napisa/a:
ale te zegary to się montuje w silniku przecież , sam mam pomysł za zegary ale jakoś nie mogę się za to zabrać

nie znam się na zegarach ale czy zegary od oleju nie montuje sie na przewodach doprowadzających ten olej, tam jest taki ring do nałożenia i on mierzy ciśnienie??? czy nie, ogólnie jakiś spec co zakładał by sie przydał żeby sie wypowiedzieć bo co do cisnienia jeżeli jest na poziomie jakim powinno być to znaczy że pompa działa i nie daje za dużo ani za mało, i eliminujemy przyczynę wielu usterek / zatarć silnika które to było spowodowane przez wadliwą pompę aczkolwiek byli tego nie świadomi,

niech mnie ktoś zbeszta jeżeli mówie głupoty

rycerski 

Doczy: 09 Lut 2014
Skd: Poznań
Wysany: 2014-03-07, 20:17   

http://www.racingbeat.com...stem/11803.html

[ Dodano: 2014-03-07, 20:21 ]
czyli powinni fabrycznie wstawić zestaw zegarów do monitorowania i eliminowania usterek plus tygodniowy wyjazd do tokyo na nauke obsługi :D

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-03-07, 20:27   

rycerski, no jest jak piszesz ... to jest podstawka pod filtr oleju... można kupić sam zegar i ogarnąć to trójnikiem z pod czujnika oryginalnego. W RX8 jest to banalnie proste do założenia. Podstawka ma ten plus, że na gotowo masz otwory pod ciśnienie i temp. oleju.

[ Dodano: 2014-03-07, 20:28 ]
Sqad napisa/a:
na początek kup to
http://allegro.pl/bluetoo...4013220181.html
Plus telefon komórkowy np. z Torque, i masz praktycznie wszystkie czujniki, w które jest wyposażony samochód do dyspozycji

tysz prawda :-P

stramer 

Auto: RX-7 FC
Pomg: 9 razy
Doczy: 01 Pa 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2014-03-07, 22:38   

Łosiośmak napisa/a:
Metering oil pump to w rzeczywistości elektrozawór odmiarowy ze sterowaniem przepływu a nie pompa jak sugeruje nazwa.

Powiadasz? To po co ma napęd z wału?

[ Dodano: 2014-03-07, 22:41 ]
Sqad"
[quote="Gronek napisa/a:
Ja uważam, że jedyny sposób to lać olej do wachy a nie montować cuda za grube bańki. Jest wtedy pewność stałego składu mieszanki paliwo/olej

Też uważam że jest to lepsze i pewniejsze rozwiązanie.

Mógłbym się z tym zgodzić ale...
To rozwiązanie jak każde inne również ma swój słaby punkt, mianowicie podczas hamowania silnikiem NIE DZIAŁA :-(

Adam R.

Auto: westfield i reynard
Pomg: 3 razy
Doczy: 29 Pa 2009
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2014-03-09, 10:30   

Gronek napisa/a:
mam nadzieję, ze macie świadomość, że nie rozmawiamy o mixolu tylko wysokiej klasy oleju to sportowych silników dwusówowych .... takie np. stosowane są w crossach i nie ma tragedii z nagarem. Z pewnością jest nagaru mniej niż z oleju silnikowego.
Co nie zmienia faktu, ze mod w sumie zbędny na codzień. Mam na warsztacie silnik po jakiś 70 tysiach i właściciel używał takiego patentu z dozowaniem... housingi są niemiłosiernie wytarte i mają mega rowy po trójkątach apexów.... może to i nie wina tego ale jakoś mi się te fakty łączą.
Ja uważam, że jedyny sposób to lać olej do wachy a nie montować cuda za grube bańki. Jest wtedy pewność stałego składu mieszanki paliwo/olej
jestem stanowczo na TAK za tym rozwiązaniem

przema72 

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Lip 2012
Skd: włoszczowa
Wysany: 2014-03-09, 11:12   

stramer napisa/a:
Metering oil pump to w rzeczywistości elektrozawór odmiarowy ze sterowaniem przepływu a nie pompa jak sugeruje nazwa.

Powiadasz? To po co ma napęd z wału?

po to aby wtrysk oleju występował w konkretnym punkcje położenia rotora ?

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2014-03-09, 12:41   

Mike napisa/a:
rycerski, był kiedyś użytkownik na tym forum który wychwalał alternatywne smarowanie w wanklu, gdzieś był temat, ale już nas nie lubi i załozył swoje forum, zeby

ten użytkownik dlatego zachwalał adapter sohn, bo w swojej mazdzie ma lpg i jak większość wię gaz nie miesza sie z olejem tak jak PB. W tym przypadku według mnie jego myślenie było jak najbardziej właściwe, ponieważ mając lpg chciał zadbać również o silnik.

rycerski ->boletz ma takie zegary http://i3.fmix.pl/fmi2798...eb5/zdjecie.jpg

stramer 

Wysany: 2014-03-09, 22:17   

przema72 napisa/a:

po to aby wtrysk oleju występował w konkretnym punkcje położenia rotora ?

Pasowałoby, tylko gdzie są znaki do ustawienia prawidłowej pozycji wałka?

KALI 

Auto: RX8 680km723nm MX5 13B 20B Miata 512km482nm
Pomg: 6 razy
Doczy: 17 Lis 2010
Skd: Złotokłos/Piaseczno
Wysany: 2014-03-09, 22:31   

Nie ma ;-)

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lip 2010
Skd: Opo
Wysany: 2014-03-10, 11:36   

Gronek, upalałem crossa przez jakiś czas i lałem olej do tego przeznaczony, jak czyściłem dyfuzor to się nadziwić nie mogłem ile w nim było nagaru, a dyfuzor miałem może dwa lata, kupiony jako nówka z końcówą wydechu więc osobiście miałbym obawy co do lania tego do swojego samochodu...

adamsud, :oops:

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Pomg: 15 razy
Doczy: 23 Mar 2009
Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2014-03-10, 13:50   

rycerski napisa/a:

poprostu widzisz czy olej leci z jakim ciśnieniem i w jakiej temp.
jeżeli coś jest nie tak to szybko reagujesz

Dokładnie, ten zestaw jest zupełnie analogowy, wpinamy się w obieg oleju i cieczy chłodzącej.

rycerski napisa/a:
też można o tym napisać że przedłuża życie silnika :)

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Pisze oczywiście o zegarach RB

stramer 

Wysany: 2014-03-16, 17:05   

Kajak, nikt tutaj nikogo do niczego nie namawia ani nie zmusza, rozważamy teoretycznie który patent sprawdzi się w praktyce. Zgadzam się z Tobą, że tylko w praktyce można to zweryfikować, ale żeby coś powstało w praktyce to najpierw musi powstać w teorii :-D
KajaK napisa/a:

BTW Wczoraj roztworzyliśmy z kojotem praktycznie nowy silnik, który "stanął" z powodu dodatkowego oleju

Nie widziałem tego ale na waszym miejscu poszukał był innej przyczyny.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-03-16, 17:13   

Mam na warsztacie taki silnik jak już pisałem. Wykopane rowy od trojkatów, 95 tysi i chodził do końca. Rozebrany profilaktycznnie i bęc. Zużycie niczym się nie różni od innych z tym przebiegiem.

anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Pomg: 16 razy
Doczy: 01 Wrz 2010
Skd: Śląsk
Wysany: 2014-07-12, 21:09   

Więc co do tego adapteru to zrobione mam na nim 10 kkm auto chodzi nie zatarło się nie ma z nim żadnego problemu w dodatku mam LPG. Według pewnych TEORII powinienem już dawno go zatrzeć :) . Zbiornik ma pojemność 2 litrów i jest umiejscowiony tam gdzie była pompa wtórnego powietrza. Panie KajaK, ja też chętnie zobaczę taki silnik :) ja sam używałem dodatkowego smarowania właśnie takiej jak ten wasz silnik :) dawka była następująca 500 ml na 700km + to co normalnie wtryskiwał układ. Śmiem twierdzić z autopsji, że w/w układ NIE SPOWODOWAŁ uszkodzenia, zatarcia :) lub jakiś innych dziwnych niestworzonych rzeczy :) Oczywiście system działał pod LPG jak i PB (dodatkowo do paliwa jest dodawana dawka oleju 200 ml pół zbiornika) [Tu proszę napisać że go zatrę :) ] auto chodzi łącznie na takich DZIWNYCH moich wymysłach zrobiłem już 40 k km. Jako szczęśliwy użytkownik tego cudownego auta chętnie polecam ten adapter :) Jednocześnie napiszę iż zgrzeszyłem i zalałem silnik olejem 15w30 :) nie dextelia :) za pewnie zaraz padnie pytanie czemu odpowiem już teraz :) bo uważamy że ten olej jest lepszy dla silnika.
I ogólnie śmiem napisać, że olej w każdej ilości dla tego silnika jest dobry ;) i tak go przepali ;)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomg: 7 razy
Doczy: 07 Mar 2011
Skd: Warszawa
Wysany: 2014-07-12, 23:43   

anubis88 napisa/a:
15w30